Από την Καβάλα στην Αθήνα μέσω της Εγνατίας Οδού: Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά «πάνε» Μέγαρο

Ο Βασίλης και ο Δημήτρης Ευφροσυνίδης συμμετέχουν στη μουσική διαδρομή "Via Egnatia" του Θανάση Γκαϊφύλλια στο πλαίσιο εκδήλωσης του «Διαζώματος»

Ένα μουσικό οδοιπορικό στην ανθρωπογεωγραφία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με «οδηγό» τον Θανάση Γκαϊφύλλια θα παρουσιαστεί την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) στην εκδήλωση «Πολιτιστική Διαδρομή Via Egnatia» που διοργανώνει το Σωματείο «Διάζωμα» στο πλαίσιο του «κύκλου» του Megaron Plus με θέμα «Λεωφόροι Ανάπτυξης & Πολιτισμού».

Η «Διαδρομή» θα ξεκινήσει στις 19:00. Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς θα είναι ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Διαμαντής Τριαντάφυλλος, ενώ θα προλογίσει και θα συντονίσει ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ωστόσο απαιτείται η προμήθεια δελτίου προτεραιότητας, η διάθεση των οποίων θα ξεκινήσει στις 17:30 τη μέρα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ

Στο μουσικό οδοιπορικό του Θανάση Γκαϊφύλλια, την Καβάλα θα εκπροσωπήσουν τα Βαρέα & Ανθυγιεινά, δηλαδή τα αδέλφια Βασίλης και Δημήτρης Ευφροσυνίδης, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν δύο τραγούδια από τη νέα τους δισκογραφική δουλειά «Επαρχιακά μπλουζ νόστου & ερώτων» που μόλις κυκλοφόρησε (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του μουσικού μέρους της εκδήλωσης «Πολιτιστική Διαδρομή Via Egnatia» που έχει ετοιμάσει ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας.

«Ταξιδεύοντας με άμαξα πολυτελείας (Carpentum) στην αρχαία Εγνατία οδό, από την Τόπειρο του Νέστου έως τη Δύμη και την Πλωτινόπολη του Έβρου, θα ανακαλύψουμε τα μνημεία της Θράκης…»

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας παρέα με τον φλαουτοσαξοφωνίστα Τάσο Καπζάλα από την Κομοτηνή, περιδιαβαίνουν τους πέντε νομούς της περιφέρειας για να συναντήσουν φίλους, που ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, θα καταθέσουν την αγάπη τους για την ποίηση και τη μουσική.

Το ταξίδι ξεκινάει από το Σουφλί του Έβρου που είναι η γενέτειρα του Θανάση και θα μας τραγουδήσει «Το πατρικό μου σπίτι» σε ποίηση του Θανάση Τζούλη.

Ταξιδεύοντας δυτικά θα περάσουν στον νομό Ροδόπης όπου θα συναντήσουν τον Χαλήλ Μουσταφά που θα τραγουδήσει την «Τζεμιλέ». Ένα ποίημα του Νίκου Καρύδη μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη. Στη συνέχεια μαζί με τον Θανάση θα τραγουδήσουν «Το τραγούδι της τιμής» (Namus Belasi) του Cem Karaca. Πρώτα ο Χαλήλ θα τραγουδάει στα Τούρκικα και μετά ο Θανάσης την Ελληνική μετάφραση που έκανε ο ίδιος.

Πιο δυτικά, καθώς θα ταξιδεύουν δίπλα από τις όχθες της λίμνης Βιστωνίδας και μέχρι να φτάσουν στην Ξάνθη, ο Θανάσης θα μας αφηγηθεί τραγουδιστά την «Ιστορία του Διομήδη».

Στην Ξάνθη θα συναντήσουν τον μουσικό φιλόλογο Γιώργο Φραντζολά. Ο Γιώργος πρώτα θα μας τραγουδήσει «Το φάντασμα του Πλάτωνα», που είναι μια ελεύθερη εκδοχή στα ελληνικά, του ποιήματος “What Then?” του William Butler Yeats και στη συνέχεια το τραγούδι του «Ωκεανός» που θα το μοιραστεί με τη Λία Τζιαμπάζη. Κι έτσι το τραγούδι θα γίνει γέφυρα για να περάσουμε στο νομό Δράμας.

Η Λία Τζιαμπάζη θα τραγουδήσει την «Όμορφη ζωή» του Θοδωρή Ξυδιά και τον «Γλάρο» των Σακελλάριου-Χατζιδάκι.

Photo: Yannis Gouzidis

Και μετά τη Δράμα οι φίλοι μας θα κατηφορίσουν προς τη θάλασσα για να φτάσουν στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού που είναι η Καβάλα. Εκεί θα συναντήσουν τα αδέρφια Βασίλη και Δημήτρη Ευφροσυνίδη που θα τραγουδήσουν δύο δικά τους τραγούδια. Το «Κάθε πρωί» και «Τα άφταστα».

Στο τέλος όλοι μαζί θα τραγουδήσουν τις «Ματιές» που έγραψε ο Πάνος Καρανίκας και μελοποίησε ο Θανάσης.