Δημήτρης Λυμπεράκης: Η Λεκάνη μου φάνηκε τόσο κοντά…

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου ΑΜΘ για τη συμμετοχή του στη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Λεκάνης για τα φωτοβολταϊκά και την απουσία του των συναδέλφων του συμβούλων από την Καβάλα

Για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Λεκάνης, που αντιδρούν στην κατασκευή δίπλα ακριβώς στο χωριό τους μιας μεγάλης μονάδας φωτοβολταικών, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Λυμπεράκης. Όπως αποδείχτηκε ήταν ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος που αποδέχτηκε την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής που διοργάνωσε την εκδήλωση!!! Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε στη λαϊκή αντίδραση που προκλήθηκε ενώ με εμφανώς περιπαικτική διάθεση ρίχνει τις αιχμές τους προς τους συναδέλφους του (περιφερειακούς συμβούλους Καβάλας) για την απουσία τους τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να είχαν κάποιο βαρύ πρόγραμμα… ενώ η Λεκάνη είναι… μακριά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

«Σχεδίασαν κι άρχισαν να οργανώνουν σιγά-σιγά το «Πάμε κι όπου βγει». Εκεί στη Λεκάνη (πολύ μακριά για πολλούς από εμάς…) σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σταθμό -τέρας σε έκταση 1460 στρεμμάτων! Έτσι, με το έτσι θέλω, «απαλλοτριώνουν» εκτάσεις, 68% βοσκοτόπια και 32% δασικές. 30 μέτρα από τα σπίτια του χωριού θα γίνει ο σταθμός! 30 μέτρα!

7 κτηνοτροφικές μονάδες διαλύονται. Επικίνδυνη για την υγεία «θερμική νησίδα» δημιουργείται στο χώρο αυτόν. Επικίνδυνα απόβλητα θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τις καλλιέργειες και θα επιβαρύνουν σωματικά, όσους κατοίκους μείνουν. Ο μύθος έχει κι άλλο υλικό. Σίγουρα δεν έχει νεράϊδα!

Στις 18/12/2023 εγκρίθηκε η ΜΠΕ για το συγκεκριμένο τερατούργημα από τους συναδέλφους της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ. Την έγκριση έδωσαν κατά πλειοψηφία (ψήφισε αρνητικά ο Νίκος Αργυρίου). Μάλλον ο Αργυρίου ήταν ο μόνος που είχε διαβάσει την εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος και  Υδροοικονομίας Καβάλας. Οι λοιποί ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ!

Οι κάτοικοι αντέδρασαν. Και καλά έκαναν. Ξεκίνησε ένας αγώνας ανάδειξης του τεράστιου προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν, αν μείνουν αδιάφοροι. Ζήτησαν στήριξη από τους αιρετούς Α΄ και Β΄ βαθμού. Ο δήμαρχος του Νέστου κ. Μιχαηλίδης αντέδρασε. Και σωστά! Οι διοικούντες την ΠΕ Καβάλας εισήγαγαν το θέμα στο ΠΣ που θα συνεδριάσει την Τετάρτη ως «Διατύπωση άποψης για την ΜΠΕ στη Λεκάνη». Διατύπωση άποψης!

Ενώ θα έπρεπε το ΠΣ να συνεδριάσει με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό! Διατύπωση άποψης! Και μετά τη διατύπωση άποψης, «νίπτομεν τας χείρας ημών» και γυρνάμε από την άλλη πλευρά… Δεν έχουμε τη δικαιοδοσία κλπ. Δε μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί είναι αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης κλπ.

Χτες (Κυριακή 4/2) στις 12.00 έγινε μία μεγάλη Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Λεκάνης. Ήταν η 2η. Προσκλήθηκα και ήμουν εκεί (μολονότι αποφεύγω τέτοιες συγκινήσεις κι επιλέγω κοπές πίτας…)

Λαϊκή Συνέλευση από άλλες εποχές. Άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, όλα τα φύλα, με τον ίδιο καημό και τον ίδιο φόβο. Να μη ξεσπιτωθούν! Γιατί αυτό που τους ετοιμάζουν, αν γίνει, οδηγεί σε απομάκρυνση. Μετοίκηση.

Πήγα κι ας μην ήξερα παρά ελάχιστους από τους κατοίκους εκεί. Περίμενα να συναντήσω και τους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους της Καβάλας. Όλοι τους Αντιπεριφερειάρχες! Μετά σκέφτηκα ότι θα έχουν βαρύ πρόγραμμα και μια και η Λεκάνη είναι πολύ μακριά… Περίμενα να συναντήσω και τους συναδέλφους πρώην Αντιπεριφεριάρχες. Μετά σκέφτηκα ότι κι αυτοί θα έχουν κάποιο βαρύ πρόγραμμα… άλλωστε η Λεκάνη είναι μακριά, δεν διανύουμε και προεκλογική περίοδο…

Μου έδωσαν τον λόγο. Κατέθεσα τις σκέψεις μου. Άκουσα προσεκτικά αρκετούς από αυτούς. Διέκρινα επιμονή για έναν αγώνα που ξεκινά. Κανείς δεν γνωρίζει την έκβασή του. Είναι όμως αγώνας.  Ελπίζω ότι στο προσεχές ΠΣ της Τετάρτης θα αναιρέσουμε την προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής. ΟΜΟΦΩΝΑ. Θα είναι μία μικρή αλλά ουσιαστική δικαίωση για αυτούς τους κατοίκους.

Νιώθω πολύ ωραία, τελικά, που δεν έχω βαρύ πρόγραμμα
Η Λεκάνη χτες μου φάνηκε τόσο κοντά…

ΥΓ: Στις Περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη του 2023 η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία (παράταξη στην οποία ανήκω) πήρε 19  ψηφοδέλτια σε σύνολο 412 ψηφισάντων».