Το «ευχαριστώ» του δήμου Καβάλας προς όλους όσους «φέρνουν στο φως» την Ιστορία του τόπου (φωτογραφίες)

Εκδήλωση προς τιμήν των ανθρώπων και των ιδρυμάτων που με την εργασία τους ανέσκαψαν, μελέτησαν, προστάτεψαν και ανέδειξαν τον πολιτιστικό πλούτο της Καβάλας

Η έρευνα και η φροντίδα των μνημείων στην περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αιώνες. Η συστηματική ωστόσο έρευνα χρονολογείται εδώ και έναν περίπου αιώνα με τις γαλλικές ανασκαφές. Με την ενσωμάτωση της περιοχής στην ελληνική επικράτεια υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον για τη μελέτη και τη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μέσα από διάφορα υπουργεία έως τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού αργότερα. Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Ο δήμος Καβάλας, έναν χρόνο μετά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τίμησε τους ανθρώπους και τα ιδρύματα που με την εργασία τους ανέσκαψαν, μελέτησαν, προστάτεψαν και ανέδειξαν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της ταυτότητάς της και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου τους για το κοινωνικό σύνολο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2017 μπροστά από το δημαρχείο της Καβάλας και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα του καιρού δεν ακυρώθηκε, ούτε μεταφέρθηκε σε κλειστό χώρο.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν η πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, ο επίσης πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων Χαράλαμπος Μπακιρτζής, το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Αρχαιολογική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και οι αείμνηστοι Γεώργιος Μπακαλάκης, Έφορος Αρχαιοτήτων και Δημήτριος Λαζαρίδης, επίσης Έφορος Αρχαιοτήτων.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Φωτογραφίες:

Λάσκαρης Τσούτσας