Δημήτρης Λυμπεράκης: Φωτοβολταϊκά στη Λεκάνη: Ας πούμε αλήθειες!

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για τα λάθη και τις παραλήψεις που οδήγησαν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την υλοποίηση της επένδυσης

Τα λάθη και τις παραλήψεις που σημειώθηκαν στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ σε ότι αφορά τη θετική εισήγηση της για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στη Λεκάνη, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημήτρης Λυμπεράκης. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας (που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) ανάμεσα στα άλλα τονίζει ότι δε μπορεί η υπηρεσία, που καταγγέλλει τη μελέτη για χίλιες δυο παραλείψεις, στο τέλος να εισηγείται θετικά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που διαχειρίζονται τέτοια θέματα να συναινούν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς (πιθανόν) να διαβάσουν τις επισημάνσεις της αρμόδιας υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά: «Στις 18 Δεκεμβρίου 2023 (κι ενώ η λήξη θητείας της προηγούμενης Διοίκησης της ΑΜ-Θ ήταν την 31η Δεκεμβρίου 2023) ) συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός στην Περιοχή ΛΕΚΑΝΗ »

Παρόντα τα 8 μέλη της Επιτροπής σε σύνολο 13.

Το προς συζήτηση θέμα προερχόταν από το με αρθμ. πρωτ. 159417/3048/20/07/23 έγγραφο του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε Καβάλας. Αυτό το έγγραφο ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι:

  • Η εγκατάσταση του Φ/Β θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 1460,785 στρεμμάτων
  • Ο υποσταθμός θα συνδεθεί με το δίκτυο ΥΤ της ΔΕΔΔΗΕ με εναέρια γραμμή 16.59 χιλιομέτρων
  • Το σύνολο σχεδόν του Φ/Β σταθμού αναπτύσσεται σε δασικές εκτάσεις, εκ των οποίων ποσοστό 68% είναι χορτολιβαδικές (βοσκοτόπια)
  • Ο Φ/Β σταθμός βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό της Λεκάνης, ενώ η έκταση 1 του Φ/Β σταθμού απέχει μόλις 30 μέτρα από το όριο του οικισμού- Αυτό σημαίνει ότι δεν αξιολογήθηκε επαρκώς το κριτήριο των πολυσύχναστων χώρων και η οπτική όχληση στον οικισμό
  • Το 32% του χώρου, που προορίζεται για το Φ/Β σταθμό, είναι δασική έκταση με σποραδική φυτοκάλυψη θάμνων και δένδρων και περιβάλλεται σε μεγάλο ποσοστό από δασικές εκτάσεις
  • Παρά την επιστημονικά ισχύουσα άποψη ότι στο χώρο του Φ/Β σταθμού παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς (Φαινόμενο θερμικής νησίδας) στη μελέτη αναφέρεται ότι από το εν λόγω έργο δεν εκπέμπεται θερμότητα και δεν προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων!!. Παραγνωρίζεται δε το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει κτηνοτροφική εγκατάσταση κι ενδέχεται να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
  • Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε 4 κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή σε απόσταση από 100 έως 300 μέτρα. Ωστόσο από την εφαρμογή του Google Earth εντοπίστηκαν τουλάχιστον 7 μονάδες πλησίον του έργου. Στη μελέτη δεν γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων από την απώλεια των βοσκοτόπων, ούτε προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
  • Δεν λαμβάνονται υπ όψιν τα επικίνδυνα απόβλητα από τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του Φ.Β σταθμού, όπως εξαντλημένες μπαταρίες, ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, επικίνδυνα απόβλητα, απόβλητα συσκευασιών που περιέχουν κατάλοιπα επικίνδυνων ουσιών ή έχουν ρυπανθεί από αυτές κ.λ.π.
  • Κλείνει με την επισήμανση ότι η μελέτη έχει διάφορες παραλείψεις, ανακρίβειες και λάθη

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος η υπηρεσία να μην εγκρίνει, «ω του θαύματος» η υπηρεσία εισηγείται θετικά για την υλοποίηση του έργου ανατρέποντας τον ίδιο της τον εαυτό.

Κι επειδή πλησίαζαν Χριστούγεννα και είχαμε μπει σε κλίμα εορταστικό κι επειδή η ίδια καταγγέλλουσα υπηρεσία γνωμοδοτούσε θετικά υπέρ της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, οι αγαπητοί συνάδελφοι που ήταν παρόντες (τα ονόματά τους είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος) δεν είχαν και καμία δυσκολία να υπερψηφίσουν και να συνεορτάσουν την επερχόμενη Γέννηση του θεανθρώπου! Έτσι απλά!

Κι αν όλα τα παραπάνω φαίνονται και είναι εκτός πολιτικής, κι όχι μόνο, λογικής, είναι δυστυχώς αληθή και καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, μείζονα και μέγιστα προβλήματα καθημερινότητας και επιβίωσης των συμπολιτών μας.

Δε μπορεί η υπηρεσία, που καταγγέλλει τη μελέτη για χίλιες δυο παραλείψεις, στο τέλος να εισηγείται θετικά

Δε μπορεί Περιφερειακοί Σύμβουλοι που διαχειρίζονται τέτοια θέματα να προσπερνούν, πιθανό χωρίς να διαβάσουν, τις επισημάνσεις της αρμόδιας υπηρεσίας και να συναινούν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Δε μπορεί τόσο σημαντικά θέματα να ξεπετιούνται βιαστικά παραμονές Χριστουγέννων και μάλιστα στη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Και τώρα πασχίζουμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Κι άντε πάλι καθησυχαστικά χτυπήματα στην πλάτη των θιγομένων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής κι άντε πάλι « εγώ είμαι εδώ και θα το φροντίσω» κι άλλα τέτοια ελληνικά.

Το θέμα δεν είναι να θεραπεύουμε με Betadine τις πληγές που προκαλούμε. Η προσοχή όλων ημών και υμών των αυτοδιοικητικών πρέπει να είναι στραμμένη στο να μην προκαλούμε πληγές!

ΥΓ: Για τον ιστορικό του μέλλοντος: Ο μόνος που ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ήταν ο εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία σύμβουλος Νίκος Αργυρίου! Προφανώς είχε διαβάσει προσεκτικά την εισήγηση»!!!