ΚΚΕ Καβάλας: Οι «σωτήρες» ας το πάρουν απόφαση. Η αγροτιά βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του ξεκληρίσματος

«Δυο... βουλευτές μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»: Το σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ και τα αιτήματα των αγροτών-Συνάντηση με τους αγρότες του Ποδοχωρίου

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Καβάλας του ΚΚΕ, με τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής, Κώστα Κουκούλα, τον δημοτικό σύμβουλο Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστο Ποτόλια και το στέλεχος του Κόμματος, Βαγγέλη Φρυδά, βρέθηκε στο Ποδοχώρι, στον κόμβο του αγώνα των αγροτών της περιοχής. Στον χώρο παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Διαμαντόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΜ-Θ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θόδωρος Συμεωνίδης, στελέχη του ΚΚΕ και οργανικό κομμάτι των αγωνιζόμενων αγροτών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομίλησε με τους αγρότες που βρίσκονται στο Ποδοχώρι, με εκλεγμένους συμβούλους και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Ενημέρωσαν για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κόμματος για τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και δήλωσαν την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα που έχει η αγροτιά που παλεύει σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, «έφτασαν» τα νέα για την αστυνομοκρατία και την απαράδεκτη επίθεση στους αγρότες στην Καρδίτσα, που, όπως επισημάνθηκε από το κλιμάκιο του ΚΚΕ, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο των κυβερνήσεων απέναντι σε κάθε κομμάτι του λαού που διεκδικεί το δίκιο του.

Αναφέρθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα –προβλήματα επιβίωσης– που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Παγγαίου, αφού, μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα τεράστια ζητήματα διάθεσης της σοδειάς τους, έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες καταστροφές των τελευταίων χρόνων. Δήλωσαν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να λείψει κανείς από τον αγώνα, που έφτασε να αφορά το να μείνουν στα χωριά και τη γη τους, να έχουν εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό άλλωστε ενώνονται και οργανώνονται και κάλεσαν σε στήριξη τους εργατικούς-λαϊκούς φορείς της πόλης.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ μοίρασε την πρόσφατη απόφαση της ΚΕ για τις εξελίξεις και τη μάχη των εκλογών, όπως και σχολιασμό της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας για την κοροϊδία και τα ψίχουλα που τάζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού (επισυνάπτεται). Κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν την πείρα τους, την ίδια τη ζωή τους, τόσο για τον ρόλο και τις πολιτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν και διεκδικούν ξανά, σαν παλιοί και νέοι «σωτήρες», την ψήφο τους όσο και για τη σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ, να έχουν μεγαλύτερη στήριξη και δύναμη οι ίδιοι οι αγώνες και τα αιτήματά τους.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες μέρες, αφού ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται, μαζικοποιείται, συντονίζεται και κλιμακώνεται.

«Δυο… βουλευτές μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»: Το σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ

Σε «αγώνα δρόμου» δελτίων τύπου έχουν επιδοθεί -για μια ακόμα φορά- οι κυβερνητικοί βουλευτές Καβάλας, που διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του τις «δάφνες» από τις νέες μεγάλες κυβερνητικές «επιτυχίες». Έπειτα από τη δωρεά ορισμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχολεία της ΠΕ Καβάλας, την αύξηση κατά 8 ή 9 ή 10 (δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα οι τρεις βουλευτές) οργανικών θέσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, άλλες δωρεές ιδιωτών σε μονάδες υγείας που αφήνει η κυβέρνηση υποστελεχωμένες και χωρίς εξοπλισμό, τώρα ήρθε η ώρα των αγροτών.

Μόνο που η δέσμευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ενίσχυση de minimis για τα επιτραπέζια σταφύλια (χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα καταβολής και καμία αναφορά για το ύψος, με το 30% των παραγωγών, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, να μένει εκτός) δεν είναι αποτέλεσμα των όποιων «επισκέψεων» και «συζητήσεων» με υπουργούς, αλλά της αγωνιστικής κινητοποίησης των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι βγήκαν μαζικά στον δρόμο του αγώνα και ετοιμάζονται για τα μπλόκα της επιβίωσης. Δίκαια αγανακτούν οι αγρότες του Νομού Καβάλας, αφού -πέρα από την αδιέξοδη κατάσταση που τους έχουν φέρει οι πολιτικές των κυβερνήσεων- είναι φορτωμένοι και με τις ανέξοδες υποσχέσεις, για τις οποίες τώρα ακούνε πως «δεν κατάλαβαν καλά»…

Οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι υπόλοιποι επίδοξοι «σωτήρες» του λαού ας το πάρουν απόφαση: Η αγροτιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του ξεκληρίσματος, οι νέοι αγρότες που ωθούνται από τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων στη μετανάστευση, δεν πρόκειται να «ξεγελαστούν» με ενισχύσεις, που άλλωστε τις δικαιούνται. Γιατί πολύ απλά δεν αποτελούν ούτε στοιχειώδη ανακούφιση.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες για να μπορέσουν να ξαναμπούν στα χωράφια τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους παλεύουν για να κερδίσουν τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία στηρίζει ολόπλευρα το ΚΚΕ:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%

*Από την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