Μακάριος Λαζαρίδης: Βρίσκουμε εργάτες γης για τους αγρότες μας

Τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ για την τροπολογία που «συνδέει την άδεια διαμονής αλλοδαπών με την προσφορά εργασίας, η οποία βάζει τάξη στην αταξία και ρυθμίζει την ανομία»

Στην σημαντική τροπολογία που «συνδέει την άδεια διαμονής αλλοδαπών με την προσφορά εργασίας, βάζει τάξη στην αταξία και ρυθμίζει την ανομία», αναφέρθηκε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής  στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το ασφαλιστικό.

Είναι ένα θέμα, όπως εξήγησε, «που απασχολεί έντονα τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και της εκλογικής μου περιφέρειας, της Καβάλας, τα σχετικά αιτήματα των οποίων για αναζήτηση εργατών γης έχω κατ’ επανάληψη μεταφέρει στους δύο αρμοδίους υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Καιρίδη».

Ξεκαθάρισε δε «κάποια πράγματα οριστικά και αμετάκλητα» για το θέμα:

  • Η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική
  • Η τροπολογία δεν αναιρεί την επταετία και προϋπόθεση είναι οι μετανάστες να έχουν λευκό ποινικό μητρώο
  • Συνδέουμε την τριετία για τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Όταν δεν θα έχουν πρόσβαση θα χάνουν τη νόμιμη άδεια διαμονής
  • Η ρύθμιση είναι άπαξ με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2023
  • Η τροπολογία δεν παρέχει σε κανέναν τη δυνατότητα να φέρει μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα
  • Δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης
  • Η συζήτησή μας δεν γίνεται εν κενώ. Υπάρχει, σήμερα που συζητάμε, αυτόματη διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών, με αρχικό νόμο το 2005 επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και με δεύτερο νόμο το 2014 επί Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Η συγκεκριμένη τροπολογία αυτό που απλά κάνει είναι να ενισχύει και να θωρακίζει ακόμα περισσότερο τις δύο συγκεκριμένες και σωστές νομοθετικές πρωτοβουλίες
  • Και τέλος, η τροπολογία λύνει -μερικώς είναι αλήθεια, καθώς σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης, ενώ η διάταξη αφορά 28.000 μετανάστες- ένα κοινωνικό πρόβλημα, αντιμετωπίζει θέματα εθνικής ασφάλειας και βοηθάει να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία του Κράτους.

«Προφανώς στηρίζω και υπερψηφίζω την τροπολογία», ανέφερε.

Ο κ. Λαζαρίδης, σχολιάζοντας τον πυρήνα του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πραγματικά κομβική μεταρρύθμιση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, η οποία μεριμνά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους συνταξιούχους, αλλά και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας. Βασικά γνωρίσματα και αυτού του νομοσχεδίου είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοσιονομική σταθερότητα, από την οποία δεν ξεφεύγουμε στο ελάχιστο».

Υπό το πρίσμα αυτό, ανέφερε ενδεικτικά:

  • Την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων
  • Τη σύσταση ενός πολύ πιο ευέλικτου και φιλικού θεσμικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία
  • Τη θέσπιση για πρώτη φορά ειδικής παροχής μητρότητας για τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες
  • Την αύξηση του ορίου της δυνατότητας ρυθμίσεως οφειλής στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μπορεί ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας να πάρουν σύνταξη
  • Την απόδοση επιδόματος σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους
  • Την ταχύτερη απονομή των επικουρικών συντάξεων

«Μία από τις βασικές παραμέτρους για τις οποίες οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η βελτίωση της καθημερινότητάς τους, υλοποιείται σε καθημερινή βάση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης και συνέχισε:

«Έχουμε διαμηνύσει ότι θα είμαστε διαρκώς δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, κάνοντας πράξη τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είμαστε δεσμευμένοι. Τηρούμε πιστά το συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με την κοινωνία το 2019 και το ανανεώσαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε».

Αναλυτικά η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη

Μία μέρα μετά την πανηγυρική υπερψήφιση από τη Βουλή ενός βαθιά κοινωνικού, αναπτυξιακού και δημοσιονομικά σοβαρού και σταθερού Προϋπολογισμού, ερχόμαστε σήμερα να εγκρίνουμε μία ακόμη -από τις πολλές του τελευταίου διαστήματος- μεταρρύθμιση που εξήγγειλε προεκλογικά και έρχεται να υλοποιήσει τώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης και των ταμείων συμπληρωματικών παροχών, καθώς και τον εξορθολογισμό ασφαλιστικής νομοθεσίας και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, που αφορούν πλήθος συμπολιτών μας, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω, αναφερόμενος σύντομα στην σημαντική τροπολογία των Υπουργείων Εργασίας και Μετανάστευσης που συνδέει την άδεια διαμονής αλλοδαπών με την προσφορά εργασίας. Που βάζει τάξη στην αταξία και ρυθμίζει την ανομία.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και της εκλογικής μου περιφέρειας, της Καβάλας, τα σχετικά αιτήματα των οποίων για αναζήτηση εργατών γης έχω κατ’ επανάληψη μεταφέρει στους δύο αρμοδίους υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Καιρίδη.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα οριστικά και αμετάκλητα:

