Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Σαουδική Αραβία του απένειμε την ανώτατη τιμή που μπορεί να λάβει ένας πολίτης

Ο βουλευτής Καβάλας και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε το παράσημο Α’ Τάξεως του Τάγματος του Βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ Α’

Στον Βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο απονεμήθηκε το παράσημο Α’ Τάξεως του Τάγματος του Βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ Α’, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας πολίτης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην οικία του Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στο Ψυχικό, σε ένδειξη αναγνωρίσεως του έργου που επιτέλεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος για την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως και συνεργασίας Αθηνών και Ριάντ.

Την παρασημοφόρηση έκανε ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας Δρ. Σαάντ Αλαμάρ (Dr. Saad Alammar) εκπροσώποντας τον Βασιλέα Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ (Salman bin Abdulaziz Al Saud), κατ’ εφαρμογή σχετικού Βασιλικού Διατάγματος, το οποίο ανέγνωσε ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Ρασίντ Αλαμπουντί (Rashed Alaboudi).

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Στρατηγός ε.α. και επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αγλαΐα Μπαλτά και ο Διευθυντής Ε’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης,

Δήλωση κ. Παναγιωτόπουλου

Μετά την τελετή, ο Βουλευτής Καβάλας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας. Είναι τιμή μου που εργάσθηκα υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών μας.

Με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες για τις γεωστρατηγικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και κοινό όραμα να εργαστούμε στενά για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Καρπός αυτής της δουλειάς είναι η Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, την οποία υπογράψαμε στις 20 Απριλίου 2021 στο Ριάντ. Βάσει αυτής, προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς “Patriot”.

Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept».

Γιατί, σε τελική ανάλυση, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους φίλους, οι καλοί σύμμαχοι στην ανάγκη φαίνονται».

Ο σχεδιασμός

Το παράσημο του Τάγματος του Βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ στηρίζεται σε χρυσή ημισέληνο με σταυρωμένα ξίφη και κλάδους δάφνης. Έχει σχήμα χρυσού αστέρα με επτά ακτίνες σε σχήμα ρόμβου γύρω από ένα φάτνωμα λευκού σμάλτου με χρυσούς κλάδους δάφνης, ενώ στο κεντρικό κύκλο από λευκό σμάλτο υπάρχει επιχρυσωμένο αραβογράφημα με το όνομα του Σαουδάραβα Μονάρχη.