Ανάμεσα σε Θάσο και Σαμοθράκη πλέει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS “Harry S. Truman”

Από τη θηριώδη πλωτή αεροπορική βάση απονηώνονται πολεμικά αεροσκάφη για περιπολίες πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία-«Δεν είναι ρουτίνα να επιχειρεί στα βορειότερα νερά του Αιγαίου» αναφέρει το CNN

Ανάμεσα σε Θάσο και Σαμοθράκη βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου 5 Μαρτίου 2022 το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS “Harry S. Truman”.

Σύμφωνα με το in.gr, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Bόρειο Αιγαίο, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις από εκεί, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος γνωρίζει τις εντολές που έχει λάβει το αεροπλανοφόρο, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία του πλοίου, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ρουτίνα να επιχειρεί στα βορειότερα νερά του Αιγαίου. Η περιοχή, δε, είναι σχετικά περιορισμένη για τις μεταφορικές δραστηριότητες, λόγω του αριθμού των μικρών νησιών και της έντονης εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας.

«Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης θα μπορούσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να προωθήσει περισσότερες αεροπορικές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα. Αν, δε, η Ρωσία επεδίωκε να περάσει τα τουρκικά στενά και η Τουρκία ζητούσε τη στήριξη του ΝΑΤΟ, τότε τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολεμικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Στενά των Δαρδανελίων», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Εικονική παρουσίαση: OPEN tv

Από το αεροπλανοφόρο απονηώθηκαν πολεμικά ελικόπτερα και αεροπλάνα τα οποία εκτελούν περιπολίες πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία, με το Αμερικανικό Πεντάγωνο (και δια στόματος Μπάιντεν) να διαβεβαιώνει ότι οι εναέριες επιχειρήσεις Αμερικανών και Νατοϊκών συμμάχων να έχουν εποπτικό χαρακτήρα και δεν υπάρχει καμία εντολή για εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Το πλοίο συνοδεύεται από το καταδρομικό USS “San Jacinto”, ενώ 5 ακόμη πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και ένα νορβηγικό μαχητικό επιφανείας βρίσκονται νοτιότερα στο Αιγαίο.

Μια πλωτή αεροπορική βάση 4,5 στρεμμάτων

Με ύψος όσο ένα 24όροφο κτίριο, το USS “Harry S. Truman” (CVN-75), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, αποτελεί ουσιαστικά μια πλωτή αεροπορική βάση με ισχυρότατη δύναμη πυρός. Ανάμεσα στους πυραύλους που φέρει είναι και οι Tomahawk (TLAM).

Ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο Στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Εσχάτως πήρε μέρος στους βομβαρδισμούς της Συρίας.

Είναι της κλάσεως Nimitz και έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα, ενώ η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το αεροπλανοφόρο μπορεί να «φιλοξενήσει» έως και 90 μαχητικά αεροσκάφη πάνω του (αεροπλάνα και ελικόπτερα), όπως F/A-18, EA-18G, E-2, C-2, MH-60S και MH-60R, ενώ το κόστος του ξεπέρασε τα 4,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2022, το αεροπλανοφόρο τέθηκε υπό τη διοίκηση της Naval Striking and Support Forces NATO, της κύριας ναυτικής διοίκησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, για μια δεκαήμερη άσκηση περιπολίας στη Μεσόγειο.

*Κεντρική φωτογραφία: tanea.gr