Μακάριος Λαζαρίδης: Είμαστε δίπλα στους αγρότες με πράξεις και όχι ανεβαίνοντας στα τρακτέρ

Η ομιλία του βουλευτή Καβάλας στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Φόρος τιμής και για τα 57 θύματα των Τεμπών: «Ο πόνος και ο θυμός εξακολουθούν να μας κυριεύουν όλους»

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, «50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξής μας και 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, αποδεικνύει και με αυτό το νομοσχέδιο ότι βάζει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Ότι μέλημά μας είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ότι απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Λαζαρίδης έκανε στους αγρότες, «τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες για τα προς το ζην. Τους καταλαβαίνουμε απόλυτα και γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2019, βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους. Και το δίπλα τους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, το εννοούμε με έργα, με πράξεις και όχι ανεβαίνοντας στα τρακτέρ! Το εννοούμε με σημαντικές παρεμβάσεις-ανάσα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας».

Στο παρόν νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, «περιλαμβάνεται -και θέλω να πιστεύω ότι θα την ψηφίσετε, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης- η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, κάτι που κάναμε και το 2022 και το 2023 και δίνουμε τη δυνατότητα προκαταβολής του 50% του συνολικού ποσού, σύμφωνα με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, προωθείται άμεσα, πριν από τις Ευρωεκλογές, η αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, με τεχνικές βελτιώσεις και δομικές αλλαγές, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται πολύ σύντομα και νέες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, η οποία κινείται πολυεπίπεδα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου».

Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε επίσης την «αποκατάσταση της δικαιοσύνης για 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με τις εφημερίες που πραγματοποιούν. Εν προκειμένω, αυξάνονται αναδρομικά από την αρχή του 2024 κατά 20% οι σχετικές αποζημιώσεις. Επίσης, αυξάνεται κατά 20%, από 530 σε 636 ευρώ, το μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται στους διευθυντές γιατρούς που απαλλάσσονται από τις εφημερίες, ενώ αυξάνεται κατά 5% το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Είναι η τρίτη αύξηση που δίνεται από την Κυβέρνηση στο ιατρικό προσωπικό. Η πρώτη, το 2022, προέβλεπε 10% αύξηση των μισθών τους και η δεύτερη αύξηση εφαρμόζεται από τις αρχές του 2024, μαζί με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων».

Όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ανέφερε, «αυτό γίνεται με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες, για τους οποίους φυσικά διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, αλλά και με απόλυτο σεβασμό και στο φυσικό περιβάλλον. Χωρίς να κινδυνεύει ο κοινόχρηστος χαρακτήρας αιγιαλών και παραλιών, αξιοποιούνται κατά τρόπο επωφελή για την εθνική οικονομία με λελογισμένη ανάπτυξη».

Ο κ. Λαζαρίδης ξεκίνησε την ομιλία του, «αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους 57 συνανθρώπους μας που έναν ακριβώς χρόνο πριν, σαν σήμερα, βρήκαν τραγικό θάνατο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και στους 180 τραυματίες. Νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους, όπως ο 22χρονος συμπατριώτης μου Ιορδάνης Αδαμάκης, που έχασαν τις ζωές τους τόσο άδικα σε αυτήν την ανείπωτη εθνική τραγωδία. Ο πόνος και ο θυμός εξακολουθούν να μας κυριεύουν όλους. Τις ευθύνες θα τις καταλογίσει η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία φαντάζομαι όλοι μας εμπιστευόμαστε απόλυτα».

Η ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους 57 συνανθρώπους μας που έναν ακριβώς χρόνο πριν, σαν σήμερα, βρήκαν τραγικό θάνατο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και στους 180 τραυματίες. Νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους, όπως ο 22χρονος συμπατριώτης μου Ιορδάνης Αδαμάκης, που έχασαν τις ζωές τους τόσο άδικα σε αυτήν την ανείπωτη εθνική τραγωδία. Ο πόνος και ο θυμός εξακολουθούν να μας κυριεύουν όλους. Τις ευθύνες θα τις καταλογίσει η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία φαντάζομαι όλοι μας εμπιστευόμαστε απόλυτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στα πεζά. Είμαι πολύ περήφανος που για μία ακόμη φορά, από το βήμα αυτό, υπερασπίζομαι ένα νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξέρετε γιατί;

Διότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις μας έρχονται μετεκλογικά να υλοποιηθούν χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους. Διότι με μία ακόμα μεταρρύθμιση, καταδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε διαχρονικές παθογένειες του κράτους μας, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τη στήριξη της κοινωνίας. Διότι επιμένουμε στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με απαράβατες αξίες τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Ισορροπώντας μεταξύ της ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Όλα αυτά χαρακτηρίζουν και το παρόν σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα και αφορά μια σειρά ζητημάτων τα οποία χρήζουν διευθέτησης, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, η ενίσχυση της οικογένειας, των γιατρών του ΕΣΥ και των αγροτών μας.

Των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, των ανθρώπων του μόχθου που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες για τα προς το ζην. Τους καταλαβαίνουμε απόλυτα και γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2019, βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους.

Και το δίπλα τους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, το εννοούμε με έργα, με πράξεις και όχι ανεβαίνοντας στα τρακτέρ! Το εννοούμε με σημαντικές παρεμβάσεις-ανάσα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Το εννοούμε με τη θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για 22%. Το εννοούμε με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών καταργώντας τον τραγικό «νόμο Κατρούγκαλου». Το εννοούμε με τη μείωση του Φ.Π.Α. από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, καθώς και από το 24% στο 13% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων. Το εννοούμε με την κατάργηση της φορολόγησης των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εννοούμε με την απορρόφηση του 80% – 90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων. Το εννοούμε με τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 9 μηνών για τις αγρότισσες.

Στο παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνεται -και θέλω να πιστεύω ότι θα την ψηφίσετε- η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 -κάτι που κάναμε και το 2022 και το 2023- και δίνουμε τη δυνατότητα προκαταβολής του 50% του συνολικού ποσού, σύμφωνα με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, προωθείται άμεσα, πριν από τις Ευρωεκλογές, η αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, με τεχνικές βελτιώσεις και δομικές αλλαγές, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται πολύ σύντομα και νέες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, η οποία κινείται πολυεπίπεδα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Και φυσικά δεν είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι μας.

Είναι και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης για 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ σχετικά με τις εφημερίες που πραγματοποιούν. Εν προκειμένω, αυξάνονται αναδρομικά από την αρχή του 2024 κατά 20% οι σχετικές αποζημιώσεις. Επίσης, αυξάνεται κατά 20%, από 530 σε 636 ευρώ, το μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται στους διευθυντές γιατρούς που απαλλάσσονται από τις εφημερίες, ενώ αυξάνεται κατά 5% το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Είναι η τρίτη αύξηση που δίνεται από την Κυβέρνηση στο ιατρικό προσωπικό. Η πρώτη, το 2022, προέβλεπε 10% αύξηση των μισθών τους και η δεύτερη αύξηση εφαρμόζεται από τις αρχές του 2024, μαζί με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, αυτό γίνεται με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες, για τους οποίους φυσικά διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, αλλά και με απόλυτο σεβασμό και στο φυσικό περιβάλλον. Χωρίς να κινδυνεύει ο κοινόχρηστος χαρακτήρας αιγιαλών και παραλιών, αξιοποιούνται κατά τρόπο επωφελή για την εθνική οικονομία με λελογισμένη ανάπτυξη.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ επιγραμματικά σε δύο ακόμα πρωτοβουλίες που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης: στην αύξηση του χορηγούμενου από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιδόματος γέννησης έως και 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και στη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος Στεγαστικής Πολιτικής «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

Στο θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, αναμφίβολα είναι κάτι σημαντικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ωστόσο, θα σας παρακαλούσα κύριε Υπουργέ, αφενός να επιμείνουμε απευθυνόμενοι στις τράπεζες και τους παρόχους, να μειωθούν οι προμήθειες για συναλλαγές μικρής αξίας, αλλά και σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών. Και αφετέρου να δοθεί μια πολύ μικρή παράταση στην ημερομηνία έναρξης του μέτρου.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξής μας και 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, αποδεικνύει και με αυτό το νομοσχέδιο ότι βάζει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Ότι μέλημά μας είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ότι απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Με κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους. Έτσι θα συνεχίσουμε, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, την οποία έχουμε σύμμαχο στην προσπάθειά μας αυτή.