Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ «συστήνει» στην πόλη την Ελίνα Τραϊφόρου και τα ιδιότυπα «κολλάζ» εικόνων και λέξεων που δημιουργεί

«Απορροφώντας τη Θέα»: Ένα διήμερο αφιερωμένο στην Καβαλιώτισσα ποιήτρια και εικαστικό με έκθεση κολλάζ και παρουσίαση ποιητικής συλλογής μέσα από μία... συνέντευξη

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του να φέρει κοντά στο κοινό νέους Καβαλιώτες δημιουργούς, παρουσιάζει την ατομική έκθεση κολλάζ της εικαστικού-ποιήτριας Ελίνας Τραϊφόρου με τίτλο «Απορροφώντας τη Θέα». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στις 19:00, στην Οικία Μοχάμεντ Άλι, στην Καβάλα.

Η έκδοση του τελευταίου βιβλίου της Ελίνας Τραϊφόρου «Διττή Όψη» (Κάπα Εκδοτική) όπου συνδυάζεται η εικόνα με τον λόγο, έδωσε το έναυσμα στην καλλιτέχνιδα να αφοσιωθεί στην εικόνα μέσα από την ενυπάρχουσα ποιητική δυναμική της τεχνικής του κολλάζ όπου συνενώνονται ετερόκλητα στοιχεία.

Τα έργα της έκθεσης «Απορροφώντας τη Θέα» αποτελούν μείγμα φωτογραφίας και ζωγραφικών στοιχείων με υλικό το χαρτί, κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και τη στοχευμένη αποφυγή οπτικών υπερβολών που δημιουργούν δυσδιάκριτα νοήματα στον θεατή.

Αντίθετα, επιχειρήθηκε να αποδοθεί μια ιδέα, κατάσταση ή συναίσθημα με όσο το δυνατόν πιο λιτό, άμεσο τρόπο και με επιπρόσθετες ποιητικές πινελιές στην ονομασία των τίτλων. Οι τίτλοι είναι τις περισσότερες φορές αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της δημιουργίας κατευθύνοντας την οπτική εμπειρία του θεατή με λεκτικές σημάνσεις για να… απορροφήσει τη θέα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, η δημοσιογράφος της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα θα υποδεχτεί την Ελίνα Τραϊφόρου, σε μια συζήτηση για το έργο της, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιμαρέτ, στην Καβάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο 2510 620 154-151 ή στο [email protected].

Στην τελευταία της συλλογή ποιημάτων, η Ελίνα Τραϊφόρου συνδυάζει Λόγο και Εικόνα για να «παράξει» μηνύματα μέσα από μια σειρά στίχων που «συνομιλούν» με εικόνες-σκίτσα. Όλα όμως έχουν «διττή όψη», με την ερμηνεία να επαφίεται στον αναγνώστη. Η εικονογράφηση έχει γίνει από τον εικαστικό Κώστα Γκουρτζή. Όλα τα σχέδια είναι βασισμένα σε ιδέες της ίδιας της ποιήτριας.