Η Λαϊκή Συσπείρωση φέρνει το θέμα του κεντρικού χειμάρρου του Πρίνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Η παράταξη τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, ακόμη και για τα μικρά παιδιά, σε ενδεχόμενες νέες πλημμύρες

Ερώτηση σχετικά με την οριοθέτηση και διευθέτηση του κεντρικού χειμάρρου στον Πρίνο της Θάσου καταθέτει υπόψιν της Διοίκησης Τοψίδη η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αν δεν παρθούν μέτρα, υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, ακόμη και για τα μικρά παιδιά, σε ενδεχόμενες νέες πλημμύρες.

Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο κεντρικός χείμαρρος στον Πρίνο στη Θάσο έχει εμφανίσει στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, αφού οι εργασίες διευθέτησής του γίνονται αποσπασματικά τις τελευταίες δεκαετίες (από το 1990 έχει γίνει μερική διευθέτηση με κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, καθαρισμοί από φερτά υλικά, μερική υπογειοποίηση, ενώ το 2016 κατασκευάστηκε η γέφυρα).

Ο χείμαρρος περνά μέσα από την οικιστική ζώνη της περιοχής (από το κέντρο του Πρίνου) και πλησίον του υπάρχουν σπίτια αλλά και ο νέος παιδικός σταθμός. Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος για τους κατοίκους, ακόμη και για τα μικρά παιδιά, σε ενδεχόμενες νέες πλημμύρες.

Ακόμη και με μια απλή αυτοψία είναι φανερή η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο τεχνικό έργο διευθέτησης με επέκταση των τοίχων αντιστήριξης, κατασκευή αναχωμάτων, επενδύσεων κοιτών, δεξαμενών απόθεσης υλικών κλπ, παράλληλα με αγροτεχνικά έργα (προετοιμασία εδάφους, βαθμίδες, τάφροι, κλαδοπλέγματα, κλαδοστρώματα, φακελώματα, κλπ).

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση συνολικά στη λεκάνη απορροής θα συμβάλει, εκτός από την αντιπλημμυρική προστασία, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους, την αύξηση των υπόγειων υδάτων. Υπό προϋποθέσεις (τεχνική μελέτη και κατασκευή υδατοδεξαμενών, σύνδεση με αρδευτικό δίκτυο) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για να μην χάνεται πολύτιμο νερό στη θάλασσα, όπως συμβαίνει στο σύνολο των χειμάρρων και ρεμάτων του νησιού.

Επιπρόσθετα δεν είναι ξεκάθαρο αν και πότε έχει πραγματοποιηθεί η οριοθέτηση του χειμάρρου με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πιθανή εκκρεμότητα σε αυτό το ζήτημα ενέχει κινδύνους παράνομης και αυθαίρετης δόμησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Αν προτίθεται η Διοίκηση να εντάξει τη μελέτη και κατασκευή του απαραίτητου ολοκληρωμένου έργου διευθέτησης της λεκάνης απορροής στην περιοχή του Πρίνου στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΑΜ-Θ
  • Αν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκρινιστεί αν έχει οριοθετηθεί ο χείμαρρος και αν όχι, τι θα πράξει για να οριοθετηθεί άμεσα