Κοσμάς Χαρπαντίδης επί του πιεστηρίου

Το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα με τίτλο «Το άκυρο αύριο» κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα από τις Εκδόσεις Πόλις

Στο τυπογραφείο βρίσκεται αυτές τις μέρες το νέο βιβλίο του Κοσμά Χαρπαντίδη. Με τίτλο «Το άκυρο αύριο», το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα που ζει στην Καβάλα θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Πόλις και θα κοσμεί τις προθήκες των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το άκυρο αύριο

«Στη βόρεια μεθοριακή γραμμή, δίπλα στα «λασπωμένα χιλιόμετρα» που περπατούν οι πρόσφυγες διασχίζοντας τα Βαλκάνια με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, δρουν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Σπαρτιατική Λάβρυς». Βίαιοι, ένοπλοι, με στολές παραλλαγής, έχουν ως ήρωα και πρότυπό τους τον αιματοβαμμένο αρχηγό εθνικιστικής ανταρτικής ομάδας του 1941-44 Πρόδρομο Αρσλάνογλου, τον επονομαζόμενο Αρσλάν αγά.
Απέναντί τους θα βρεθεί μια γυναίκα συγγραφέας, η οποία αποκαλύπτει τις αγριότητες που διέπραξε ο ήρωάς τους και υπενθυμίζει την οπισθοδρόμηση που έφερε ως δήμαρχος στην περιοχή. Θα καταφέρει τελικά να σώσει από τη λήθη την ιστορία; Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη «Σπαρτιατική Λάβρυ», την τοπική κοινωνία, αλλά και μια μοναστική αδελφότητα που, ενεργοποιώντας τα πιο σκοταδιστικά αντανακλαστικά, προσπαθεί να επιβάλει τον Αρσλάνογλου και σαν άγιο; Θα βρεθούν δυνάμεις για να τη στηρίξουν απέναντι σε αποφασισμένους φανατικούς, που σαλπίζουν επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν για να σωθεί το έθνος από την παγκοσμιοποίηση;
Μέσα σε μια φύση οργιαστική και επιθετική, στο λευκό φόντο του χιονιού, εκεί που επιτηρούνται τα περάσματα αλλά και η ανθρώπινη ζωή, ξεδιπλώνεται ένας άγριος χορός εγκλημάτων και βίας, χαμένων αγώνων και δόλιων σχεδίων.
Θα υπάρξει, άραγε, αντίσταση απέναντι σε όσους ετοιμάζουν ένα αύριο που μόνο άκυρο μπορεί να φαντάζει για όλους μας»;

Βιογραφία

Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης γεννήθηκε το 1959 στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Σπούδασε νομικά και δικηγορεί από το 1986 στην Καβάλα.
Εμφανίστηκε στα γράμματα στο περιοδικό  Σκαπτή Υλη της Καβάλας το 1983. Δημοσίευσε σε περιοδικά και διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής των λογοτεχνικών περιοδικών της Καβάλας, Σκαπτή Ύλη και Υπόστεγο, στα οποία, για χρόνια, δημοσίευε κείμενά του.
Μέλος της εταιρίας συγγραφέων από το 2004.
Για το έργο του  έχουν  γράψει οι: Δημήτρης Μαρωνίτης, Γιώργος  Αράγης,  Γ.Δ.Παγανός,  Ευριπίδης Γαραντούδης,  Δημήτρης Κόκορης, Αλέξης Ζήρας, Παντελής Μπουκάλας, Μάρη Θεοδοσοπούλου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ελισάβετ Κοτζιά, Μαρία Στασινοπούλου, Χρίστος Παπαγεωργίου, Μάκης Καραγιάννης, Γιάννης Μπασκόζος, Λάμπρος Σκουζάκης, Έλενα Χουζούρη, Τάσος Χατζητάτσης, Νίκος Βατόπουλος κ.ά.

Εργογραφία

1) Μανία πόλεως, αφηγήματα, Επικαιρότητα, 1993, δεύτερη  έκδοση συμπληρωμένη με έξι νέα κείμενα, Κέδρος 2009. [Από το βιβλίο του αυτό απόσπασμα με τον τίτλο Χαλασμένες γειτονιές συμπεριλήφθηκε στα κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας της δευτέρας τάξης του Γυμνασίου.]
2) Οι εξοχές των νεκρών, διηγήματα, Νεφέλη, 1995.
3) Έκτο δάχτυλο, διηγήματα, Κέδρος 2002. [Επιλέχτηκε ανάμεσα στα δέκα καλλίτερα βιβλία διηγημάτων του  2002 και ήταν υποψήφιο για το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω.]
4) Τα δώρα του πανικού, μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006. [Υποψήφιο για βραβείο μυθιστορήματος 2006, στις μικρές λίστες (short lists) του περιοδικού Διαβάζω και του περιοδικού Δέκατα. Συμπεριλήφθηκε στα δέκα καλύτερα του Διαβάζω και στα οκτώ καλύτερα των Δεκάτων.]
5) Κρυφές αντοχές , συλλογή διηγημάτων, Μεταίχμιο, 2011.
Άλλα:
1) Θεατρικό αναλόγιο με  τίτλο Ο Γιώργος Χειμωνάς  περιηγείται  στο όρος  Σύμβολον, 2010, Φεστιβάλ Φιλίππων 2010.
2) Κείμενα και επιμέλεια φωτογραφιών στο φωτογραφικό λεύκωμα Καβάλα-Θάσος, των εκδόσεων Μίλητος (Αθήνα 2010).
3) Θεατρικό αναλόγιο με  τίτλο Από τις  επαναστατικές προπόσεις στις εξεγέρσεις της καρδιάς, Φεστιβάλ Φιλίππων 2012.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα όπως: α) Παλίμψηστο Καβάλας, εκδόσεις Καστανιώτη και Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Καβάλας και β) Τόποι της λογοτεχνίας, εκδόσεις Καστανιώτη και εταιρίας Συγγραφέων, γ) Τα κείμενα των Φιλίππων, Κάπα Εκδοτική.