Μακάριος Λαζαρίδης: Να χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς αραβοσίτου στο Νέστο

Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για τους παραγωγούς αραβοσίτου στο Νέστο

Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των παραγωγών αραβοσίτου στον Νέστο, με την χορήγηση σε αυτούς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ζητά ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με θέμα: «Να χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς αραβοσίτου στο Νέστο».

Όπως επισημαίνει, το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023 – 2027 και εν αναμονή της σχετικής εφαρμοστικής εγκυκλίου, προβλέπει την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης μόνο σε καλλιεργούμενες εκτάσεις περιοχών με καλή ποσοτική και ποιοτική σύσταση υδάτων.

Επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από την Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει πως τα στοιχεία για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων στη νέα ΚΑΠ αντλήθηκαν από σχετικούς χάρτες του ΣΔΛΑΠ, όπως αναθεωρήθηκαν πριν από 6 χρόνια, ενώ δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη θεσμοθετημένα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, όπως η ανανέωση αδειών χρήσης νερού από τους αρμόδιους ΤΟΕΒ κάθε περιοχής.

Σύμφωνα όμως με τη διαβεβαίωση των αρμοδίων ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου, τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Λαζαρίδης, «οι αγρότες της περιοχής του Νέστου χρησιμοποιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους υπέργειο αρδευτικό δίκτυο και συγκεκριμένα ύδατα του ποταμού Νέστου και όχι νερό από γεωτρήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον Υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των παραγωγών αραβοσίτου στον Νέστο, ενώ του ζητά να αποσαφηνίσει με ποιους άλλους τρόπους θα τους βοηθήσει, προκειμένου να ανακάμψουν οικονομικά και να καλύψουν μέρος από το χαμένο τους εισόδημα των τελευταίων χρόνων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ελευθέριο Αυγενάκη

Θέμα: Να χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς αραβοσίτου στο Νέστο.

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκονται οι παραγωγοί αραβοσίτου στην περιοχή του Νέστου της ΠΕ Καβάλας, μπροστά στο ενδεχόμενο να μην λάβουν, όπως δικαιούνται, τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τις καλλιέργειές τους.

Το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023 – 2027 και εν αναμονή της σχετικής εφαρμοστικής εγκυκλίου, προβλέπει την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης μόνο σε καλλιεργούμενες εκτάσεις περιοχών με καλή ποσοτική και ποιοτική σύσταση υδάτων, σύμφωνα με τα ΣΔΛΑΠ.

Κατά την ενημέρωση που είχα από την Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (ΕΑΣ) Καβάλας, τα στοιχεία για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων στη νέα ΚΑΠ αντλήθηκαν από σχετικούς χάρτες του ΣΔΛΑΠ, όπως αναθεωρήθηκαν πριν από 6 χρόνια, ενώ δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη θεσμοθετημένα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, όπως η ανανέωση αδειών χρήσης νερού από τους αρμόδιους ΤΟΕΒ κάθε περιοχής. Όπως μάλιστα αναφέρουν δημοσιεύματα, οι εν λόγω εκτάσεις της περιοχής του Νέστου κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όμως, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση των αρμοδίων ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου, οι αγρότες της περιοχής του Νέστου χρησιμοποιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους υπέργειο αρδευτικό δίκτυο και συγκεκριμένα ύδατα του ποταμού Νέστου και όχι νερό από γεωτρήσεις.

Επειδή τα δεδομένα για το χαρακτηρισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι τα προαναφερόμενα και το εισόδημα των παραγωγών έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας της μεγάλης, εξωγενούς πληθωριστικής κρίσης,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Είναι στις προθέσεις σας να ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών αραβοσίτου στον Νέστο, χορηγώντας τους την συνδεδεμένη ενίσχυση;
  2. Με ποιους άλλους τρόπους θα τους βοηθήσετε, προκειμένου να ανακάμψουν οικονομικά και να καλύψουν μέρος από το χαμένο τους εισόδημα των τελευταίων χρόνων;