Τα χρόνια της δικτατορίας μέσα από τη ματιά του ΚΚΕ

Βιβλιοπαρουσίαση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης της Θάσου και της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος - τόμος Γ2, που καλύπτει τα χρόνια 1967 – 1974

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/11 στο Θεολόγο η εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης της Θάσου και της Τ.Ε. Καβάλας του ΚΚΕ για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος – τόμος Γ2, που καλύπτει τα χρόνια 1967 – 1974.

Στην παρουσίαση μίλησε ο γραμματέας της ΤΕ Καβάλας, Κώστας Κουκούλας.

Ο ομιλητής στάθηκε στα συμπεράσματα που αναδεικνύονται στα κεφάλαια του Δοκιμίου στην περίοδο του χούντας:

– Για τα αδιέξοδα και τις αντιθέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος, τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που επικεντρώνονταν στην περιοχή, τον προσανατολισμό καπιταλιστικών κέντρων για επιβολή στρατιωτικής ή πολιτικής δικτατορίας.

– Για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χούντας, που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το ότι υπηρέτησε τα καπιταλιστικά συμφέροντα, οδηγώντας τελικά στην τραγωδία του Κυπριακού.

– Για τη στάση του αστικού πολιτικού κόσμου, που παρά τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με την υπόθεση της «φιλελευθεροποίησης» της χούντας, επιθυμούσε τον εκσυγχρονισμό του αστικού πολιτικού συστήματος και επιδίωκε να αποτρέψει μια ανατροπή της δικτατορίας από το μαζικό εργατικό-λαϊκό κίνημα.

– Μοναδικό Κόμμα που όχι μόνο τάχθηκε ενάντια στη δικτατορία, αλλά και διακήρυξε ότι η στρατιωτική δικτατορία θα ανατραπεί από τη μαζική δράση του εργατικού-λαϊκού παράγοντα που θα αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης ήταν το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έδωσε από την πρώτη στιγμή τις περισσότερες θυσίες στον αντιδικτατορικό αγώνα. Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες συνελήφθησαν, δικάστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν. Ορισμένοι προσέφεραν και τη ζωή τους, δολοφονημένοι απ’ τα όργανα της Χούντας ή πεθαίνοντας από βασανιστήρια και κακουχίες στις φυλακές και τις εξορίες.

– Για το ότι η απριλιανή δικτατορία βρήκε το ΚΚΕ οργανωτικά και ιδεολογικά-πολιτικά ανέτοιμο, με διαλυμένες τις παράνομες κομματικές οργανώσεις από το 1958,μετην κατάσταση και τη στρατηγική του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος της εποχής, τη στρατηγική του ίδιου του ΚΚΕ. Η διάσπαση με την οπορτουνιστική ομάδα που έθετε εμπόδια στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, στη διάρκεια της 12ης Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ συνέβαλλε στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, στην ίδρυση αυτοτελούς οργάνωσης της νεολαίας, της ΚΝΕ, στην αύξηση της επίδρασης στο εργατικό, το λαϊκό και το νεολαιίστικο κίνημα, πορεία που προετοίμασε δυνάμεις και για την πρωτοπόρα παρέμβαση σε στιγμές ξεσηκωμού και αυθόρμητης κίνησης ευρύτερων μαζών, στην άνοδο του αντιδικτατορικού κινήματος.

Στο Δοκίμιο επιχειρείται μια προσπάθεια βαθύτερης ανάλυσης και χαρακτηρισμού του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και των φοιτητικών και λαϊκών κινητοποιήσεων τις ίδιες μέρες σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Τα συμπεράσματα του Δοκιμίου, η ανάγκη το εργατικό, το λαϊκό κίνημα να μη στοιχίζεται στις επιλογές των εκμεταλλευτών και του κράτους τους, η ανάγκη το Κόμμα να έχει στρατηγική σύγκρουσης και ανατροπής της βαρβαρότητας και αντίστοιχη προετοιμασία για κάθε συνθήκη, δέθηκαν με τις επικίνδυνες εξελίξεις που ζούμε, την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς, για την εξυπηρέτηση των κερδών των ομίλων, τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγονται για το λαό και την περιοχή.

Έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση για πλευρές της περιόδου και συμπεράσματα που προκύπτουν, ενώ αρκετοί από όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση προμηθεύτηκαν τον τόμο του Δοκιμίου και άλλα βιβλία – εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».