Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας: Μπορεί να είμαστε απόμαχοι της δουλειάς, δεν είμαστε όμως της ζωής και του αγώνα

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με αίτημα την επιστροφή των χρημάτων που αφαιρέθηκαν, απ’ όλες τις κυβερνήσεις

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Καβάλας με την οποία του ζητά να επιστραφούν, όλα τα χρήματα που αφαιρέθηκαν-υπεξαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους απ’ όλες τις κυβερνήσεις της χώρας.

Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Κύριε υπουργέ, αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε επαφή μαζί σας μ’ αυτόν τον τρόπο γιατί:
Α) Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά και δε βλέπουμε κάποια λύση, έστω ανακούφιση στο άμεσο μέλλον.
Β) Ακόμη δεν βρήκατε χρόνο (;) να συναντηθείτε με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις που πολλές φορές σας το έχουν ζητήσει, ώστε να κουβεντιάσετε πάνω στα προβλήματα που μας απασχολούν.
Είμαστε σίγουροι κ. υπουργέ ότι γνωρίζετε πολύ καλά, εσείς και οι συνεργάτες σας τα προβλήματά μας, αλλά προφανώς δεν βάζετε την επίλυσή τους σε προτεραιότητα.

  • Γνωρίζετε π.χ. ότι από το 2010 μέχρι σήμερα οι συντάξεις μας δέχτηκαν πάνω από 24 διάφορες μειώσεις σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στα κατώτερα επίπεδα διαβίωσης. Κάθε χρόνο για μια δεκαετία και πάνω χάνουμε από τις συντάξεις, στο σύνολο των συντ/χων, 8.5 δις ευρώ, σύνολο στη δεκαετία πάνω από 100 δις. Αυτά είναι λεφτά που με κόπο αποκτήσαμε δουλεύοντας για δεκαετίες. Γνωρίζετε επίσης ότι με αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων, απόρροια και των μνημονίων που όλες οι κυβερνήσεις ψηφίσατε, δεν πήραμε ούτε 1 ευρώ αύξηση.
  • Οι «αυξήσεις» μάλιστα που εξάγγειλε ο κ. πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μας είναι πρόκληση και κοροϊδία. Α) Δεν λαμβάνονται υπόψη οι μειώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Β) Ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 12% με τάσεις αύξησης, η αύξηση θα είναι 6-7% άρα θα έχουμε επιπλέον μείωση 5-6% το λιγότερο. Γ) Πρόκειται για ονομαστικές αυξήσεις και όχι πραγματικές, αφού πολλοί συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά «δε θα δουν ούτε 1 ευρώ στην τσέπη τους», αλλά κι ένας σημαντικός αριθμός συντα/χων θα δουν αυξήσεις από 1%- 5% ανάλογα με το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς.

Με την ευκαιρία υποσχεθήκατε προεκλογικά, αν γίνετε κυβέρνηση, όπως κι έγινε, να καταργήσετε το Νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εσείς όχι μόνο δεν τον καταργήσατε, αλλά τον εφαρμόζετε με ιδιαίτερο ζήλο, ίσως γιατί το κράτος έχει συνέχεια όταν είναι σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων.

  • Ότι έχει σχέση με την κατάργηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης πρόκειται για μια εισφορά 2,2% με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ που θα επιφέρει ελάχιστη μηνιαία αύξηση, αν δεν τη φάει κι αυτή η προσωπική διαφορά. Και εδώ δεν λαμβάνεται υπόψη τα χρόνια που παράνομα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, μας παρακρατούσατε.
  • Εξακολουθείτε να μη μας αποδίδετε την 13η και 14η σύνταξη, που είναι λεφτά δικά μας από τη δουλειά μας σε όλο τον εργάσιμο βίο μας.
  • Τέλος, αν και υπάρχουν πολλά ακόμη όπως τα αναδρομικά, οι εκκρεμείς συντάξεις, το 0,5% που η κυβέρνησή σας ψήφισε, αλλά ακόμη δεν αποδόθηκε, η ακρίβεια κ.ά., θα τελειώσουμε με την παράνομη παρακράτηση των 0,20λεπτών, που είναι εθελοντική μας εισφορά για τη λειτουργία των Ομοσπονδιών μας και των σωματείων μας. Καταλαβαίνουμε ότι το κάνετε για να φέρετε σε δύσκολη οικονομική και λειτουργική θέση το συνταξιουχικό κίνημα που χρόνια τώρα βρίσκεται στους δρόμους και στις πλατείες και δημιουργεί προβλήματα στις εκάστοτε κυβερνήσεις διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων. Ελπίζουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα να κρατήσει τη μόνη υπόσχεση που έδωσε ο κ. πρωθυπουργός στους αντιπροσώπους μας στη συνάντησή τους στις 14/10/22., ότι θα αποδοθούν σύντομα.

Να ξέρετε κ. υπουργέ ότι δεν κάνουμε πίσω, έως ότου δικαιωθούμε. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας. Δεν είμαστε ζητιάνοι, διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και μας αφαιρέθηκαν – υπεξαιρέθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις.
Μπορεί να είμαστε απόμαχοι της δουλειάς, δεν είμαστε όμως της ζωής και του αγώνα.
Ευελπιστούμε στην ευαισθησία σας».