Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ χρηματοδοτεί έργα 9,1 εκ. ευρώ στον Δήμο Νέστου

Ευρεία σύσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στην έδρα του Δήμου στη Χρυσούπολη, παρουσία του Δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημαρχων και στελεχών της ΑΜΘ

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου στη Χρυσούπολη, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Νέστου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Έργα του Δήμου Νέστου τα οποία η Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 9,1 εκ. €.

Πρόκειται για 10 έργα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων του Δήμου, στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Κεραμωτή, στην εγκατάσταση τηλεμετρικού συστήματος για την παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό του εξωτερικού δικτύου υδροδότησης του Δήμου, στην κατασκευή αντλιοστασίου για την ενοποίηση των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Κεραμωτής, στην ανάπλαση του οικισμού των Ρομά στις Πηγές, στη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, της Δομής Σίτισης και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου, στην εκπόνηση γενικού σχεδίου ύδρευσης και σχεδίου ασφάλειας νερού και στην εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου.

  1. Έργα του Δήμου τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Νέστου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν τα εξής έργα:
  • Κατασκευή νέου ΕΠΑΛ, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 7 εκ. €
  • Κατασκευή Νηπιαγωγείου στη Χρυσούπολη, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,1 εκ. €
  • Έργα αναβάθμισης στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης στις Πηγές, στο Γέροντα, στη Νέα Καρυά και στο Αγίασμα και κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από τις πηγές Στρατώνων μέχρι τις πηγές του Αγίου Ιωάννη Παραδείσου, συνολικού προϋπολογισμού 5,5, εκ. €.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία ωριμότητας και υλοποίησης των παρακάτω έργων:

  • Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από τον Παράδεισο στο κεντρικό αντλιοστάσιο.
  • Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΝ.
  • Η περαιτέρω αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Χρυσούπολης.
  1. Αναγκαία έργα και μελέτες στο Δήμο Νέστου για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 550.000 €:
  • Συντήρηση του οδικού δικτύου της Χρυσούπολης, προϋπολογισμού 300.000 €.
  • Αναστύλωση του καμπαναριού της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Χρυσούπολης, προϋπολογισμού 250.000 €.

Συζητήθηκε επίσης αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής του ανοικτού κολυμβητηρίου Χρυσούπολης που υλοποιεί ο Δήμος Νέστου, προϋπολογισμού 6 εκ. €, για το οποίο η Περιφέρεια υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εγγυήθηκε τη χρηματοδότησή του.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Δήμο, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε τον ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και είχε συνάντηση με τους Προέδρους και στελέχη των ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για τα οποία η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πόρους.