Μητσοτάκης: Υποδεχόμαστε την Eργατική Πρωτομαγιά με ένα μέτρο ουσίας για τους εργαζόμενους

Ανάρτηση του πρωθυπουργού στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την 1η Μαΐου

Στην αύξηση του βασικού μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα αναφέρθηκε σε ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα για την Εργατική Πρωτομαγιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για την εφαρμογή ενός μέτρου ουσίας για τους εργαζόμενους.

Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός, η εν λόγω αύξηση σημαίνει έναν 15ο μισθό κάθε χρόνο και ταυτόχρονα την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ το μήνα.

Τόνισε δε, πως «τώρα είναι η ώρα των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με την εφαρμογή ενός μέτρου ουσίας για τους εργαζόμενους: την αύξηση της βασικής αμοιβής κατά 50 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει έναν 15ο μισθό κάθε χρόνο. Και, ταυτόχρονα, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ τον μήνα. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων. Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις»!

Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Στα 713 από 663 ευρώ αυξάνεται από σήμερα 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός. Στα 31,85 ευρώ φτάνει το βασικό ημερομίσθιο. Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 438 ευρώ από 407 ευρώ.

Οι κατώτατες αποδοχές θα αυξηθούν συνολικά για φέτος 9,7%, με τη δεύτερη αύξηση να ανέρχεται στο 7,7%, δηλαδή στα 50 ευρώ καθαρά.

Το βασικό ημερομίσθιο αυξάνεται στα 31,85 ευρώ από 29,62 ευρώ.

Για τους έγγαμους (με επίδομα γάμου 10%) ο μισθός αυξάνεται στα 784 ευρώ (από τα 729 ευρώ σήμερα).

Για τους παλαιότερους με προϋπηρεσία ως 9 έτη ως το 2012, ο νέος μισθός θα διαμορφωθεί για τους μεν άγαμους στα 927 ευρώ και για τους έγγαμους στα 1.019 ευρώ, με προσαύξηση ως και 235 ευρώ λόγω της προϋπηρεσίας τους.

Το επίδομα ανεργίας, από τα 407 ευρώ σήμερα, θα ανέλθει στα 438 ευρώ και μαζί με αυτό θα αυξηθούν συνολικά 18 επιδόματα πρακτικής άσκησης, μακροχρόνια ανέργων, μητέρων κ.ά.

Για πρώτη φορά, ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα σε 12μηνη βάση περνάει το Δημόσιο, καθώς διαμορφώνεται στα 831,8 ευρώ, έναντι 785 ευρώ που είναι ο εισαγωγικός μισθός για πρωτοδιοριζόμενο Υ.Ε. κατηγορίας.

Το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση των 50 ευρώ ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ), ενώ με την αύξηση που προηγήθηκε από τα 650 στα 663 ευρώ προκύπτει ετήσιο όφελος 882 ευρώ (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Αν συνυπολογισθεί και η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, τότε το ετήσιο όφελος που προκύπτει από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ.

Τα οφέλη μεγιστοποιούνται για όσους έχουν προϋπηρεσία (τις λεγόμενες «τριετίες») ως το 2012. Για κάθε συμπληρωμένη τριετία και μέχρι τις 3 τριετίες ως τις 14/2/2012, δηλαδή για 3, 6 και 9 έτη προϋπηρεσίας που είχαν ως τότε οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, δίδεται προσαύξηση 10%, 20% και 30% στον νέο βασικό μισθό. Αντίστοιχα, στους αμειβόμενους με το βασικό ημερομίσθιο, για κάθε τριετία και μέχρι τις 6 τριετίες ως το 2012 θα καταβάλλεται προσαύξηση 5% ως 30% στο νέο ημερομίσθιο.

Ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζομένους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%) και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Για τους έγγαμους που παίρνουν επίδομα γάμου 10%, ο νέος κατώτατος μισθός από την Πρωτομαγιά διαμορφώνεται στα 784 ευρώ (713+10%=784) και με 3 τριετίες ως το 2012 θα έχουν προσαύξηση 30%, με το μισθό στα 1.019 ευρώ το μήνα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.

Αυξάνονται και τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν συμπαρασύρει προς τα πάνω μόνον το επίδομα ανεργίας, αλλά και δεκάδες άλλα επιδόματα.

Έτσι, οι δικαιούχοι επιδομάτων και παροχών που θα λάβουν αυξήσεις από την 1η Μαΐου είναι όσοι λαμβάνουν τα εξής:

α) Βοηθήματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας και από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη:

 • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Ειδικό βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

β) Ειδικό εποχικό βοήθημα:

 • Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
 • Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
 • Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
 • Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών – βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου – κιν/φου, ταμιών κιν/φου – θεάτρου, τεχνικών κιν/φου και τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου – κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

γ) Βοηθήματα μη μισθωτών:

– Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ ΜΜΕ: το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

– Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ασφάλισης Νομικών): το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

δ) Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη:

 • Ειδική παροχή μητρότητας: το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό της ειδικής παροχής μητρότητας ισούται με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ.
 • Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας: η παροχή συνδέεται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, αφού αποτελεί τη διαφορά μεταξύ τακτικών αποδοχών και του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.
 • Επίδομα γονικής αδείας: το μηνιαίο καταβαλλόμενο επίδομα γονικής αδείας ισούται με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά ορίζεται.
 • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
 • Παροχή Διαθεσιμότητας: καταβάλλεται το 10%-30% του μέσου όρου τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.