«Ο Βυζαντινός Κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη: Καβάλα και Βυζάντιο «συνομιλούν» μέσα από μια έκθεση ζωγραφικής [φωτογραφίες]

Η Βυζαντινή Ιστορία «ξαναζωντανεύει» μέσα από πίνακες οι οποίοι «δανείζονται» πραγματικά πρόσωπα και ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου-Παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της έκθεσης στην οικία Μοχάμετ Άλι

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA, σε συνεργασία με την καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου, άνοιξαν τις πύλες της Ιστορίας, μέσα από τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του ζωγράφου Ηλία Κοντοζαμάνη με τίτλο «Ο Βυζαντινός Κόσμος», τα οποία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2018 στην οικία του Μοχάμετ Άλι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος, ο οποίος, μάλιστα, «επικαιροποίησε» το βαθύτερο νόημα της έκθεσης, μιλώντας για σύνδεση παρελθόντος-παρόντος και για μια Ιστορία ενιαία και ζωντανή μέχρι και σήμερα, η οποία καθορίζει, στην ουσία και την πορεία και ταυτότητα του τόπου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου MOHA Άννα Μισσιριάν-Τζούμα, ο διευθυντής της εφημερίδας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ Κωνσταντίνος Τσίγκας, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της έκθεσης, την κ. Μισσιριάν για τη φιλοξενία και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στα εγκαίνια, τόνισε ότι βασικός του στόχος ήταν να συμπαρασύρει τους επισκέπτες «σε ένα ταξίδι συναρπαστικό, μαγικό», στα μονοπάτια μιας Αυτοκρατορίας η οποία καθόρισε τις τύχες όλου του κόσμου σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής, ενώ το στίγμα της είναι ορατό μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2018 και θα λειτουργεί κατά τις μέρες Τετάρτη-Κυριακή 09:00-15:00 (Δευτέρα και Τρίτη κλειστά). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο +30 2510 620 154-151 ή να μπουν εδώ.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης