Ολοκληρώθηκε με τις απονομές βραβείων ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας 2016 (όλα τα ονόματα)

Επόμενοι στόχοι ο 4ος Διαγωνισμός, η διεξαγωγή του Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων και κυρίως η εύρεση χώρου για το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας 2016 με θέμα «Άνθρωπος και θάλασσα», που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Ναυτικού Μουσείου Καβάλας και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.

Πρόκειται για έναν θεσμό και γίνεται κάθε διετία πάντα με θέμα σχετικό με το θαλάσσιο στοιχείο. Για την υλοποίησή του το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας αναζήτησε συνεργάτες, απευθυνόμενο στην ΕΦΕ (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία) που αποτελεί το επίσημο πρόσωπο της φωτογραφίας ανά τον κόσμο, συγκεντρώνοντας στα αρχεία της μεγάλο μέρος από το επίσημο ιστορικό αρχειακό υλικό και πλούτο της Ελλάδας.

Μάλιστα, το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού, οδήγησε την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα να υποσχεθεί στους διοργανωτές ότι ο επόμενος, 4ος κατά σειρά Διαγωνισμός, να γίνει διεθνής, με την συνδρομή και του δήμου.

Όσον αφορά το Διαγωνισμό, η Καβάλα απέσπασε 15 έπαθλα και βραβεία, τα περισσότερα από κάθε άλλη πόλη που συμμετείχε, θριαμβεύοντας σε όλες τις κατηγορίες, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, όπως επισήμαναν και οι φωτογράφοι και στυλοβάτες του Διαγωνισμού Γιώργος Μυτιληνός και Αχιλλέας Ηλιάδης.

Στη συνέχεια η φωτογράφος Μακρίνα Μπελετσέλη ανέγνωσε το μήνυμα του προέδρου της ΕΦΕ Σπύρου Ιατρόπουλου και του φωτογράφου και προέδρου του Διαγωνισμού Δημήτρη Οικονομίδη, καθώς δεν κατέστη να παραστούν αμφότεροι στην εκδήλωση, κλείνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς

Αμέσως μετά ακολούθησε το κυρίως μέρος της εκδήλωσης, ήτοι οι απονομές των βραβείων και των αναμνηστικών σε πρόσωπα που ξεχώρισαν κατά τον Διαγωνισμό. Ένα από τα εν λόγω πρόσωπα ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστος Τζανάκος, ο οποίος ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της ΕΦΕ «με εξαίρετες υπηρεσίες προς την Εταιρία», όντας ένας από τους βασικούς πρωτεργάτες που θεμελίωσαν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας.

Ειδικό βραβείο-έπαινο έλαβαν, επίσης, η κ. Μπελετσέλη ως μέλος της κριτικής επιτροπής, η Λάγια Ελευθερίου ως γραμματέας του Διαγωνισμού και ο συγγραφέας Λευτέρης Παπαγιαννάκης εκ μέρους του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

Όσον αφορά τους διαγωνιζόμενους, πρώτος και με τις περισσότερες διακρίσεις βραβεύτηκε ο διεθνής φωτογράφος Γιώργος Μυτιληνός, η Φαίνια Ηλιάδου, ο Αχιλλέας Ηλιάδης, ο Θόδωρος Εμμανουηλίδης, η Ανατολή Παπαδοπούλου, η Νίτσα Γουργιώτη, η Κατερίνα Γουργιώτη, η Ειρήνη Παναγιώτογλου, η Άννα Παπαδοπούλου και η Χρυσάνθη Παππά.

Εξελίξεις εντός της εβδομάδας για την μετεγκατάσταση του Ναυτικού Μουσείου

Η αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Δράσεων και Κοινωνικών Θεμάτων Κορίνα Χιώτη-Πρασά, πληροφόρησε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την εύρεση χώρου για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, είτε μέσω της απάντησης του ΟΛΚ για παραχώρηση χώρου στο Τελωνείου είτε μέσω της απάντησης του ιδιώτη που διατηρεί χώρο πλησίον του λιμανιού.

Παράλληλα, η κ. Πρασά αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή του Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που θα φιλοξενηθεί σε ενάμιση χρόνο από τώρα στην Καβάλα, χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο γεγονός για την πόλη, ενώ όπως είπε, είναι παράλληλα και ένας ακόμα βασικός λόγος για να βρεθεί χώρος  στέγασης για το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο της πόλης.