ΚΚΕ Καβάλας: Όσο οι θαλάσσιες συγκοινωνίες θα χρησιμοποιούνται ως εμπόρευμα τόσο θα επιδεινώνονται τα προβλήματα

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ για την «απαράδεκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας-Πρίνου»

Ανακοίνωση για την «απαράδεκτη ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας-Πρίνου» εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, καλώντας παράλληλα «τον λαό της Θάσου και της Καβάλας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ Καβάλας

Με αδιαλλαξία και αναλγησία απαντά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στα αιτήματα και στο δικαίωμα του λαού της Θάσου και της Καβάλας για τακτικές, ασφαλείς, φτηνές, θαλάσσιες συγκοινωνίες, 365 ήμερες το χρόνο, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Χρόνια τώρα από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, έχουν σταλεί επανειλημμένες φορές αιτήματα στο ΥΕΝ από τους φορείς της Θάσου και της Καβάλας, για αύξηση των δρομολογίων στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας που να καλύπτουν τις ανάγκες και όχι το κέρδος των εφοπλιστών.

Στη συνείδηση του λαού της Καβάλας και της Θάσου έχει καταδικαστεί αυτό το αντιλαϊκό έκτρωμα, η πολιτική της απελευθέρωσης στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Με την πολιτική της συνεχούς υποβάθμισης της γραμμής Πρίνου-Καβάλας, με τη μείωση των δρομολογίων, οι κάτοικοι της Θάσου και της Καβάλας για να ταξιδέψουν πρέπει να κάνουν αυτό το ταξίδι με απίστευτη ταλαιπωρία και αβάσταχτο οικονομικό κόστος, την ώρα που η άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε λαϊκή οικογένεια.

Οι δημόσιες υπηρεσίες της Θάσου -θύματα της πολίτικης της αναδιάρθρωσης οι περισσότερες- έχουν κλείσει και όσες έμειναν ανοιχτές υπολειτουργούν, άρα χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στην γραμμή Πρίνου-Καβάλας, γιατί από εκεί είναι η απευθείας σύνδεση με την πόλη της Καβάλας.
Στη γραμμή Πρίνου – Καβάλας χρειάζονται τακτικά δρομολόγια, ορθολογικά κατανεμημένα σε όλη την διάρκεια της ημέρας για την διακομιδή ασθενών από το Κέντρο Υγείας Πρίνου στο νοσοκομείο Καβάλας, για να μην κάνουν οι ασθενείς το γύρο του Νομού.

Νεφροπαθείς, ασθενείς με βαριές ασθένειες, άλλοι ασθενείς που χρειάζεται τακτικά να ταξιδεύουν στην Καβάλα κάνουν ένα ταξίδι «Οδύσσεια».
Επανειλημμένα το νησί έμεινε χωρίς πλοίο επιφυλακής για μεταφορά ασθενή στο νοσοκομείο Καβάλας και ο ασθενής χρειάστηκε να μεταφερθεί με αλιευτικό σκάφος, με κίνδυνο της ανθρώπινης ζωής.

Οι ναυτεργάτες εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα τους, με υποβάθμιση μισθών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, την επιμήκυνση της ακινησίας των πλοίων, εντατικοποίηση της δουλειάς, τις ελλείψεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Οι όποιοι έλεγχοι επικαλείται για ξεκάρφωμα το ΥΕΝ ότι έγιναν από τις υπηρεσίες του, έγιναν κάτω από την πίεση του τοπικού σωματείου, των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Όλα αυτά την ώρα που οι πλοιοκτήτες, ως τα «χαϊδεμένα παιδιά» του αστικού κράτους που απολαμβάνουν μια σειρά προνόμια, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.α, έχουν κάνει αυξήσεις φωτιά στα εισιτήρια.

Για όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας, που έχει την σφραγίδα του νόμου-έκτρωμα για την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ, αντί να αλλάξει ρότα και να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες, για άλλη μια φορά υπερασπίζεται την ασυδοσία των πλοιοκτητών που βάζουν δρομολόγια όσα, όπου και όταν θέλουν, δηλαδή μόνο στη γραμμή Λιμένα-Κεραμωτής, που είναι η χρυσοφόρα γραμμή για τα κέρδη τους, βάζει πλάτη στα συμφέροντα τους, πετάει στα σκουπίδια τα δικαιώματα και τα χρόνια αιτήματα του λαού της Θάσου και της Καβάλας.

Καλούμε τον λαό της Θάσου και της Καβάλας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, για ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής και να διεκδικήσει θαλάσσιες συγκοινωνίες που θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι το κέρδος των εφοπλιστών.

Όσο οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, το κοινωνικό αυτό αγαθό, θα χρησιμοποιείται ως εμπόρευμα για το κέρδος των εφοπλιστών, τόσο θα επιδεινώνονται τα προβλήματα και θα κινδυνεύουν η ασφάλεια της ζωής των επιβατών και των πληρωμάτων.