Μουσικό Σχολείο Καβάλας και Ωδείο «Νεάπολις» τίμησαν τον Βαγγέλη Μπουντούνη με μια υπέροχη συναυλία

Κιθαριστές και από τα δυο μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης ενώθηκαν πάνω στη σκηνή του ΟΣΚΑΡ ερμηνεύοντας έργα του Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη

Το Σάββατο 1 Απριλίου το βράδυ έλαβε χώρα μια υπέροχη εκδήλωση στο κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα! Εμπνευστής και διοργανωτής αυτής της μαγευτικής βραδιάς υπήρξε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, με την (οικονομική) υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ενώ στο σκέλος του έμψυχου δυναμικού αρωγός υπήρξε το Ωδείο «Νεάπολις». Έτσι λοιπόν, κιθαριστές και από τα δυο μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώθηκαν πάνω στη σκηνή, όπου υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Μπουντούνη ερμήνευσαν έργα των δυο μεγάλων Ελλήνων μουσουργών: του Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Ένα μουσικό πρόγραμμα με άρωμα Ελλάδας! Τα τελευταία έργα πλαισίωσε και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, ενώ συμμετείχε φιλικά με τη φωνή του και ο Φίλιππος Παπαφιλίππου.

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μπουντούνης

Κιθαρίστας με σπουδές δίπλα σε μεγάλους δασκάλους της κιθάρας όπως τους Alexander Lagoya και Alirio Diaz, αλλά και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Από το 1988 δημιούργησε το ντουέτο κιθάρας με τη Μάρω Ραζή και έκτοτε έχουν εμφανιστεί σε πολλά και σημαντικά φεστιβάλ συμπράττοντας με διάφορες ορχήστρες. Έχει επίσης συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, ωστόσο για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, στο πρόσωπο του οποίου συνάντησε τον πιο σημαντικό μουσικό του δάσκαλο. Το 1986 δημιούργησε για πρώτη φορά την ορχήστρα των κιθαριστών. Έκτοτε αυτό το σχήμα μεγαλώνει, φτάνοντας τις 100 κιθάρες και δίνοντας συναυλίες στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ωδείο Ηρώδου Αττικού) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο ίδιος ο κ. Μπουντούνης, το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους συντελεστές της βραδιάς, ήτοι τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Γιάννη Κακάρα, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου «Νεάπολις» Κωνσταντίνο Χίζαρη, τους υπεύθυνους προετοιμασίας κιθαριστικής ορχήστρας Τάσο Δέλιο και Λευτέρη Τριανταφύλλου, την Κωνσταντία Κύπρου για τη διδασκαλία της χορωδίας και φυσικά τους μαθητές που ήταν η  «ψυχή» του όλου εγχειρήματος! Υπογράμμισε, δε, πόσο σημαντικό είναι να τιμάται κάποιος… εγκαίρως και όχι μετά θάνατον, κατά τη συνήθη πρακτική του τόπου μας. Ο ίδιος άλλωστε στη σύναξη που ακολούθησε σε ταβερνάκι της πόλης μας επισήμανε (ως στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι) το θλιβερό γεγονός των ύβρεων, ειρωνειών και διαφόρων εμποδίων που συνάντησε ο Μάνος Χατζιδάκις όσο ζούσε, ενώ μετά το θάνατό του σχεδόν… αγιοποιήθηκε!

Όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος της συναυλίας: είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πως ενώθηκαν και συνεργάστηκαν μαθητές διαφόρων επιπέδων από τα δυο προ-αναφερθέντα ιδρύματα, αλλά και οι καθηγητές τους και πρόσφεραν μια εμπειρία αξέχαστη στους παρευρισκόμενους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το χώρο του ΟΣΚΑΡ. Είναι υπέροχο το γεγονός ότι η μουσική των Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη, η οποία παρουσιάστηκε με άρτιο καλλιτεχνικά τρόπο (χωρίς κανένα λάθος, σα να επρόκειτο για… επαγγελματίες!) γέμισε με ευφορία και περηφάνια όλους τους ακροατές που είχαν την τύχη να βρίσκονται εκεί εκείνο το βράδυ. Τους γέμισε και διαπότισε όλο τους το Είναι με… Ελλάδα! Ένα συναίσθημα το οποίο τείνουμε να ξεχάσουμε. Μπράβο λοιπόν στους συντελεστές αυτής της μοναδικής και αξέχαστης συναυλίας. Εύγε στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας και στο Ωδείο «Νεάπολις», τα οποία φαίνεται πως έχουν πολλά κοινά: καθηγητές, μαθητές, όραμα για προσφορά μουσικής παιδείας επιπέδου και την ίδια άσβεστη δίψα για πραγματοποίηση εκδηλώσεων, οι οποίες στηρίζονται στις δικές τους καλλιτεχνικές δυνάμεις, που είναι αξιοζήλευτες.

Μοναδική «παραφωνία» της βραδιάς, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, υπήρξε η «παντελής απουσία κάλυψης της συναυλίας από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης εκτός του αγαπητού Κώστα Τσίγκα ο οποίος βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΣΚΑΡ ορμώμενος από την αγάπη του για τη Μουσική. Όταν ένα τέτοιο όνομα, σαν του Βαγγέλη Μπουντούνη, με τέτοια μακρόχρονη ιστορία και προσφορά στον τομέα του επισκέπτεται την πόλη μας, δεν δικαιολογείται καμιά απουσία. Ανυπομονούμε να επαναληφθεί αυτή η συναυλία, ίσως του χρόνου με ακόμη πιο μεγάλο σχήμα, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Μπουντούνη».