Αγγελική Δεληκάρη: Η Κυβέρνηση με σταθερά βήματα και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οδηγεί τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης

Η ομιλία της Βουλευτού ΝΔ Καβάλας κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπολογισμού του Έτους 2024

Στους τρεις πυλώνες του Προϋπολογισμού που είναι: Υγεία-Παιδεία-Αύξηση Πραγματικού Εισοδήματος των Πολιτών, στάθηκε στην ομιλία της κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπολογισμού του Έτους 2024, η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη.

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από σειρά ξένων οίκων Αξιολόγησης συνιστά μια επιτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε η κ. Δεληκάρη και επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή ανήκει σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, που γνωρίζουν πως η Κυβέρνηση με σταθερά βήματα, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και το βλέμμα στραμμένο μπροστά οδηγούν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ακολουθεί η ομιλία της στη Βουλή:

«Κύριοι / ες Υπουργοί, κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι, συζητούμε και καλούμαστε να υπερψηφίσουμε το βράδυ της Κυριακής τον Προϋπολογισμό του έτους 2024, εγκρίνοντας ουσιαστικά τον οικονομικό προγραμματισμό της Κυβέρνησης, το σχέδιο με το οποίο θα ασκηθεί η κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική κατά το επόμενο έτος. Πρόκειται, όπως θα διαβάσατε, για έναν συνετό Προϋπολογισμό ή, αν εάν προτιμάτε, νοικοκυρεμένο, ισορροπημένο, έναν Προϋπολογισμό που στέλνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Οικονομία άντεξαν και μάλιστα άντεξαν σε ένα δύσκολο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, το οποίο έχουμε δει όλοι μας πως μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς ακόμη και σε χώρες της Ευρώπης που παραδοσιακά έχουν ισχυρό οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τροχιά κανονικότητας, έχοντας αποκτήσει ισχυρά θεμέλια, και αυτό ακριβώς το αίσθημα της ασφάλειας δημιουργεί ο Προϋπολογισμός του έτους 2024. Θα ήθελα στη συνέχεια της τοποθέτησής μου να εστιάσω σε ορισμένα σημεία που θεωρώ πολύ σημαντικά.

Αναφέρομαι, αρχικά, στην αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία φτάνει ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Δηλαδή από τα 2,04 δις ευρώ το 2022 ανήλθε στα 2,37 δις ευρώ το 2023 και θα φτάσει ακόμη υψηλότερα το ποσό, στα 2,86 δις ευρώ. Οι προσλήψεις που αναμένονται εντός του 2024, η προσπάθεια για πλήρωση των θέσεων που βγήκαν άγονες το 2023, η στοχευμένη στήριξη των νοσοκομείων τόσο του κέντρου όσο και της περιφέρειας, με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή, όλα αυτά είναι ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Προϋπολογισμός του 2024. Για τον πολίτη της περιφέρειας, που ζει μακριά – όπως θεωρεί – από τα κέντρα αποφάσεων, είναι σημαντικό να βλέπει ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο, ότι θα έχει σε μια ώρα ανάγκης – και ποια ανάγκη μπορεί να συγκριθεί με την υγεία – ένα ισχυρό σύστημα Υγείας, με νοσοκομεία που θα εξυπηρετούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Στον Προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, που επιτυγχάνεται με μια δέσμη μέτρων, όπως για παράδειγμα το επίδομα μητρότητας το οποίο επεκτείνεται και στις αγρότισσες, ένα μέτρο με σαφή κοινωνικό χαρακτήρα. Προέρχομαι από έναν νομό, την Καβάλα, με ακμαίο αγροτικό πληθυσμό, γι’ αυτό και ξέρω πόσο θα βοηθήσει. Η αύξηση των συντάξεων κατά 3%, το ξεπάγωμα των μισθών του δημοσίου τομέα, η άρση των τριετιών στους μισθωτούς, αλλά και η κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους. Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται για να τονώσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη. Επιπλέον, μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Στον Προϋπολογισμό του 2024 έμφαση δίδεται και στον τομέα της Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας και ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεριμνούν και επενδύουν στην αναβάθμιση συνολικά του εκπαιδευτικού συστήματος. Ως εκπαιδευτικός και η ίδια, γνωρίζοντας πολύ καλά τον χώρο των Α.Ε.Ι. τον οποίο υπηρετώ, πιστεύω ακράδαντα πως η Παιδεία είναι βασικός πυλώνας για την ευημερία μιας χώρας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν εξαιρετικής ποιότητας αποφοίτους, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Θα ήθελα το σύστημα να βοηθά αυτούς τους ταλαντούχους και με δεξιότητες νέους ανθρώπους να αξιοποιούν τις γνώσεις τους στα αντικείμενα που σπούδασαν, προάγοντας παράλληλα την έρευνα, την καινοτομία, έχοντας διασύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Η ενίσχυση, επομένως, του ερευνητικού προφίλ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, θα πρέπει να αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες, ώστε να ανακοπεί και να αντιστραφεί το φαινόμενο του brain drain. Ναι στην προσέλκυση των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, ναι και στην παροχή όλων των εχέγγυων για να παραμείνουν και να εξελιχθούν όσοι δεν έχουν ήδη επιλέξει το εξωτερικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα προηγούμενα χρόνια η οικονομία μας δοκιμάστηκε σοβαρά από μια σειρά κρίσεων. Πανδημία, Πόλεμος στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές. Δοκιμάστηκε αλλά άντεξε, κι αυτό το επίτευγμα έχει αναγνωριστεί από τους διεθνείς οίκους που διακρίνουν τις εξαιρετικές προοπτικές που έχουμε μπροστά μας, με τελευταία και πιο πρόσφατη την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch. Η αύξηση του Α.Ε.Π. σε ονομαστικούς όρους, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας, όλα αυτά συνδέονται με τον ρυθμό ανάπτυξης, αποτέλεσμα της συνετής οικονομικής πολιτικής που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζουν και υλοποιούν, με γνώμονα την πορεία της χώρας προς το μέλλον, αξιοποιώντας  στο έπακρο τις δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα με επιτυχία τις προκλήσεις που ανακύπτουν. Γιατί η χώρα μας δεν αντέχει άλλα πισωγυρίσματα. Ο Ελληνικός Λαός δεν έχει την πολυτέλεια των πειραματισμών και των αμφιταλαντεύσεων. Με σταθερά βήματα, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και το βλέμμα στραμμένο μπροστά και μόνο μπροστά, προχωράμε για να φτιάξουμε το κράτος που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να υπερψηφιστεί ο  Προϋπολογισμός του έτους 2024».