Μακάριος Λαζαρίδης: Μειώνουμε τις ανισότητες και βελτιώνουμε το επίπεδο ζωής των πολιτών

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού Έτους 2024

Το αισιόδοξο μήνυμα ότι τα σημαντικά βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστούν και το νέο έτος, εξέπεμψε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024».

Πρόκειται, όπως είπε αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, «για έναν αρμονικό συνδυασμό των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που λαμβάνουμε και της κοινωνικής πολιτικής που ασκούμε, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Με ένα Κράτος πλέον που βάζει κανόνες στην οικονομική δραστηριότητα χωρίς να της στερεί τη δυναμική και την παραγωγικότητά της».

Η ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «ανθίσταται και προχωρά μπροστά, ως η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, με μείωση των ανισοτήτων και με βελτιωμένο το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, μέσω υψηλότερων πραγματικών μισθών. Μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 20% σωρευτικά από το 2019, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010».

Αναγνώρισε ότι «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι τη σύγκλιση με την Ε.Ε.», ωστόσο – ξεκαθάρισε – πως «το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Και έχει μπει, καθώς η άνθιση της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι πλέον από τον δανεισμό».

Ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει να ασκεί μια πολιτική με μόνιμα μέτρα που αυξάνουν σταθερά τα εισοδήματα, με κατάργηση ή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με δικαιοσύνη και δημοσιονομική σοβαρότητα. Μέλημά μας, η στήριξη όλων και ιδίως των πιο αδύναμων, όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Αυτή είναι η φιλοσοφία και του Προϋπολογισμού του νέου έτους, ο οποίος προβλέπει παρεμβάσεις, φοροελαφρύνσεις και μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις, ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ. Ανάμεσά τους και αύξηση των δαπανών για την Υγεία κατά 481.000.000 ευρώ και για την Παιδεία, κατά 255.000.000 ευρώ, καθώς και αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «με σύμμαχο την επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησε η ελληνική οικονομία από μια σειρά κορυφαίων οίκων αξιολόγησης και παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί δυσμενές και αβέβαιο, το 2024 θα ακολουθήσουμε τον ίδιο πετυχημένο δρόμο. Με ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική σταθερότητα, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία. Έτσι, θα καταφέρουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, η οποία πρέπει να πούμε ότι είναι εντυπωσιακή και φυσικά πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία».

Κάλεσε δε τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης να μην συνεχίσουν την «υποκριτική επιμονή του μηδενισμού των πάντων» και να συνταχθούν «με το συμφέρον της πατρίδας. Με το συμφέρον του κτηνοτρόφου του Κώστα από το Δύσβατο Καβάλας, του αγρότη του Νίκου από το Οφρύνιο, του ελεύθερου επαγγελματία του Γιώργου από το Ορφάνι και του Τάσου από την Χρυσούπολη, του εργάτη του Σωτήρη από τη Θάσο, υπερψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2024».

Ολόκληρη η ομιλία Λαζαρίδη για τον Προϋπολογισμό

«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κάτι λιγότερο από 8 μήνες πριν, στις 26 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη δεύτερη θητεία της, την τετραετία 2023 – 2027. Αναφερόμενος στην «παραγωγική Ελλάδα», υπογράμμισε την πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας για το «πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα, αυξάνοντας τους μισθούς, σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Μίλησε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για αύξηση επενδύσεων και για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, κάτι που αποτελεί συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά.

Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβερνητικής μας θητείας, οι μισές προεκλογικές μας δεσμεύσεις έχουν γίνει πράξη, τα σημαντικά βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται και αποτυπώνονται ξεκάθαρα και στον Προϋπολογισμό του 2024.

Πρόκειται για έναν αρμονικό συνδυασμό των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που λαμβάνουμε και της κοινωνικής πολιτικής που ασκούμε, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Με ένα Κράτος πλέον που βάζει κανόνες στην οικονομική δραστηριότητα χωρίς να της στερεί τη δυναμική και την παραγωγικότητά της.

Η ελληνική οικονομία ανθίσταται και προχωρά μπροστά, ως η τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, με μείωση των ανισοτήτων και με βελτιωμένο το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, μέσω υψηλότερων πραγματικών μισθών. Μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 20% σωρευτικά από το 2019, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Και θα μου πείτε, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης: Μα καλά, κύριε Λαζαρίδη, οι μισθοί δεν παραμένουν χαμηλοί; Απαντώ. Ναι και έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι τη σύγκλιση με την Ε.Ε., ωστόσο το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Και έχει μπει, καθώς η άνθιση της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι πλέον από τον δανεισμό.

