Οι Μικρασιάτες διαψεύδουν και ζητούν άμεση μετεγκατάσταση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στον «Μεντρεσέ»

Ανακοίνωση του Συλλόγου «Μνήμη Μικράς Ασίας» με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς έθεσε το θέμα της αξιοποίησης του μνημείου του «Μεντρεσέ», με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα να «αποκαλύπτει» ότι ο Σύλλογος Μικρασιατών δεν θέλει να στεγαστεί εκεί το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, παρά τη σχετική παλιότερη εξαγγελία από τον τ. δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» διαψεύδει όχι μόνον διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις «πληροφορίες», αλλά καλεί τη Δημοτική Αρχή όπως επισπεύσει τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού για να χαρίσει «ένα πολιτιστικό στολίδι στην πόλη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Συλλόγου.

Για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Καβάλας

«Mε αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, μετά από σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας δηλώνει σαφώς ότι: Όχι μόνο προσδοκά να στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο αναστηλωμένο κτίριο του παλιού “μεντρεσέ”, αλλά η μεταστέγαση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, αφού το Μουσείο δεν μπορεί να παραμείνει πλέον στο φιλόξενο ιδιωτικό χώρο όπου γεννήθηκε και διέγραψε εξαιρετική πορεία από το 2012 μέχρι σήμερα.
Παρακαλούμε τις δημοτικές αρχές να σταθμίσουν με υπευθυνότητα τις αποφάσεις τους, ώστε να μη ματαιωθεί μια προσπάθεια που υποστηρίχθηκε ένθερμα από την αγάπη όλων των προσφυγικής καταγωγής Καβαλιωτών και που μπορεί άμεσα να χαρίσει ένα πολιτιστικό στολίδι στην πόλη μας».