Μακάριος Λαζαρίδης: Εμβληματική μεταρρύθμιση που οδηγεί τους νέους και την Ελλάδα μας ψηλά

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια

Tην υλοποίηση «μίας ακόμη εμβληματικής μεταρρύθμισης, που συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας που οραματιζόμαστε», υπογράμμισε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα Πανεπιστήμια.

Στο επίκεντρο, όπως είπε, «η ανώτατη εκπαίδευση και η νεολαία, της οποίας διαμορφώνουμε το σήμερα, αλλά πρωτίστως προετοιμάζουμε με τόλμη το αύριο. Διευκολύνοντας την πρόσβαση στην ποιοτική γνώση, χωρίς αγκυλώσεις, εμπόδια και περιορισμούς. Με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα η πανεπιστημιακή παιδεία συναντάται ξανά με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή που ήδη ανοίγεται μπροστά μας».

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «αυξάνουμε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες προς κάθε κατεύθυνση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και παράλληλα ορίζουμε το πλαίσιο για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε «στην αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων. Στην εκλογική μου περιφέρεια την Καβάλα ιδρύονται Σχολή Θετικών Επιστημών και Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής. Οι λόγοι της ενίσχυσης του Δημοκρίτειου είναι πρωτίστως εκπαιδευτικοί, αλλά και εθνικοί», είπε.

Με αφορμή δε το πολύ υψηλό κόστος των σπουδών των παιδιών στο εξωτερικό, έθεσε τα ερωτήματα:

«Γιατί αυτά τα ποσά να μην παραμείνουν εντός των εθνικών τειχών, προς όφελος και της εθνικής μας οικονομίας;

Για ποιο λόγο άραγε αυτοί οι 40.000 νέοι που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό και σπουδάζουν να μην είχαν παραμείνει στην Ελλάδα;

Γιατί να μην έχουν την ευκαιρία να εκτεθούν σε διαφορετικούς κόσμους γνώσης, πρακτικές και μεθόδους, μέσα από τη ζωντανή, βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία, στον ίδιο τους τον τόπο;»

Ο κ. Λαζαρίδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο «θα αποδειχθεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός». Διερωτήθηκε δε «πώς γίνεται πολλοί από τους κορυφαίους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, που κατά το παρελθόν επέλεξαν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, σήμερα να έχουν σηκώσει τη σημαία της … επανάστασης».

Αναφέρθηκε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκη που «λέει “όχι”, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο», αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος «επέλεξε για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους να κάνει μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα. Μετέτρεψε το “ναι” σε “όχι”, με αστήρικτες αιτιάσεις… Παλαιοκομματική, τυχοδιωκτική λογική, η οποία αποδεδειγμένα έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε την ανάγκη «να δώσουμε την ελευθερία της επιλογής σε κάθε νέα και σε κάθε νέο. Αντί να φεύγει στο εξωτερικό, να μπορεί να σπουδάσει στο σπίτι του. Να ανοίξει τα φτερά της γνώσης στην πατρίδα μας και μετά να οδηγήσει την Ελλάδα μας ψηλά! Εκεί που της αξίζει να βρίσκεται».