  • Η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική
  • Η τροπολογία δεν αναιρεί την επταετία και προϋπόθεση είναι να έχουν λευκό ποινικό μητρώο
  • Συνδέουμε την τριετία για τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Όταν δεν θα έχουν πρόσβαση θα χάνουν τη νόμιμη άδεια διαμονής
  • Η ρύθμιση είναι άπαξ με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2023
  • Η τροπολογία δεν παρέχει σε κανέναν τη δυνατότητα να φέρει μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα
  • Δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης
  • Η συζήτησή μας δεν γίνεται εν κενώ. Υπάρχει, σήμερα που συζητάμε, αυτόματη διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών, με αρχικό νόμο το 2005 επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και με δεύτερο νόμο το 2014 επί Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Η συγκεκριμένη τροπολογία αυτό που απλά κάνει είναι να ενισχύει και να θωρακίζει ακόμα περισσότερο τις δύο συγκεκριμένες και σωστές νομοθετικές πρωτοβουλίες
  • Και τέλος η τροπολογία λύνει -μερικώς είναι αλήθεια, καθώς σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης, ενώ η διάταξη αφορά 28.000 μετανάστες- ένα κοινωνικό πρόβλημα, αντιμετωπίζει θέματα εθνικής ασφάλειας και βοηθάει να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία του Κράτους

Προφανώς στηρίζω και υπερψηφίζω την τροπολογία.

Περνώ τώρα στον πυρήνα του νομοσχεδίου. Πρόκειται για μια πραγματικά κομβική μεταρρύθμιση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, η οποία μεριμνά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους συνταξιούχους, αλλά και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας.

Βασικά γνωρίσματα και αυτού του νομοσχεδίου είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοσιονομική σταθερότητα, από την οποία δεν ξεφεύγουμε στο ελάχιστο.

Στο πλαίσιο αυτό υπόκειται, λόγου χάρη, η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων, είτε αυτοί εργάζονται μία μέρα είτε έχουν πλήρη απασχόληση. Θυμίζω ότι το ποσοστό αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 60%.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%.

Πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι βάζουμε τέλος  θα σταματήσουμε να τιμωρούμε τους συνταξιούχους, επειδή εργάζονται.

Ύψιστης σημασίας είναι και η κυβερνητική πρωτοβουλία σύστασης ενός πολύ πιο ευέλικτου και φιλικού θεσμικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία. Με τα νέα δεδομένα, θα δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, με μικρά ποσά σε δικά τους ταμεία και να μπορούν μετά από κάποια χρόνια να αποκομίζουν τα οφέλη από αυτά. Και μάλιστα υπό την εποπτεία και την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παράλληλα, με διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων:

  • Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, ειδική παροχή μητρότητας για τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες, που θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό
  • Αυξάνεται το όριο της δυνατότητας ρυθμίσεως οφειλής στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μπορεί ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας να πάρουν σύνταξη
  • – Αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό η αδικία της προσωπικής διαφοράς του «νόμου Κατρούγκαλου», με την απόδοση επιδόματος σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση, ακριβώς λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους
  • Απλοποιούνται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση. Πρακτικά οι επικουρικές συντάξεις θα απονέμονται ταχύτερα

Από όλα τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι μία από τις βασικές παραμέτρους για τις οποίες οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η βελτίωση της καθημερινότητάς τους, υλοποιείται σε καθημερινή βάση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχουμε διαμηνύσει ότι θα είμαστε διαρκώς δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη, κάνοντας πράξη τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είμαστε δεσμευμένοι. Τηρούμε πιστά το συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με την κοινωνία το 2019 και το ανανεώσαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.

Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε. Ευπρόσδεκτη σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν και η δική σας συμβολή, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης.

Επιλογή σας είναι αν θα ανταποκριθείτε ή αν θα επιμείνετε στην απομόνωση και στη στείρα άρνηση. Κάντε μια νέα αρχή υπερψηφίζοντας το παρόν νομοσχέδιο, τα οφέλη του οποίου είναι αδιαμφισβήτητα.

Όσο για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα κάνουμε το χρέος μας, όπως το κάνει πάντα αυτή η παράταξη, ευρισκόμενη σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας.