Νίκος Παναγιωτόπουλος: Απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση όλων όσων εμπλέκονται με τη μετανάστευση και το άσυλο

Το μήνυμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024

Για την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης όλων όσων εμπλέκονται με τη μετανάστευση και το άσυλο έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2024, τονίζοντας ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε εκεί που πρέπει.

Αναλυτικά το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η οποία σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, οι εν εξελίξει πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση και άλλοι παράγοντες αστάθειας προδιαγράφουν αυξητική τάση στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στην ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση όλων όσων εμπλέκονται με τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος συνολικά, αφού καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση εισάγει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείρισή τους, διατηρώντας, παράλληλα, την αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών.

Είναι μια καλή αρχή, αλλά απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, η Ελλάδα που σήκωσε και εξακολουθεί να σηκώνει μεγάλο βάρος στη διαχείριση του συνολικού προβλήματος, θα συνεισφέρει με όρους ευθύνης και αλληλεγγύης.