Στη Βουλή η συγχώνευση των δύο τμημάτων της Α’ τάξης του 2ου ΔΣ Καβάλας

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων από 3 βουλευτές του ΚΚΕ για την ανάκληση της απόφασης που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις

Στη Βουλή θα φτάσει το θέμα της συγχώνευσης των δύο τμημάτων της Α΄ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας, ύστερα από την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη και Λεωνίδας Στολτίδης. Ο βουλευτές αφού παραθέτουν τα επιχειρήματα των γονέων των παιδιών της Α’ τάξης αλλά και της Ομοσπονδίας γονέων ΑΜΘ, καλούν την Υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση αλλά και να καταργήσει το όριο των 25 μαθητών ανά τάξη και να καθιερωθεί ως ανώτατο όριο οι 15 μαθητές ανά τάξη.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Από το Σεπτέμβριο και αφότου τέθηκε ξαφνικά σε ισχύ η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας για τη συγχώνευση των δύο τμημάτων της Α’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η σχολική χρονιά, οι γονείς των μαθητών αγωνίζονται για την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης. Αρωγός στην προσπάθειά τους στέκεται η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η απόφαση στηρίχθηκε στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που νομοθετούν τα 25άρια τμήματα, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την υποβάθμιση σχολείων, στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων». Όμως, όπως σωστά υπογραμμίζουν οι γονείς, οι μαθητές δεν είναι αριθμοί.

Στο συγκεκριμένο πλέον συγχωνευμένο τμήμα φοιτούν τουλάχιστον 4 περιπτώσεις παιδιών, με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Μάλιστα, οι 3 περιπτώσεις περιμένουν τις αργόσυρτες –λόγω υποστελέχωσης– διαδικασίες πιστοποίησης από το ΚΕΔΑΣΥ, ενώ οι γονείς με δική τους οικονομική επιβάρυνση κατέφυγαν σε ιδιώτες για να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές κρίσεις και γνωματεύσεις, ώστε τα παιδιά τους να τύχουν της αναγκαίας επιστημονικής στήριξης το δυνατόν συντομότερα.

Σε επανειλημμένες επιστολές τους προς τους αρμόδιους, οι γονείς προβάλλουν τα αιτήματά τους, αλλά αντί για ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης, λαμβάνουν απαντήσεις – κοροϊδία σε ύφος μάλιστα αντίστοιχα απαράδεκτο. Φτάνουν να τους «κουνάνε το δάχτυλο», που τόλμησαν να διεκδικήσουν αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο. Κατηγορήθηκαν ότι επιδιώκουν «ευνοϊκή και μη-ίση μεταχείριση», αφού «εφαρμόζεται ο νόμος» και οι ίδιοι δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρονται, για να συμβάλουν, ώστε «τα σημερινά παιδιά να είναι οι αυριανοί συνειδητοποιημένοι πολίτες», που θα τηρούν «όρια, κανόνες και θεσμικό πλαίσιο».

Οι γονείς και η Ομοσπονδία Γονέων ζητούν την ανάκληση της απόφασης με κριτήρια την βελτίωση του διδακτικού έργου, την παιδαγωγική ανέλιξη των μαθητών, την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, την προστασία της υγείας τους σε συνθήκες πανδημίας. Άλλωστε, αποτελεί βασικό αίτημα του γονεϊκού κινήματος η αραίωση των μαθητών στις τάξεις, τα μέτρα υγιεινής, η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η μορφωτική και ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών μετά και από 2 χρόνια πανδημίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:
– Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση συγχώνευσης των δύο τμημάτων της Α τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.
– Να καταργηθεί το όριο των 25 μαθητών ανά τάξη και να καθιερωθεί ως ανώτατο όριο οι 15 μαθητές ανά τάξη.
– Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα σύνθετα κοινωνικά, πληθυσμιακά, επιστημονικά, μαθησιακά κριτήρια για τη συγκρότηση των τάξεων και τον προσδιορισμό του αριθμού των μαθητών.
– Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα ΚΕΔΑΣΥ, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους και έγκαιρα να εκδίδονται οι επιστημονικές γνωματεύσεις
– Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για την χωρίς άλλη καθυστέρηση έναρξη της παράλληλης στήριξης
– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών στο ύψος των αναγκών».