ΚΚΕ: Στη Βουλή η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Energean στη Νέα Καρβάλη

Ερώτηση δύο βουλευτών του κόμματος προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης, η αντεργατική επίθεση και η μη τήρηση των υποχρεώσεων της Energean Oil, αποτελεί το αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Λεωνίδας Στολτίδης, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

«Το Σάββατο 9 Απρίλη εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean Oil στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Στη συγκεκριμένη εταιρεία έχει παραχωρηθεί, με σύμβαση από το ελληνικό κράτος, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο.

Η Energean Oil έχει διακόψει αναίτια την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση υπάρχει η ρητή αναφορά στην υποχρέωση της εταιρείας για συνεχή παραγωγή πετρελαίου. Το ίδιο διάστημα η εταιρεία με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζόμενων.

Η εταιρεία δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, προχωράει σε ομαδικές απολύσεις, οφείλει στο Δημόσιο, στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΠΑ, οφείλει στη ΔΕΗ (με εκτίμηση τα χρέη προς τη ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνάνε τα 20 εκ. ευρώ). Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα αλλά αντίθετα έχει προχωρήσει σε κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία ύψους 100 εκ. ευρώ. Επίσης στήριξε στις αρχές Ιανουαρίου την παροχή δανείου 90,5 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου.

Λίγες μέρες μετά, η Energean, μετά από διεθνές διαγωνισμό απέκτησε για έρευνα και εκμετάλλευση το οικόπεδο 8 στη θαλάσσια περιοχή έξω από το Κάιρο. Μάλιστα ίδια η εταιρεία, πρόσφατα, έδωσε στην δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη και την πορεία της.  Με βάση αυτά, για το 2021 τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 495 εκ. δολάρια, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 202,9 εκ. δολάρια και οι επενδύσεις στα 359,3 εκ. δολάρια. Ενώ για το 2022 προβλέπει εκτίναξη της ημερήσιας παραγωγής, η οποία εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ των 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, έναντι των 41 χιλιάδων βαρελιών του 2021.

Η έκρηξη και η φωτιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας υπογραμμίζουν τους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος, που έχουν οξυνθεί από τις εγκληματικές αποφάσεις της «Energean» και τις απολύσεις όλου του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας. Το περιστατικό αφορά τη δεξαμενή αποθήκευσης έρματος «πετρελαιωμένων» νερών ΤΚ 661, χωρητικότητας 12.800 κυβικών μέτρων.

Το σωματείο εργαζομένων είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόλυση του εξειδικευμένου προσωπικού την ώρα που η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι τάχα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η άμεση συνδρομή των πυροσβεστών, που κι αυτοί παλεύουν με λειψά μέσα και χρόνιες ελλείψεις, απέτρεψε ενδεχομένως τα χειρότερα. Όπως αποδεικνύεται και με αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι είχαν δίκιο να περιφρουρούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τόσους μήνες και το έκαναν αποτελεσματικά, είχαν δίκιο για την επίσχεση εργασίας τους, ενώ η εταιρεία έλεγε ψέματα ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει.

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση, τόσο με την κάλυψη των αντεργατικών αποφάσεων της εταιρείας, όσο και με το ότι –παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι– δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλούς λειτουργίας από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με τη βία από τις εγκαταστάσεις.

Από τη διεθνή πείρα και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, οι μειώσεις προσωπικού, η παράδοση εργασιών σε εξωτερικά συνεργεία εργολάβων, η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, η ελλιπής συντήρηση, είναι ορισμένες από τις αιτίες που αυξάνουν τη συχνότητα ατυχημάτων και εγκυμονούν τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, τον πληθυσμό και το περιβάλλον.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

– Να επαναλειτουργήσει άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο, με βάσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

– Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους.

– Να αποπληρωθούν τα χρέη της εταιρείας προς το δημόσιο.

– Να διερευνηθεί τι μέτρα είχαν προβλεφθεί από την εταιρεία για την εκτίμηση επικινδυνότητας, τη λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων πρόληψης, τη φύλαξη εγκαταστάσεων, το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, μετά τις αλλαγές στην εταιρεία (σταμάτημα παραγωγής, απολύσεις προσωπικού).

– Να διερευνηθούν άμεσα οι αιτίες της έκρηξης και της πυρκαγιάς και να δοθούν σαφείς απαντήσεις: εάν η δεξαμενή ΤΚ 661 ήταν πλήρης και τι είδος και ποσότητες πετρελαιοειδών υπήρχαν στην επιφάνεια.

– Να διερευνηθεί τι μέτρα είχε λάβει η εταιρεία για να μην εκδηλωθεί το περιστατικό. Τι μέτρα προετοιμασίας πήρε για το ενδεχόμενο έκρηξης, για τη μη εξάπλωση της πυρκαγιάς και τη γρήγορη κατάσβεσή της.

– Να αποσαφηνιστεί εάν η συγκεκριμένη δεξαμενή είχε υποβληθεί σε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, εάν υπήρξαν επισημάνσεις στο πόρισμα του ελέγχου σχετικά με τη στατική της επάρκεια, όπως και για τα στοιχεία διάβρωσης. Εφόσον υπήρξαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι αντίστοιχες υποδείξεις, εάν η εταιρεία είχε προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης.

– Να υπάρξει ολοκληρωμένη εκτίμηση για τους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού και των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή από την τοξικότητα των προϊόντων της καύσης που εκλύθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που έκαιγε για 5 ώρες. Να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της υγείας του πληθυσμού που έχει εκτεθεί και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του λαού της περιοχής.

– Να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι τακτικοί αλλά και έκτακτοι έλεγχοι για την ασφάλεια των χερσαίων και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ατύχημα με συνέπειες στους εργαζόμενους, στον πληθυσμό της περιοχής και στο περιβάλλον.

– Να καταλογιστούν οι εργοδοτικές ευθύνες».