ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Ξεκινάει το «Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»

Μια διδακτική σύμπραξη με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου Παρασκευή 20 Ιανουαρίου–Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗΠΕΘΕΚ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζουν τις διακεκριμένες παραστάσεις «Το Μυρολόγι της Φώκιας–Το Καμίνι» και «Όνειρο στο Κύμα–Έρως Ήρως» στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου για τέσσερις ημέρες, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου–Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για την τελευταία θεατρική δουλειά του σκηνοθέτη του δημοφιλούς κινηματογραφικού δράματος «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων», με την παρακολούθηση της παράστασης να γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας.

Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό λυρικό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα τους, γίνονται απόλυτα κατανοητά και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μέσα από παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα Παρασκευή 20/01/2017 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, το δεύτερο μέρος του προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ για την περίοδο 2016-2017 ξεκινάει δυναμικά με τις εν λόγω παραστάσεις, ενώ αιχμή της περιόδου πριν το καλοκαίρι θα είναι η πενθήμερη παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου θα παρουσιαστούν κάποιες από τις παραγωγές του.

Θοδωρής Γκόνης και Πέτρος Πετρόπουλος κατά την συνέντευξη Τύπου για το «Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»

Θ. Γκόνης: Είναι σημαντικό το Θέατρο να είναι ανοιχτό συνέχεια

Με την σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης, δήλωσε ότι «το Θέατρο πρέπει να παραμένει συνέχεια ανοιχτό και να έρχονται παραστάσεις που θέλουμε και επιλέγουμε εμείς και όχι οποιαδήποτε παράσταση περνάει από την περιοχή», ενώ για τον Δήμο Αβδελιώδη, δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται σήμερα ο λόγος του Παπαδιαμάντη μέσα από τον τρόπο που διδάσκει αυτά τα κείμενα ο σπουδαίος σκηνοθέτης».

Δ. Αβδελιώδης: Είναι σημαντικό να είναι ενεργό το ΔΗΠΕΘΕ

Από την πλευρά του ο κ. Αβδελιώδης δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται και πάλι στην Καβάλα, σχολιάζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πόλη έχει ένα ενεργό ΔΗΠΕΘΕ, ενώ πρόσθεσε ότι όταν δημιουργήθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ, μπορούσαν να γίνονται πολιτιστικές προτάσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο και όχι το αντίθετο, όπως γίνεται τώρα, μια εποχή όπου «έχει καταρρεύσει το σύμπαν και για τα ΔΗΠΕΘΕ», όπως είπε ο ίδιος.

«Όταν σε έναν τόπο υπάρχει η σημαία του Πολιτισμού, αυτός ο τόπος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γιατί ο Πολιτισμός κάνει αυτό ακριβώς το πράγμα… Σταματάει τον φόβο», σχολίασε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης.

Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης

Όσον αφορά τα έργα που θα ανέβουν το προσεχές τετραήμερο, δήλωσε ότι πρόκειται για συγκλονιστικές εμπειρίες, χωρίς γλωσσολαγνικές παρορμήσεις και υπερβολές. «Αυτό που κάναμε, ήταν να βγάλουμε μέσα από τον Παπαδιαμάντη το ουσιώδες, ήτοι τις ιδέες, τις εικόνες και τα αισθήματα του Παπαδιαμάντη, την στιγμή που συλλαμβάνει το έργο. Άλλωστε ο Παπαδιαμάντης δεν είναι ηθογράφος… Απλώς μάς δίνει πληροφορίες για το παρελθόν, οι οποίες είναι διαρκώς χρήσιμες στην καθημερινότητά μας», δήλωσε ο κ. Αβδελιώδης.

Από την πλευρά της η ηθοποιός που θα παίξει στα προαναφερόμενα διηγήματα τα οποία θα ανέβουν τις δύο πρώτες μέρες του αφιερώματος Αλεξία Φωτιάδου, δήλωσε βαθιά ικανοποιημένη που μέσα από την τρέχουσα δουλειά γνώρισε τον κόσμο του Παπαδιαμάντη, ενώ εξέφρασε την χαρά της για την συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη, αλλά και για την παρουσία της στην Καβάλα.

Να σημειωθεί ότι στις παραστάσεις έχουν προσκληθεί και μαθητές σχολείων της ΠΕ Καβάλας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση.

Info

«Το Μυρολόγι της Φώκιας – Το καμίνι»
Διδασκαλεία Ερμηνείας, Σκηνική όψη, Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεία: Αλεξία Φωτιάδου
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Διάρκεια: 50’
Ημ/νίες: Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιανουαρίου
Ώρα: 21:00

«Το Όνειρο στο Κύμα – Έρως Ήρως»
Διδασκαλεία Ερμηνείας, Σκηνική όψη, Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεία: Θεμιστοκλής Καρποδίνης
Μουσική: Debussy, la mer
Διάρκεια: 90’
Ημ/νίες: Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Ιανουαρίου
Ώρα: 21:00

Υπεύθυνη Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση, άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ 10 ευρώ
Ταμείο: 12 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876 – 7 κατά τις ώρες γραφείου.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε από την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, 11;00 – 14;00 και 18:00–20:00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620566).