Η ιστορία του οικοπέδου Κρέη ξαναγράφεται με… πηλό

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και η Σχολή Κεραμικής Γαία διοργανώνουν στο οικόπεδο Κρέη κοινή δράση με τίτλο «αποτυπώματα στον πηλό… αποτυπώματα στο χρόνο…» την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 11:00-13:00 με ελεύθερη είσοδο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, σε συνεργασία με τη Σχολή Κεραμικής Γαία, διοργανώνει κοινή δράση με τίτλο: «αποτυπώματα στον πηλό… αποτυπώματα στο χρόνο…» στο οικόπεδο Κρέη την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 κατά τις ώρες 11:00-13:00 με ελεύθερη είσοδο.

Η δράση περιλαμβάνει εργαστήριο πηλού και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Προτείνει τη γνωριμία με τα αποτυπώματα που έχουν αφήσει οι άνθρωποι επάνω σε αυτό το υλικό με όλες τις μορφές του (κεραμικά, γλυπτά, σφραγίδες…), από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με τον πηλό και θα δημιουργήσουν τα δικά τους αποτυπώματα στο χρόνο. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιστορικά μνημεία του οικοπέδου Κρέη και τη θέση τους στην πόλη, μέσα από έκθεση φωτογραφιών και σχεδίων.

Πληροφορίες: τηλ. 2510 222335 (Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, Δ. Μαλαμίδου) και τηλ. 6906 992329 (Στέλλα Ρόκκου)

To οικόπεδο Κρέη

Στο λεγόμενο οικόπεδο Κρέη, κοντά στις Καμάρες, σώζεται πολύ καλά ένα κομμάτι του μεσαιωνικού τείχους της Καβάλας. Αυτό το τείχος κτίστηκε στα χρόνια 1520-1536, επί Σουλεϊμάν Β’ του Μεγαλοπρεπούς, για να μεγαλώσει η πόλη που στα αρχαία και στα βυζαντινά χρόνια κάλυπτε μονάχα τη χερσόνησο της Παναγίας. Αυτό το κομμάτι του τείχους φαίνεται τώρα καλά μετά τη συντήρησή του (κατά τα έτη 2007-2013, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ), αφού γκρεμίστηκαν αρκετά νεότερα κτίσματα. Το υπόλοιπο τείχος του πεδινού τμήματος έχει κατεδαφιστεί σταδιακά μετά το 1930, με την ανοικοδόμηση και τη διάνοιξη των δρόμων της σημερινής πόλης.

φωτογραφία είναι από την παράσταση «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη που φιλοξενήθηκε στο οικόπεδο Κρέη στο 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων.