Ανακοινώσεις σήμερα: Ποιους θα στηρίξει για περιφερειάρχες η ΝΔ. Δεδομένη η στήριξη Μητσοτάκη στον Χρήστο Μέτιο

Στόχος του κυβερνώντος κόμματος να «βαφτούν μπλε» και οι 13 περιφέρειες της χώρας - Δεν θα δοθούν χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους πλην στις μεγάλες πόλεις

Για την επερχόμενη εκλογική μάχη, που θα δοθεί στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 η Πειραιώς προχωράει στην ανακοίνωση των 13 υποψηφίων που θα στηρίξει στις περιφέρειες της χώρας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν τα ονόματα για τους μεγάλους δήμους.

Στόχος της Πειραιώς, μετά τη σαρωτική νίκη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις των εθνικών εκλογών, είναι να βαφτεί γαλάζιος ο εκλογικός χάρτης της χώρας και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Το 2019 είχε κερδίσει τις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, χάνοντας μόνο την Κρήτη, όπου εκλέχθηκε ο υποψήφιος που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και το Βόρειο Αιγαίο, όπου επικράτησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Κώστας Μουντζούρης. Το νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί δίνει βάσιμες ελπίδες στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ να επιδιώξει αυτή τη φορά την επικράτηση των υποψηφίων της και στις 13 περιφέρειες, παρά τις ιδιαιτερότητες που έχουν πάντα οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας

Στις 10 από τις 13 περιφέρειες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με την στήριξη της ΝΔ οι νυν περιφερειάρχες, έχοντας πολλές πιθανότητες επανεκλογής, μερικοί εξ αυτών ακόμα και από τον πρώτο γύρο.

Πρόκειται για τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, τον Γιώργο Πατούλη στην Αττική, τον Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Νεκτάριο Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, τον Φάνη Σπανό στη Στερεά Ελλάδα, τον Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τον Γιώργο Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία, τον  Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο και τον Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο. Δεύτερη θητεία θα διεκδικήσει στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Ρόδη Κράτσα, παρότι είχαν ακουστεί διάφορα ονόματα το προηγούμενο διάστημα, όπως της Άντζελας Γκερέκου ή του βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Γκίκα.

Στην Πελοπόννησο δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του δημιούργησε αρκετές προστριβές σε τοπικό επίπεδο. Το χρίσμα της «γαλάζιας» παράταξης έλαβε ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, Δημήτρης Πτωχός. Στην Κρήτη η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, διευρύνοντας την απήχησή της στους κεντρώους ψηφοφόρους και αποδεικνύοντας την πολιτική της κυριαρχία. Στο Βόρειο Αιγαίο απέναντι από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη θα βρεθεί, με τη στήριξη της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Ομολογουμένως θα έχει δύσκολο έργο, ωστόσο στην Πειραιώς πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει την Περιφέρεια και προτίμησαν να δείξουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, παρότι ο κ. Μουτζούρης επιδίωξε να λάβει τη στήριξη της ΝΔ, ωστόσο δεν κρίθηκε κατάλληλη επιλογή.

Οι εκλεκτοί του Μαξίμου στους δήμους

Όσον αφορά στην πλειοψηφία των δήμων, η ΝΔ δεν θα δώσει χρίσμα, όπως έπραξε και το 2019, με εξαίρεση τις μεγάλες πόλεις όπου δίνεται ξεχωριστή πολιτική βαρύτητα. Έτσι, στην Αθήνα θα στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, στη Θεσσαλονίκη θεωρείται δεδομένη αυτή τη φορά η στήριξη στον Κώστα Ζέρβα, και στον Πειραιά στον Γιάννη Μώραλη. Στην Πάτρα δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, αλλά ακούγονται τα ονόματα του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ Κωνσταντίνου Σβόλη. Στη Λάρισα η ΝΔ θα στηρίξει τον δικηγόρο Θανάση Μαμάκο και στο Ηράκλειο είναι πολύ πιθανό να δώσει στήριξη στον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Καραμαλάκη.