Κωστής Σιμιτσής: Οι Φίλιπποι, η Καβάλα, όλη η Ελλάδα να ξαναγίνουν χώρος ειρήνης και πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα

Η ομιλία του τ. δημάρχου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας για την ένταξη των Φιλίππων στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Απριλίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) μίλησε, μεταξύ άλλων, και ο τ. δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του.

Από εδώ και πέρα οι Φίλιπποι θα είναι ο πιο σημαντικός πόρος για όλους μας

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Η ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO δικαιώνει όσους Καβαλιώτες θεωρούσαν αδιανόητο να μην ενωθούν οι δύο περιοχές σε έναν ενιαίο Δήμο, όταν σχεδιαζόταν ο Καλλικράτης. Στο διάβα των αιώνων η Νεάπολις συμπλήρωνε τους Φιλίππους, συνυπήρχαν, δημιουργούσανε μαζί. Από εδώ και πέρα οι Φίλιπποι θα είναι ο πιο σημαντικός πόρος για όλους μας. Πολιτισμικός πόρος παγκοσμίου βεληνεκούς, που θα αποδώσει και οικονομικά για τη χώρα, την περιφέρεια, όλη τη γύρω περιοχή.

Γνωρίζαμε το αρχικό όραμα του Λευτέρη Κωταΐδη. Τις προσπάθειες του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη που έβαλε τα πράγματα σε μια ορθολογική σειρά ξεκινώντας το διαχειριστικό σχέδιο.

Με τους συνεργάτες μου από τη ΔΕ Φιλίππων παραλάβαμε το διαχειριστικό σχέδιο και το επικαιροποιήσαμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν μπορώ εδώ να μη μνημονεύσω τον τότε αντιδήμαρχο Θόδωρο Παπαδόπουλο, όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της ΔΕ Φιλίππων.

Πάντα σε συνεργασία με την τότε 18η Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων προκαλέσαμε μεγάλο αριθμό συσκέψεων με υπηρεσιακούς παράγοντες. Στο πρόσωπο της κυρίας Μαρίας Νικολαΐδου – Πατέρα χαιρετίζω όλους τους αρχαιολόγους μας, που συνεργαστήκαμε στενά, φτάσαμε να συνεννοούμαστε με τα μικρά μας ονόματα, καμιά φορά ανταλλάξαμε πικρές κουβέντες αλλά ξέραμε ότι όλα γίνονται για έναν μεγάλο σκοπό που μας υπερβαίνει και γι’ αυτό γρήγορα ξεπερνούσαμε τις λίγες στιγμές εκνευρισμού.

Ενεργοποιήσαμε φορείς, όπως ενδεικτικά η τοπική μας Εκκλησία, η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια, το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Και όσους ανέφεραν οι προηγούμενοι ομιλητές, συνάδελφοί μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ημερίδα που διοργανώσαμε στο φιλόξενο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης στη Λυδία κατέληξε στη γενναία απόφαση των Φιλιππησίων να προχωρήσουμε. Το DVD και τα πρακτικά της ημερίδας αυτής συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο της υποψηφιότητας ως πειστήριο ομοψυχίας και αταλάντευτης πίστης των κατοίκων στο εγχείρημα.

Χωρίς αντιρρήσεις και ενστάσεις σχεδιάστηκαν οι ζώνες προστασίας του αρχαιολογικού χώρου με τις επακόλουθες δεσμεύσεις σε βάρος ιδιωτικών περιουσιών. Εδώ φάνηκε η καλή δουλειά που έγινε από όσους φορτώθηκαν εθελοντικά στις πλάτες τους το βάρος της επίσημης και της ανεπίσημης διαβούλευσης σε ημερίδες και σε καφενεία, σε υπηρεσίες και σε πλατείες, σε σπίτια και στο δρόμο και κατάφεραν ώστε αυτή η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλους και να ενδιαφέρει τους πάντες. Στην προσπάθεια αυτή συνέχισαν να συμμετέχουν με εξαιρετικά ενωτικό τρόπο ο Λ. Κωταΐδης και ο Λ. Τσαταλμπασίδης. Θυμίζω όμως και τον Γιάννη Πασχαλίδη, ο οποίος ως βουλευτής μας κόμισε την άνοιξη του 2012 την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η υποψηφιότητα των Φιλίππων να είναι η μοναδική της χώρας μας.

