Μακάριος Λαζαρίδης για Κτηματολόγιο: Κάνουμε επιτέλους πράξη ένα έργο με … αμαρτωλό παρελθόν

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Στο «τεράστιο άλμα» που έγινε τα τελευταία 4,5 χρόνια στην ψηφιοποίηση του Κράτους αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του «Ελληνικού Κτηματολογίου».

Όπως τόνισε, «έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο, πετύχαμε να διαμορφώσουμε το νέο, φιλικό πρόσωπο του Κράτους προς αυτόν, προχωρώντας στην αθόρυβη επανάσταση της ψηφιοποίησής του, σχεδόν σε όλους τους τομείς του. Με αιχμή του δόρατος την Ψηφιακή Πύλη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, το gov.gr, ο πολίτης, με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη ταχύτητα, μπορεί πλέον να απολαύσει ποιοτικές υπηρεσίες σε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό».

Πλέον, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «ο καθένας από εμάς αποφεύγει κατά μέσο όρο περισσότερες από 60 ουρές το χρόνο, έχουν απλουστευτεί οι διαδικασίες γνωστοποίησης προσωπικών στοιχείων, όπως η δήλωση γέννησης, έχει διευκολυνθεί η αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των μητρώων μόνο με τη συναίνεση του πολίτη, λειτουργεί η άυλη συνταγογράφηση, είναι ενισχυμένα τα ψηφιακά προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, ενώ ψηφιοποιούνται όλα τα κρατικά αρχεία, τα υποθηκοφυλακεία, τα δικαστήρια, οι πολεοδομίες και τα νοσοκομεία. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του άλματος που έχουμε κάνει θα σας παραθέσω μόνο δυο αριθμούς: το 2018 πραγματοποιήθηκαν 8.800.000 ψηφιακές συναλλαγές, ενώ το 2022 πραγματοποιήθηκαν 772.000.000 ψηφιακές συναλλαγές. Και εδώ οι αριθμοί λένε την αλήθεια! Θυμίζω επίσης το μοναδικό παγκοσμίως ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού emvolio.gov.gr, τη δημιουργία της εφαρμογής MyHealth, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μία από τις τρεις πρώτες στην Ε.Ε. που ολοκλήρωσαν τη δημοπρασία του φάσματος 5G και ασφαλώς τη λειτουργία του 112 το οποίο έχει σώσει και συνεχίζει να σώζει ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει ακόμα Κτηματολόγιο και αυτό δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Η κατάρτιση του θεσμοθετημένου από το 1996 έργου από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, του “μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα” κατά τον ίδιο, έχει καταντήσει ανέκδοτο. Δεν θέλω να θυμίσω τις πολλές αμαρτίες που συνόδευσαν το έργο στην πορεία του μέχρι σήμερα, ασφαλώς δεν ξεχνάμε, αλλά θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Και σε αυτό συμβάλλει το παρόν σχέδιο νόμου».

Αναμφίβολα, εξήγησε, «πρόκειται για μια σπουδαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που καταπολεμά τη γραφειοκρατία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του πολίτη, βοηθώντας τον να κατοχυρώσει και να δώσει αξία στην περιουσία του. Ήρθε η στιγμή να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών».