Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Καβάλα με Βασίλη Βασιλικό

Στη Βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του, ο Θάσιος συγγραφέας θα παρουσιάσει στον γενέθλιο τόπο το πρώτο του βιβλίο που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις και αφιερώματα.

Φέτος στην Καβάλα ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου θα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, αφού η πόλη θα υποδεχτεί το πλέον διάσημο και διεθνώς αναγνωρισμένο λογοτεχνικό της «τέκνο».

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2017, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» θα παρουσιάσει «Τα σιλό», το νέο βιβλίο του… Βασίλη Βασιλικού το οποίο «μιλάει» για την Καβάλα και το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο συγγραφέας σε ηλικία μόλις 15 ετών. Το βιβλίο «Τα σιλό» επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Gutenberg σε επιμέλεια και με επίμετρο του Θανάση Αγάθου.

Στην πανηγυρική εκδήλωση της Καβάλας, για «Τα σιλό» θα μιλήσουν ο συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης και ο εκπαιδευτικός Κώστας Βλαστάρης, παρουσία του ίδιου του συγγραφέα.

Τα σιλό

1941-1944. Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λιά και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπαρμπα-Λιάς επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου. Θα τα καταφέρει;

«Για να γράψει κάποιος πρέπει να έχει ένα έλλειμμα ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει διά της γραφής. Για μένα ήταν η Κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε φύγει με την οικογένειά μου από την Καβάλα και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη γιατί φοβόμασταν τους Βουλγάρους – που είχαν βλέψεις για την πόλη της Καβάλας – ότι θα «καθάριζαν» τους «προύχοντες», βλέπετε, ο πατέρας μου ήταν βουλευτής του Βενιζέλου» (Βασίλης Βασιλικός, 2011).

Τα σιλό είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο Βασιλικός το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών, και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.