Αγγελική Δεληκάρη: Πράξη υπευθυνότητας η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο

Η τοποθέτηση της Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών

«Πράξη υπευθυνότητας απέναντι στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό» χαρακτήρισε η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη την υπερψήφιση από το Σώμα του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», το οποίο εισάγει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία των Ευρωεκλογών μέσω επιστολικής ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν εκτός επικράτειας. Η κυρία Δεληκάρη επισήμανε κατά την τοποθέτησή της πως η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προχωρά, μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε χθες η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, και στην επέκταση της χρήσης του εργαλείου της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές (μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού).

Με την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου προχωρούμε σε άρση της αδικίας έναντι των συμπολιτών μας που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ αναμφίβολα περισσότεροι ενεργοί πολίτες σημαίνει και καλύτερη ποιότητα της Δημοκρατίας μας, ήταν το κλείσιμο της ομιλίας της κυρίας Δεληκάρη κατά τη χθεσινή της (22.01.2024) τοποθέτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολουθεί η ομιλίας της κυρίας Δεληκάρη στη Βουλή

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών
«Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Κύριε Πρόεδρε
Κυρία Υπουργέ
Κύριε Υφυπουργέ
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
συζητάμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποτελεί τομή, και θα δώσει στη δημοκρατία μας, στους Έλληνες πολίτες, νέα δυναμική. Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου ως μέσου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στα εθνικά δημοψηφίσματα, είναι δεν είναι μια καινοφανής πρακτική, αφού εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες, Ευρωπαϊκές και μη, με μεγάλη επιτυχία. Δεν καταφεύγουμε σε θεσμική ακροβασία. Υιοθετούμε, στην πραγματικότητα, το εργαλείο της επιστολικής ψήφου, ενσωματώνοντας παράλληλα όλες τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού, άνθρωποι που για διάφορους λόγους (δουλειά, σπουδές κ.ά.) βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας δεν θα πρέπει να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς αποκλεισμένους από το θεμελιώδες δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στην κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας μας –έστω και αν βέβαια τώρα συζητάμε για τις Ευρωεκλογές, θεωρώ ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για να γίνει ένας σοβαρός διάλογος και για το πως η καλή αυτή πρακτική της επιστολικής ψήφου μπορεί να εφαρμοστεί και για τις εθνικές εκλογές. Είμαι σίγουρη ότι κανένας και καμία από τους συναδέλφους σε αυτήν εδώ την αίθουσα δεν θα ήταν αντίθετος/η στο να αφαιρεθεί κάθε κώλυμα από τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αξιοποιώντας αυτό το εργαλείο της επιστολικής ψήφου.

Εφόσον πιστεύουμε και συμφωνούμε όλοι πως είναι προβληματικά τα ποσοστά αποχής από τις εκλογές, γιατί να μην υπερβούμε τις κομματικές γραμμές, στηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης, πέρα από κάθε ιδεολογική αγκύλωση, ώστε να κάνουμε ένα σοβαρό βήμα για την αύξηση της συμμετοχής;

Σήμερα, εάν κάποιος Έλληνας του εξωτερικού θέλει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί αρκετά, εάν δεν είναι αρκετά τυχερός, ώστε να μένει σε πόλη που διαθέτει εκλογικό τμήμα. Θα πρέπει να μεταβεί σε κάποια γειτονική, ενδεχομένως, ή σε κάποια πιο μακρινή, και ας δεχθώ ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι κάπως πιο εύκολο, αλλά τι ισχύει για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλού, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός Ελλήνων, που θα πρέπει να πάρουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν σε άλλη πολιτεία, ή να οδηγήσουν για 2 και 3 ημέρες –μπορεί και παραπάνω. Για να μην αναφέρω το δυσβάσταχτο κόστος του ταξιδιού για την Ελλάδα, το οποίο είναι αποτρεπτικό πολλές φορές. Η επιστολική ψήφος θα διευκολύνει όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θα είχαν έτσι και αλλιώς το δικαίωμα να ψηφίσουν, εάν βρίσκονταν στην Ελλάδα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν τους κάνουμε κάποια χάρη, δεν δείχνουμε μεγαλοψυχία, αποκαθιστούμε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των ανθρώπων αυτών.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η θετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου. Γιατί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές καθιερώνεται και για τους Έλληνες εντός επικράτειας, εφόσον βέβαια δηλώσουν έγκαιρα την πρόθεσή τους. Με αυτόν τον τρόπο εποχικά εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία θα μπορούν να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία με έναν πολύ απλό τρόπο, ενισχύοντας τη Δημοκρατία.

Διαφωνεί κανείς με αυτήν την προοπτική; Και πριν τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, αλλά και μετά, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις σχετικά με το πως θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί που –για να φέρω ένα παράδειγμα– απασχολούνται ως εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάνουμε ένα βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας, κάνουμε ένα βήμα για την αποκατάσταση μιας αδικίας έναντι των συμπολιτών μας που ζουν, εργάζονται, τιμούν την Ελλάδα στο εξωτερικό, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως την Αυστραλία. Έλληνες που έχουν άποψη, άρρηκτους δεσμούς και αγάπη για τη χώρα τους. Η επιστολική ψήφος είναι το εργαλείο που θα τους εξισώσει με όλους εμάς που ζούμε εντός των συνόρων, απαλλάσσοντάς τους από χρονοβόρα και πολυδάπανα ταξίδια. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας στο εσωτερικό της χώρας, να πράξουν το ίδιο ακριβώς, δίχως επιπρόσθετο κόστος, δίχως να χάνουν το μεροκάματο και να ταλαιπωρούνται. Γιατί η συμμετοχή στις εκλογές είναι δικαίωμα, και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επιβάρυνση. Περισσότεροι ενεργοί πολίτες, καλύτερη δημοκρατία.`

Όμως η Κυβέρνηση σήμερα έδειξε την απαραίτητη αποφασιστικότητα και έφερε στην Ολομέλεια την επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές. Οφείλουμε να επιδείξουμε την υπευθυνότητα που μας αναλογεί ως εκπρόσωποι όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, και να υπερψηφίσουμε και αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία ολοκληρώνει τις προσπάθειες άρσης των αδικιών εις βάρος των συμπολιτών μας που κατοικούν εκτός της επικράτειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλώ να στηρίξετε με τη θετική σας ψήφο το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου!

Σας ευχαριστώ»!