Για να γίνουν νόμος του Κράτους οι ζώνες προστασίας, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπέβαλε σε εξετάσεις την αρχαιολόγο κυρία Δήμητρα Μαλαμίδου και εμένα. Εννοείται πως η κ. Μαλαμίδου διεκπεραίωσε το τεχνικό μέρος άψογα. Η ερώτηση προς εμένα αφορούσε το κατά πόσο οι ζώνες προστασίας θα παρέμεναν ενεργές στην ανεπιθύμητη περίπτωση που δεν καταφέρναμε να ενταχθούμε στην UNESCO. Απάντησα ότι κοινή και ισχυρή θέληση όλων των κατοίκων και των φορέων είναι να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος ανεξάρτητα από την UNESCO. Θυμάμαι με συγκίνηση την αντίδραση του μεγάλου αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ που τόνισε ότι δυστυχώς λίγοι νεοέλληνες θα έδειχναν παρόμοια στάση απέναντι στα μνημεία.
Το εύγε λοιπόν σε όλους τους κατοίκους στις Κρηνίδες, στο Δάτο, στο Πολύστυλο, στους Φιλίππους, όπου υπάρχουν αρχαία που τώρα πια προστατεύονται ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Το κρίμα, αντίθετα, στο επίσημο κράτος που διαχρονικά θέτει σε κίνδυνο τα αρχαία και τους κατοίκους με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα έργα του ΕΣΠΑ, με την καθυστέρηση να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα, με τον προβληματικό σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Με την αδυναμία να χρηματοδοτήσει τον Δήμο για να ολοκληρωθεί επιτέλους το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Με την κοντόφθαλμη διέλευση του αυτοκινητοδρόμου Ε61 πολύ κοντά στα αρχαία και μέσα από αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Φωτό: Λάσκαρης Τσούτσας

Αγαπητοί φίλοι,
Πριν από 2.000 χρόνια έφτασε στην πόλη μας ένας Ιουδαίος, που θα γινόταν αιωνίως γνωστός ως ο πρωταπόστολος Παύλος με τη συνοδεία του. Δεν ήρθε τυχαία στους Φιλίππους. Γνώριζε πως υπήρχαν στην ανθηρή πόλη πολλές εθνότητες από τη Δύση και την Ανατολή έτοιμες να ακούσουν και να δεχτούν το σωτηριολογικό του μήνυμα. Εκτίμησε σωστά πως αυτή η αρχόντισσα πόλη θα γίνει η πύλη του διδάγματος του Χριστού για την αυτοκρατορία και όλη την Ευρώπη. Του μηνύματος ότι δεν υπάρχουν Ιουδαίοι ή Έλλληνες, δούλοι ή ελεύθεροι, άντρες ή γυναίκες αλλά μόνον άνθρωποι.

Αυτή η απλή κίνηση ξέρουμε τώρα πια πως άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας. Όχι όμως και την ηθική της υπόσταση, δυστυχώς. Η μισαλλοδοξία και η έλλειψη ανοχής κυριαρχούν. Ο πρόσφατος βανδαλισμός του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραίων που χάθηκαν με το Ολοκαύτωμα θέτει σε επιφυλακή και εγρήγορση τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά μας ανακλαστικά.

Από την άποψη αυτή η ένταξη των Φιλίππων στην UNESCO μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία πολιτικής εξημέρωσης. Οι Φίλιπποι, η Καβάλα, όλη η Ελλάδα να ξαναγίνουν αυτό που ανέκαθεν ήταν: χώρος παραγωγής νέων ιδεών, φιλοξενίας κάθε ανθρώπινου πνεύματος και πλάσματος, χώρος ειρήνης και πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα.
Σας ευχαριστώ».