Παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Τιμούμε τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Ανακοίνωση για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ανακοίνωση εξέδωσε το παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντας αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Την 9η Μάη του 1945 έληξε ο Β΄ Π. Π. στην Ευρώπη, ο φονικότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα, με την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

Τιμούμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι, μετείχαν στον αγώνα μαχόμενοι στα διάφορα μέτωπα του πολέμου. Τιμούμε τα εκατομμύρια των νεκρών από πείνα, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κάθε τόπο μαρτυρίου και φρίκης, όπου καταγράφηκε απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στη Νίκη επί του Άξονα συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που μετείχαν στον αντι-χιτλερικό συνασπισμό. Καθοριστικός όμως υπήρξε ο ρόλος της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, καθώς και ο ρόλος των απελευθερωτικών λαϊκών κινημάτων, των οποίων ψυχή και οργανωτής ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Η ΕΣΣΔ έδωσε σε αυτό το γιγάντιο αγώνα πάνω από 20εκ. νεκρούς.

Στην Ελλάδα, ο αστικός πολιτικός κόσμος είτε εγκατέλειψε τη χώρα είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές, ενώ η αστική τάξη αποκόμιζε τεράστια κέρδη μέσα στην κατοχή και ο λαός πέθαινε από την πείνα.

Ο λαός μας, βασισμένος στη δύναμή του, με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, το οποίο ήταν ο καθοδηγητής και αιμοδότης της λαϊκής αντίστασης, ανέπτυξε ένα από τα πιο ισχυρά αντάρτικα κινήματα και έγραψε λαμπρές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας του. Έδωσε σημαντικές στρατιωτικές υπηρεσίες, συνέβαλε στη Νίκη.

Ο τιτάνιος, ηρωικός αγώνας του λαού μας και των άλλων λαών γράφτηκε με αίμα. Με αίμα είναι γραμμένη η διδαχή του έπους της αντιστασιακής απελευθερωτικής πάλης, που λέει ότι ο λαός μπορεί να βγει νικητής όταν το αποφασίσει, μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει οποιονδήποτε ισχυρό αντίπαλο.

Ο Β’ Π. Π., ήταν αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της παγκόσμιας κρίσης του 1929-1933. Ο πόλεμος αποτελούσε το μέσο για το εδαφικό ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις τότε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πρώτα απ’ όλα στόχευε στη συντριβή του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ.

Η επιδίωξη του ναζιστικού γερμανικού καθεστώτος ήταν η συντριβή της ΕΣΣΔ, συνεπικουρούμενο από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία που εξόπλισαν τη Γερμανία και ενίσχυσαν την οικονομία, για να τη στρέψουν ενάντια της ΕΣΣΔ.

Τα γερμανικά μονοπώλια έφεραν το Χίτλερ στην εξουσία, μαζί με τα αμερικάνικα, αγγλικά, γαλλικά, όπως και τον Μουσολίνι. Έβλεπαν το φασισμό ως δύναμη κρούσης κατά του επαναστατικού κινήματος. Με την άμεση συμβολή και της σοσιαλδημοκρατίας που είχε στη σημαία της: «Κύριος εχθρός είναι ο μπολσεβικισμός».

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αντιπαλεύουμε κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης των αστικών επιτελείων με στόχο παραχάραξη της Ιστορίας.

Δίνουμε συνέχεια στη δράση μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών – πολεμικών αποζημιώσεων στη χώρα μας.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά από τη λήξη του Β΄ Π. Π., ξέσπασε ένας ακόμα ιμπεριαλιστικός πόλεμος, στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι αιτίες και αυτού του πολέμου είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων. Είναι η γεωστρατηγική ισχύς, οι σφαίρες επιρροής, η ληστεία των φυσικών πόρων, της Ενέργειας από τους πολεμοκάπηλους σε βάρος των λαών, που πληρώνουν ακριβά το τίμημα, με ανθρώπινες ζωές Ουκρανών και Ρώσων και με δραματική μείωση του λαϊκού εισοδήματος σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ απογειώνουν τα κέρδη τους τα μεγάλα μονοπώλια. Οι εξελίξεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για κλιμάκωση και γενίκευση της πολεμικής σύγκρουσης, με τις αστικές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται εντατικά με υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικά πολεμικά μέσα.

Η πολύτιμη εμπειρία από τους αγώνες του λαού μας, την περίοδο 1940-1949, απαντάει στις σύγχρονες συνθήκες, ενισχύει τον αγώνα της εργατικής τάξης, τη δύναμη του λαού, που μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερη από εκείνη του ισχυρού ταξικού αντίπαλου.

Αυτή η πείρα μας διδάσκει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό παλεύοντας για την ανατροπή. Μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα από ξένη εισβολή, να αγωνιστεί για την παντοτινή Ειρήνη, την ελευθερία με πίστη στο δίκιο του, για ένα καλύτερο μέλλον.

Το συμφέρον του λαού μας δεν είναι να διαλέξει στρατόπεδο ληστών. Βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη και το κράτος της, για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για την κατάκτηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών. Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Για την επιστροφή όλων των στρατιωτικών μονάδων που δρουν εκτός συνόρων. Για να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές Βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας, με την ανατροπή της αστικής εξουσίας.