Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: ΝΑΙ από Παναγιωτόπουλο, Λαζαρίδη και Δεληκάρη, ΟΧΙ από Πασχαλίδη

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται πολιτικά - 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν «ΟΧΙ», ανάμεσά τους και ο Γ. Πασχαλίδης

Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου 2024 από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται πολιτικά.

H Ελλάδα είναι από χθες η 16η χώρα της ΕΕ και η 37η στον κόσμο που αναγνωρίζει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Είναι επίσης η πρώτη ορθόδοξη που αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Μετά από δύο ημέρες τοποθετήσεων, με ομιλίες που διήρκεσαν συνολικά πάνω από 30 ώρες, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση με τον τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Ορισμένοι βουλευτές ψήφισαν επιστολικά. Επί της αρχής ψήφισαν «ναι» 176 βουλευτές και «όχι» 76. «Παρών» δήλωσαν δύο βουλευτές. Απείχαν συνολικά 46 βουλευτές.

Οι ψήφοι ανά κόμμα – Οι αποχές

Αναλυτικά, από τη Νέα Δημοκρατία «ναι» ψήφισαν 107 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 20 βουλευτές, και το κόμμα κατέγραψε 31 αποχές. Ένα από τα 20 «όχι» που ακούστηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής από τα έδρανα του κυβερνώντος κόμματος ήταν και αυτό το βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη.

Οι υπόλοιποι κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μακάριος Λαζαρίδης και Αγγελική Δεληκάρη, ψήφισαν «ναι» στο νομοσχέδιο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε ο Παύλος Πολάκης, ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών», υπερψηφίζοντας κάποια άρθρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Από το ΠΑΣΟΚ απουσίασαν συνολικά 11 βουλευτές.

H Νέα Αριστερά που υπερψήφισε, φέρεται να κατέγραψε δύο αποχές. Οι εξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

«Οχι» ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαΐωάννου, ενώ «παρών» δήλωσε ο επίσης ανεξάρτητος, Μιχάλης Χουρδάκης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Μητσοτάκης: Είμαστε περήφανοι για το νομοσχέδιο

Με ανάρτησή του στα social media, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».