Και ξέρετε τι ακόμα πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας; Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Μόλις χθες η Κυβέρνηση προχώρησε, μετά τα δάνεια του Δ.Ν.Τ., και στην αποπληρωμή δανείων του 2010 του Greek Loan Facility, ύψους 5,29 δις που έληγαν το 2024 και το 2025. Η εξέλιξη αυτή απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη, καθώς μειώνονται οι δαπάνες για τους τόκους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένει να ασκεί μια πολιτική με μόνιμα μέτρα που αυξάνουν σταθερά τα εισοδήματα, με κατάργηση ή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με δικαιοσύνη και δημοσιονομική σοβαρότητα.

Μέλημά μας, η στήριξη όλων και ιδίως των πιο αδύναμων, όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια.

Αυτή είναι η φιλοσοφία και του Προϋπολογισμού του νέου έτους, ο οποίος προβλέπει παρεμβάσεις, φοροελαφρύνσεις και μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις, ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ.

Ανάμεσά τους και αύξηση των δαπανών για την Υγεία κατά 481.000.000 ευρώ και για την Παιδεία, κατά 255.000.000 ευρώ, καθώς και αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Παράλληλα, αξίζει να υπογραμμίσουμε τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά, την αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τη νέα αύξηση κατά 3% των συντάξεων από τις αρχές του χρόνου.

Με την εφαρμοζόμενη πολιτική μας στοχεύουμε:

  1. Στη διασφάλιση παραπάνω εσόδων (63 δις ευρώ το 2024 από 61,3 δις ευρώ το 2023), χωρίς όμως καμία αύξηση φόρων.
  2. Σε νέους επενδυτικούς πόρους ύψους 12,17 δις ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,55 δις ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,62 δις ευρώ), ενώ συνολικά προβλέπεται μια αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1%.
  3. Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, η υποχρεωτικότητα του συστήματος myData και η γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Με σύμμαχο την επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησε η ελληνική οικονομία από μια σειρά κορυφαίων οίκων αξιολόγησης και παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί δυσμενές και αβέβαιο, το 2024 θα ακολουθήσουμε τον ίδιο πετυχημένο δρόμο.

Με ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική σταθερότητα, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία. Έτσι, θα καταφέρουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, η οποία πρέπει να πούμε ότι είναι εντυπωσιακή και φυσικά πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία.

Αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης.
Οι πολίτες, όπως έχουν κατ’ επανάληψη αποδείξει, εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχιστεί η σταθερή πορεία της χώρας προς τα εμπρός.

Χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις και μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας.

Με προβλήματα, ναι. Με αστοχίες, ναι. Με λάθη, ναι. Με πολλές δυσκολίες, ναι.

Άλλο, όμως, αυτό που πολλές φορές με ειλικρίνεια και ρεαλισμό έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και άλλο η υποκριτική επιμονή των Κομμάτων σας να μηδενίζεται τα πάντα και να μην βλέπετε τίποτα θετικό από το 2019 μέχρι και σήμερα. Η ίδια λάθος συνταγή που είδαμε όλοι πού σας οδήγησε στις τελευταίες εκλογές. Το πάθημα δεν φαίνεται να γίνεται μάθημα για την αντιπολίτευση, η οποία είναι βέβαιο ότι και πάλι θα διαψευστεί, όπως έγινε και πολλές άλλες φορές κατά το παρελθόν.

Χρέος μας είναι να σας καλέσουμε – έστω την ύστατη ώρα – να αλλάξετε ρότα και να συνταχθείτε με το συμφέρον της πατρίδας, με το συμφέρον του κτηνοτρόφου του Κώστα από το Δύσβατο Καβάλας, του αγρότη του Νίκου από το Οφρύνιο, του ελεύθερου επαγγελματία του Γιώργου από το Ορφάνι και του Τάσου από την Χρυσούπολη, του εργάτη του Σωτήρη από τη Θάσο, υπερψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2024.

Εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά αυτό θα πράξουμε, με περηφάνια, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για ένα ακόμα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ.