Μακάριος Λαζαρίδης: Στα 4,4 δισ. ευρώ το όφελος από αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

«Έναν μόλις μήνα μετά τις εκλογές, στην αρχή κιόλας της θητείας της νέας Κυβέρνησης, έρχονται παρεμβάσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, υλοποιείται το 50% των μέτρων που εξήγγειλε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός και θα ισχύσουν είτε άμεσα είτε από τις αρχές του 2024.

Εστίασε δε σε κάποιες εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

  • Αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Το ετήσιο όφελος από τα νέα μέτρα είναι ένας επιπλέον μισθός, 476 ευρώ καθαρά στο σπίτι κάθε δημοσίου υπαλλήλου από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητογια τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα. Κάτι που αφορά  περισσότερους από 1.300.000 φορολογούμενους.
  • Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι 200.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. ΕΚΑΣ που καταργήσατε εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, το όφελος των νοικοκυριών έως το 2027 από τις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις φόρων φτάνει στα 4,4 δις ευρώ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» τη θεσμοθέτηση της κοστολόγησης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ενώ έμφαση έδωσε στην τροπολογία για την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους. «Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς εκχωρούσατε στους δανειστές μας και εμείς περιφρουρούμε το δημόσιο χαρακτήρα των δύο εταιριών, ενισχύοντας παράλληλα την εποπτεία και τις ασφαλιστικές δικλείδες ως προς την ποιότητα και την αποφυγή σπατάλης του δημοσίου αυτού αγαθού!», τόνισε.

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως «στο παρόν σχέδιο νόμου αποτυπώνεται μια Ελλάδα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και διανέμει τα κέρδη σε όλους, δίκαια και ισορροπημένα. Που δεν θέλει να μείνει κανένας πίσω και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους πιο αδύναμους και ευάλωτους. Που επιδιώκει να αφήσει πίσω της τον πρωτοφανή οικονομικό εφιάλτη των τελευταίων δέκα και πλέον χρόνων. Που θέλει να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τα λάθη δεκαετιών. Που θέλει οι πολίτες της να είναι αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας».

Για τους ανθρώπους αυτούς, όπως είπε, «αγωνιζόμαστε, δικαιώνοντας τις προσδοκίες τους και ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν με την ψήφο τους. Ενωμένοι, με βούληση και αποφασιστικότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά. Όπως δεσμευτήκαμε και όπως, άλλωστε, είναι χρέος μας να πράξουμε. Ώστε και στις εθνικές εκλογές του 2027 να μπορούμε να πούμε και πάλι περήφανοι: ‘’Το είπαμε, το κάναμε’’».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Λαζαρίδη στη Βουλή

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου κι εγώ στην γενικότερη θλίψη του ελληνικού λαού για την απώλεια χθες των δύο ηρωικών πιλότων. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Θα τους θυμόμαστε και θα τους ευγνωμονούμε πάντα.

Κύριοι Υπουργοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Στις 4 Απριλίου, μιλώντας ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στην κεντρική θέση του Κάρολου Δαρβίνου ότι «επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές»!

Πιστεύω ότι ακριβώς αυτό συνοψίζει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας την τετραετία 2019 – 2023.

Γιατί, πράγματι, μέσα σε αυτούς τους 46 μήνες και μάλιστα μέσα από πολλές παράλληλες, επάλληλες και αλλεπάλληλες κρίσεις, η πατρίδα μας κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον.

Κατάφερε να εντάξει τις εθνικές μας ανάγκες, τις εθνικές προτεραιότητες στα ζητούμενα της εποχής.

Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Και τίποτε άλλωστε το 2023 δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης.

Αυτή που ύστερα από τα capital controls, ύστερα από τις πολλές περικοπές των μισθών και των συντάξεων εμφάνιζε μηδενική ανάπτυξη.

Με χαμηλή διεθνή αξιοπιστία, με τραυματισμένη και διχασμένη την κοινωνία της.

Η πραγματικότητα αυτή που δεν αμφισβητείτε παρά μόνο από κάποιους λαϊκιστές και ακραίους, δείχνει πως ό,τι είχαμε υποσχεθεί, το πράξαμε.

Η αντιστοιχία των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και των μετεκλογικών μας έργων ήταν πρωτοφανής για Κυβέρνηση, τουλάχιστον, από τη Μεταπολίτευση και μετά.

«Το είπαμε, το κάναμε», ήταν το σχετικό σύνθημά μας, πραγματικά ουσιώδες και που αποτυπώνει απόλυτα την πραγματικότητα.

Διαχειριστήκαμε τις μεγάλες, εξωγενείς κρίσεις με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μετατρέποντας τελικά τις μεγάλες δυσκολίες σε ευκαιρίες.

Και όταν έφτασε η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας, κοιτάξαμε τους πολίτες στα μάτια. Και ανανεώσαμε το συμβόλαιο τιμής που είχαμε συνάψει μαζί τους το 2019 για μια ακόμα τετραετία.

Περίοδο, που και πάλι θα τηρήσουμε ευλαβικά τις εξαγγελίες μας, σε πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Με προτάσεις ρεαλιστικές, κοστολογημένες, στοχευμένες και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και το μέλλον των παιδιών μας.

Όπως αρμόζει σε μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη και στην ειλικρινή σχέση της με την κοινωνία.

Κάποιες από τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται να γίνουν πράξη μέσα από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητάμε σήμερα.

Έναν μόλις μήνα μετά τις εκλογές, στην αρχή κιόλας της θητείας της νέας Κυβέρνησης έρχονται παρεμβάσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών.

Συγκεκριμένα, υλοποιείται το 50% των μέτρων που εξήγγειλε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός και η εφαρμογή τους θα ισχύσει είτε άμεσα είτε από τις αρχές του 2024.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, τις οποίες άλλωστε ήδη ανέλυσε ο εισηγητής μας, με εξαιρετικό μάλιστα τρόπο.

Θα σταθώ μόνο σε κάποιες ρυθμίσεις που τις θεωρώ εμβληματικές!

  • Αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Το ετήσιο όφελος από τα νέα μέτρα είναι ένας επιπλέον μισθός.

1.476 ευρώ καθαρά στο σπίτι κάθε δημοσίου υπαλλήλου από 1η Ιανουαρίου 2024. Το τονίζω ξανά: 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο.

  • Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα. Κάτι που αφορά  περισσότερους από 1.300.000 φορολογούμενους.
  • Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι 200.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. ΕΚΑΣ που καταργήσατε εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνολικά, το όφελος των νοικοκυριών έως το 2027 από τις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις φόρων φτάνει στα 4,4 δις ευρώ.

Και το οικονομικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο.

Και το τονίζω αυτό διότι εξαιρετικά σημαντική – και σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι – είναι και η θεσμοθέτηση της κοστολόγησης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ένα θέμα που τόσο πολύ συζητήθηκε προεκλογικά και ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει με αδιάβλητο τρόπο, προκειμένου οι πολίτες να έχουν μια πλήρη εικόνα για όλους και για όλα, πριν πάνε να ψηφίσουν.

Κλείνω τις εμβληματικές διατάξεις με τη χθεσινή τροπολογία για την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους που εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ εκχωρήσατε το 2017 στο Υπερταμείο, μαζί με πολλά άλλα ‘’ασημικά’’ του κράτους. Μείνετε λοιπόν τώρα με τα ψέματά σας, τα fake news σας και τις συναυλίες στις πλατείες για τη δήθεν εκχώρηση του νερού σε ιδιώτες!

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς εκχωρούσατε στους δανειστές μας και εμείς περιφρουρούμε το δημόσιο χαρακτήρα των δύο εταιριών, ενισχύοντας παράλληλα την εποπτεία και τις ασφαλιστικές δικλείδες ως προς την ποιότητα και την αποφυγή σπατάλης του δημοσίου αυτού αγαθού!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Στο παρόν σχέδιο νόμου αποτυπώνεται μια Ελλάδα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και διανέμει τα κέρδη σε όλους, δίκαια και ισορροπημένα.

Που δεν θέλει να μείνει κανένας πίσω και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους πιο αδύναμους και ευάλωτους.

Που επιδιώκει να αφήσει πίσω της τον πρωτοφανή οικονομικό εφιάλτη των τελευταίων δέκα και πλέον χρόνων.

Που θέλει να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τα λάθη δεκαετιών.

Που θέλει οι πολίτες της να είναι αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας.

Για τους ανθρώπους αυτούς αγωνιζόμαστε, δικαιώνοντας τις προσδοκίες τους και ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν με την ψήφο τους.

Ενωμένοι, με βούληση και αποφασιστικότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά.

Όπως δεσμευτήκαμε και όπως, άλλωστε, είναι χρέος μας να πράξουμε.

Ώστε και στις εθνικές εκλογές του 2027 να μπορούμε να πούμε και πάλι περήφανοι: «Το είπαμε, το κάναμε».

Σας ευχαριστώ πολύ».