Διθύραμβοι για την παρουσία της Μικτής Χορωδίας Φίλων Μουσικής Καβάλας στην Αθήνα (φωτογραφίες, βίντεο)

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» κατά τη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Μία εξαιρετική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την Μικτή Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Νομού Καβάλας.

 

 

Πρόκειται για το αφιέρωμα που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν και οι Καβαλιώτες στις 10 Απριλίου 2016 στο επίσης κατάμεστο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, μια εκδήλωση που ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα, διαχέοντας νότες νοσταλγικές, θύμησες, αλλά και άρωμα Καβάλας.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί (σ.σ.: ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση) όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση της συναυλίας και τα μέλη του υπόσχονται για ακόμα περισσότερες δράσεις, μουσικές και μη.

Η επιτομή της εμπειρίας με τα μάτια των μελών του Συλλόγου

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή μας, που συναντιόμαστε με τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει στον εαυτό μας, έστω ανομολόγητα, γιατί δεν θέλουμε να μας ακούσουν μήπως και δεν καταλάβουν τα «γιατί» και τα «επομένως» μας. Στις αυτο-νουθεσίες που αθροίζουμε και συντάσσουν τον αξιακό μας κώδικα περιλαμβάνονται τα «να κοιτώ τον άλλο στα μάτια», «να σέβομαι», «να κατανοώ» και «να χαμογελώ». Αυτά είναι τα πολύτιμά μας που τα φυλάγουμε στις αποσκευές μας και τα δημοσιεύουμε στις γιορτές μας.

 

Τέτοια γιορτή γευτήκαμε κατά τη διάρκεια της συναυλίας-αφιερώματος στον Μ. Θεοδωράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα. Κοινοποιήσαμε την πρόθεσή μας, κινητοποιήθηκαν άνθρωποι, όχι μόνο Καβαλιώτες, μας στήριξε ο Σύλλογος Καβαλιωτών «Οι Φίλιπποι», γέμισε η υπέροχη αίθουσα του Παρνασσού… Κόσμος πολύς, ενθουσιασμός διάχυτος αλλά κι επιφύλαξη, διότι απευθυνόμασταν σε εξειδικευμένα κι έμπειρα σε μουσικά ακούσματα ώτα. Εμείς σίγουροι για το πολιτιστικό μας προϊόν, αποτέλεσμα κοπιώδους προετοιμασίας κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν αντοχές, αντάμωσαν βλέμματα, χειρονομίες και λέξεις μια κι «αναζητούσαμε τη φαντασία από την καλή και την ανάποδή της» (κατά τον ποιητή).

Και ξεχύθηκε ο κόσμος μας μουσικά (με την κ. Μαρία Σγουρίδου στη διεύθυνση και τον Θόδωρο Κατάκαλο στη μουσική επένδυση) και αφηγηματικά (με κείμενα αρμονικά δεμένα με τα τραγούδια) φτιάξαμε εικόνες μέσα από τις οποίες κύλησε η μουσική του Μ. Θεοδωράκη και διαπέρασε όλη την ελληνική μας συνέχεια. Έπος- Έρωτας- Αγώνας- Δοξαστικό. Αποτίσαμε φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη αλλά και στην Ελλάδα, που επιμένει να μας εκπλήσσει με τις αντοχές της.

Και οι θεατές-ακροατές μάς αντάμειψαν. Μας είπαν ότι συγκινήθηκαν, ότι συγκλονίστηκαν, ότι γέμισαν Ελλάδα, μνήμες και δροσιά Καβάλας. Μας ευχαρίστησαν γι’ αυτήν την μετάγγιση συναισθημάτων. Χαμόγελα παντού και φωτεινά πρόσωπα. Κι εμείς ανήμποροι να αντιδράσουμε από τη συγκίνηση, αλλά ευτυχείς που μπορέσουμε να απεικονίσουμε τα εσώφυλλά μας. Που λειτουργήσαμε ως πρεσβευτές της Καβάλας, της οποίας το μπόι πασχίσαμε να μεγαλώσουμε.

Τι μας απέμεινε από αυτήν την εμφάνιση; Η βοή της δημιουργίας, η κατανόηση, η φιλία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής. Η ανάδειξη του εθελοντισμού, η γαλήνη της προσφοράς, το λευκό πεζουλάκι με τη γλάστρα βασιλικού που κουβαλάμε όλοι μέσα μας από τότε που ανακαλύπταμε τον κόσμο μας

Ευτυχείς που βιώσαμε όλο αυτό το τελετουργικό ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους αλλά κι εκείνους που μας υποσχέθηκαν ότι θα είναι κοντά μας προσεχώς. Εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε μέσα από τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.

*Οι φωτογραφίες είναι του Μιχάλη Μιχελεράκη

Το παρακάτω βίντεο είναι από τη συναυλία-αφιέρωμα του Συλλόγου στον Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα.