Θόδωρος Μουριάδης: Για να μετατρέψουμε την Καβάλα σ’ έναν πραγματικά «Σύγχρονο Δήμο» [φωτογραφίες]

Σε συστράτευση όλων των Καβαλιωτών για να ολοκληρωθεί στη δεύτερη θητεία ο κύκλος των προγραμματικών δεσμεύσεων κάλεσε ο Δήμαρχος Καβάλας στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση των 100 πρώτων υποψηφίων του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος»

Σε πάνδημη συστράτευση για μια Σύγχρονη Καβάλα κάλεσε όλους τους Καβαλιώτες ο Θόδωρος Μουριάδης στην ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση των πρώτων 100 υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού τους στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές.

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαρτίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Lucy, ο Δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι ο στόχος είναι στη νέα θητεία να μετατραπεί ο Δήμος Καβάλας σ’ έναν πραγματικά σύγχρονο Δήμο επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο η Καβάλα θα μπει στον κύκλο της ολοκλήρωσης όσων ξεκίνησε ο «Σύγχρονος Δήμος» και αποτέλεσαν το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξής.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας.

Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ είναι εδώ. Και θα συνεχίσει να είναι εδώ αλλάζοντας τα δεδομένα του τόπου μας,  ανοίγοντας την πόλη στο μέλλον, βοηθώντας τους συμπολίτες μας σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ένας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ για όλους.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε την απόφαση να διεκδικήσουμε ως παράταξη τη δημοτική αρχή και για την επόμενη πενταετία.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 μας δώσατε την τιμή και την ευθύνη να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανάταξη του Δήμου Καβάλας.

Το φορτίο βαρύ και δύσκολο.
Τα συρτάρια του Δήμου άδεια από μελέτες, ιδέες, προοπτικές.
Όμως παλέψαμε σκληρά.
Κινητοποιήσαμε τις τοπικές δυνάμεις.
Ενεργοποιήσαμε τα στελέχη και το υπαλληλικό δυναμικό του Δήμου, των νομικών προσώπων, των δημοτικών επιχειρήσεων.
Μαζί προχωρήσαμε σε δύσκολες συγκυρίες.
Και πετύχαμε πολλά παρά τις αντιξοότητες.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο, χάρη στην ψήφο σας, χάρη στην ψήφο των Καβαλιωτών, των δημοτών μας, μπαίνουμε στον κύκλο της ολοκλήρωσης όσων ξεκινήσαμε και είχαν αποτελέσει το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξής μας.
Όμως δεν σταματάμε σ’ αυτά.
Προχωράμε στα σχέδιά μας να μετατρέψουμε τον Δήμο Καβάλας σε έναν αληθινά ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ
Σε έναν Δήμο της καινοτομίας,
Της κοινωνικής αλληλεγγύης,
Της επιχειρηματικότητας,
Του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ό,τι διακηρύξαμε, για ό,τι δεσμευθήκαμε προγραμματικά το 2019 διατηρεί την αξία του και παραμένει η πυξίδα μας.

Από τον Σεπτέμβρη του 2019 παλέψαμε σκληρά και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, εθνική και ευρωπαϊκή.
Με πρόγραμμα, όραμα, προσήλωση στον στόχο, δουλέψαμε για την διεκδίκηση όλο και περισσότερων χρημάτων για έργα που βελτιώνουν την εικόνα του δήμου, λύνουν τα προβλήματα των βασικών υποδομών,  αλλάζουν την ζωή όλων μας.
Αυτό το φιλμάκι που βλέπετε αποτελεί ένα μικρό μόνο δείγμα όσων πετύχαμε και όσων δρομολογήσαμε.
Έργα εμβληματικά,
Έργα που τα είχε ανάγκη το τόπος,
Που τα ήθελαν και τα χρειάζονταν οι δημότες μας.
Όμως θα γίνουν επιμέρους ανακοινώσεις και επεξηγήσεις όταν παρουσιάσουμε το έργο κάθε αντιδημαρχίας ξεχωριστά.

Γιατί αξίζει να τιμήσουμε και όσους εργάστηκαν νύχτα – μέρα για την κοσμογονία αυτή.
Περιορίζομαι τώρα να αναφέρω εντελώς περιληπτικά τα εξής:
Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα έργα της επόμενης περιόδου, που ξεπερνάει τα 100 εκ. ευρώ και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

  • Η ΔΕΥΑΚ κατάφερε να αγγίξει σε χρηματοδοτήσεις τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Αποκαθιστούμε τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού στο Δάτο που είχε «κρεμάσει» κυριολεκτικά.
Αλλάζουμε τα δίκτυα ύδρευσης σε Κηπούπολη, Αγία Βαρβάρα – Πεντακόσια, Αμυγδαλεώνα. Και στο πολύπαθο Περιγιάλι συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων
Εκσυγχρονίζουμε τον βιολογικό καθαρισμό Καβάλας, ώστε να μη γεμίζει λύματα τις θάλασσές μας.
Και προχωράμε επιτέλους τη σύνδεση της ΔΕ Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης. Η Περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται στο Υπουργείο και είναι έτοιμη προς έγκριση. Αμέσως μετά το έργο δημοπρατείται. (Παρένθεση: οφείλω εδώ να ξεκαθαρίσω πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε από τους συμπατριώτες μας του Δήμου Δοξάτου. Τα αποθέματα νερού στη γύρω περιοχή φτάνουν για όλους. Και όχι μόνον αυτό. Όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα της ΔΕΥΑΚ, θα πάψουν οι διαρροές κι έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη οικονομία στο νερό).

  • Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αξιοποίησε κάθε πηγή χρηματοδότησης και υλοποιεί επενδύσεις 4 εκ. ευρώ, κυρίως στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, που γίνεται κέντρο ιαματικού τουρισμού.
  • Έχουν γίνει μελέτες και εκπονούνται νέες που ξεπερνούν σε κόστος τα 3 εκ ευρώ και ανοίγουν τις προοπτικές για νέες χρηματοδοτήσεις.

Μήπως αυτό άνοιξε την όρεξη τόσων διεκδικητών του Δήμου μας;
Το έργο της απεντόμωσης και της πυροπροστασίας της Δημοτικής Καπναποθήκης δρομολογεί το άνοιγμα του Μουσείου Καπνού και της Έκθεσης του Πολύγνωτου Βαγή. Επιτέλους ένα όραμα γενεών Καβαλιωτών και πολλών δημάρχων μας υλοποιείται από τη δική μας διοίκηση.
Αξιοποιούνται τα πολύτιμα αρχιτεκτονικά μνημεία των δύο κτιρίων του Δημαρχείου, της δωρεάς Μούτουλα, του 10ου Δημοτικού Σχολείου και σε συνδυασμό με τη Μεγάλη Λέσχη διαμορφώνουν έναν φάρο πολιτισμού στο κέντρο της πόλης.

  • Βελτιώνουμε τις αθλητικές μας υποδομές,

Επιτέλους φτιάχνεται η στέγη του Κλειστού Κολυμβητηρίου, το οποίο μετατρέπεται σε υπόδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας,
Αναβαθμίζουμε το Αθλητικό Κέντρο της Καλαμίτσας, Δημιουργούμε νέους αθλητικούς χώρους στις κοινότητες με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 4,5 εκ. ευρώ.

  • Βελτιώνουμε τον δημόσιο χώρο, αναπλάθουμε γειτονιές στην πόλη και στις κοινότητές μας, δημιουργούμε σύγχρονους χώρους για την αναψυχή των δημοτών και ιδιαίτερα των παιδιών μας με έργα που ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ.
  • Ολοκληρώνουμε τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στα απορρίμματα,

Με χρήματα του ΕΣΠΑ κατασκευάζεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής,
Δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ένα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, προϋπολογισμού  πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ που θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας,
Ολοκληρώνεται η μονάδα διαχείρισης πράσινων στις Κρηνίδες, Εξοπλίζουμε συνεχώς με νέο σύγχρονο εξοπλισμό οχημάτων και μηχανημάτων την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας. Οι επενδύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ.

  • Στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο του δήμου μας με εμβληματικές παρεμβάσεις όπως την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος άρδευσης και ταυτόχρονα βελτιώνουμε και τις αγροτικές υποδομές με τα έργα της αγροτικής οδοποιίας που σε προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ.
  • Κάνουμε τον Δήμο ενεργειακά αυτοδύναμο με την Ενεργειακή Κοινότητα, όπου ήμασταν πρωτοπόροι στην Περιφέρεια ΑΜΘ και περιμένουμε από την κυβέρνηση να διαμορφώσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, όπως έχει υποσχεθεί, με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε κτίριο ή εγκατάσταση που κατασκευάζουμε ή συντηρούμε (σχολεία, γυμναστήρια, αντλιοστάσια λυμάτων και νερού, οδοφωτισμό, δημοτικά κτίρια κλπ).

Βοηθώντας έτσι τα ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια.
Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να γίνει ο δήμος μας πιο ισχυρός.
Ένας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ, με υπηρεσίες που απλώνουν παντού τόσο στην πόλη, όσο και στην ύπαιθρο, την παρέμβασή του,
Ένας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ένας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΔΗΜΟΣ,
Που προστατεύει τους δημότες του από τις κακοτυχίες, από τις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μεγάλα προβλήματα, όπως ήταν η υγειονομική βόμβα και η ενεργειακή κρίση,
Που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δραστική μείωση των δημοτικών τελών και την ελάφρυνση των δημοτικών νοικοκυριών.

Ένα δήμος όπου όλες οι κοινωνικές δομές λειτουργούν όπως πρέπει, αλλά δημιουργεί και νέες, όπως είναι Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το ΚΔΑΠ, το Κέντρο Διημέρευσης για άτομα με Αναπηρία.
Κι αυτό είναι δέσμευση. Δεν σταματάμε σε όσα καλά μας άφησαν οι προηγούμενοι, Δεν αρκούμαστε στους πολύ καλούς Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
Ακόμη και το Κυνοκομείο, που ήδη άρχισε να κατασκευάζεται, δίνει μια άλλη ποιότητα στο κοινωνικό μας πρόσωπο.

Ένας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ.
Διεκδικήσαμε γη και ακίνητα που είναι του Δήμου όπως το Παλιό Νοσοκομείο και ο Διόνυσος και προχωρούμε στην αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας,
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αξιοποίηση της Καλαμίτσας, των παλιών Δικαστηρίων, της παλιάς Μεραρχίας,  των κρατικών καπναποθηκών (αλλά και των ιδιωτικών, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους).
Ένας ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, εξοπλίζουμε το θέατρο στο Φρούριο, συντηρούμε και αναβαθμίζουμε τα εμβληματικά κτίρια του Δήμου, διεκδικούμε χρηματοδότηση για αναπλάσεις στις ιστορικές συνοικίες της πόλης, στην Παναγία, στα Καλαφατιά, στα Πεντακόσια, στα Χίλια.

Φίλες και φίλοι
Τιμήσαμε στο ακέραιο την αυτοδιοικητική ιδέα και το υψηλό ποσοστό που μας δώσατε :
Με τις λίγες δυνάμεις που είχαμε, μόνοι απέναντι σε ένα πολλές φορές αρνητικό Συμβούλιο, δεν πτοηθήκαμε ούτε στιγμή.
Το αντίθετο: Μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο ανοίξαμε σημαντικά θέματα, τα προωθήσαμε, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε, για λογαριασμό του δήμου.
Προς όφελος των δημοτών.
Σήμερα όλοι έρχονται στα λόγια μας, πολλοί μας αντιγράφουν.

Φίλες και φίλοι, σας καλώ
Να αντισταθείτε στην επικοινωνιακή καταιγίδα. Γνωρίζουμε πλέον όλοι πως η πανάκριβη εντυπωσιακή δημόσια εικόνα, συχνά κρύβει την απόλυτη κενότητα.
Είμαστε όλοι γνωστοί στη μικρή μας κοινωνία.
Έχουμε την προσωπική μας ιστορία,
Όσα πέτυχε καθένας μας στην προσωπική και στην επαγγελματική του ζωή. Από πού ξεκίνησε και πού βρίσκεται σήμερα. Περιμένουμε να μας κρίνετε από το έργο μας. Και από αυτά που μπορούμε -και δεσμευόμαστε- να κάνουμε στη συνέχεια.

Σήμερα στην Καβάλα και στον Δήμο μας αναδύεται ένας κόσμος, που χωρίς κόμπλεξ δημιουργεί, φροντίζει τα Άτομα με Αναπηρία, τα αδέσποτα, προστατεύει το περιβάλλον και τα νεοκλασικά του, εμπνέεται από το παρελθόν και ευελπιστεί ότι δεν θα έχει τη μοίρα του παραμερισμένου επαρχιώτη, αλλά του ισότιμου συνομιλητή στις αποφάσεις για το μέλλον της πόλης.

Αυτός ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί την υποβάθμιση, αλλά μόνο μια θέση αντάξια του παρελθόντος της πόλης μας. Η Αυτοδιοίκηση στέκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων των δημοτών μας, των διαχρονικών προβλημάτων του τόπου μας.
Όμως η Αυτοδιοίκηση είναι «ένα πουκάμισο αδειανό» αν δεν την υπηρετούν άνθρωποι με γνώση και με πάθος, με συνείδηση του ιστορικού τους ρόλου, και της θεσμικής τους θέσης.
Η αυτοδιοίκηση δεν είναι για ανθρώπους που είδαν φως και μπήκαν.

Αλλά για ανθρώπους αποφασισμένους να αναλωθούν για το καλό των ανθρώπων και της κοινωνίας.
Εμείς σας καλούμε σε πάνδημη συστράτευση για μια Σύγχρονη Καβάλα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Καλούμε τους νέους, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, του αθλητισμού και του πολιτισμού, να πορευτούν μαζί μας, να μας δώσουν δύναμη να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή. Να εμπλουτίσουν με τις προτάσεις και τις ιδέες τους το πρόγραμμά μας. Σας καλούμε να αγωνιστείτε στο πλάι μας για να κάνουμε καλύτερο τον δήμο μας και τις ζωές μας.
Σήμερα μαζί μας είναι οι συμπολίτες μας που θα δώσουμε μαζί τη μάχη για έναν ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ
Για μια ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΒΑΛΑ
Τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό μου,
Αυτή η εμπιστοσύνη πηγάζει από όλους εσάς, εσείς είσαστε η δύναμή μου, εσείς μου δίνετε καθημερινά την ενθάρρυνση και την επιδοκιμασία να συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’ αυτά που πιστεύω.

Γι’ αυτά που δεσμεύομαι μπροστά σας.
Συγκροτούμε ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο
Με συμπολίτες που πρόσφεραν στον τόπο μας
Και θα συνεχίσουν να προσφέρουν από εκεί που θα τους τάξετε,
Με ανιδιοτέλεια και γνώση.
Τους ευχαριστώ
Και χαίρομαι που τους παρουσιάζω σήμερα».