Μακάριος Λαζαρίδης: Διασφαλισμένη η ομαλή λειτουργία των σχολείων

Δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων

«Παρόλες τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στη χώρα μας οι μαθητές επέστρεψαν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα, μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στην «ΕΡΑ Καβάλας» και τον δημοσιογράφο Σάκη Ασβεστά.

Εκτίμησε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα, ωστόσο –όπως είπε– «θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Με το ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ερωτηθείς για τους τρόπους αντιμετώπισης των αναμενόμενων αρρυθμιών στα σχολεία εξαιτίας της ενδεχόμενης απουσίας εκπαιδευτικών, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε:

«Η Κυβέρνηση έχει τρεις τρόπους  για τη διαχείριση των αρρυθμιών,  που αναμένονται – όπως και σε άλλους χώρους – στα σχολεία, εξαιτίας της ενδεχόμενης νόσησης εκπαιδευτικών από κορωνοϊό και  της προσωρινής αδυναμίας τους να προσέλθουν στα μαθήματα. Πρώτον, με αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες με βάση το πρόγραμμα, τις ενέργειες και το σχέδιο  που έχουν οι Διευθύνσεις, δεύτερον, με επιπλέον προσωπικό και τρίτον, υπάρχει η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, σε περίπτωση που χρειαστεί».

Ειδικά για τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε την άμεση πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών, με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.

Όσον αφορά του διαγνωστικούς ελέγχους, υπενθύμισε πως «η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη “Ο”. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα».