Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε στην Τουρκία ο ακτιβιστής Οσμάν Καβάλα

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε για την υπόθεση του πάρκου Γκεζί με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της Kυβέρνησηςη Ερντογάν, με τον Καβάλα να έχει συμπληρώσει ήδη 4 χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ακτιβιστής, Οσμάν Καβάλα, ο οποίος δικαζόταν στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος την 15η Ιουλίου 2016 και για τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί το 2013, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της Kυβέρνησης.

Αφού το τουρκικό εφετείο ανέτρεψε τις αθωωτικές αποφάσεις, η ετυμηγορία ανακοινώθηκε για την κύρια υπόθεση του πάρκου Γκεζί, η οποία εκδικάστηκε ξανά με 17 κατηγορούμενους, όπου μεταξύ αυτών ήταν και ο Καβαλά.

Ο Καβαλά, ο οποίος αποτελεί «μαύρο πρόβατο» για την Κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.

Ο Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβάλα και τον παρουσιάζει σαν «τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία» του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής, Τζορτζ Σόρος.

Ο 64χρονος Καβαλά κρατείται από τα τέλη του 2017 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητεί την αποφυλάκισή του από το 2019 .

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η δίκη έχει αναβληθεί πολλές φορές και έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών διεθνώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα, ωστόσο η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση.

Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κινήσει διαδικασία κατά της Τουρκίας, επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τον κίνδυνο ο Τουρκία να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

*Πηγή: athensvoice.gr