Ρεκόρ συμμετοχών στο φετινό Lucy Art Residency, με τις περισσότερες να αφορούν καλλιτέχνες από το εξωτερικό

Στις 23 Ιουνίου 2018, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα συστηθούν στο κοινό της Καβάλας, παρουσιάζοντας το έργο τους-Διαβάστε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μια διαρκώς ανερχόμενη τάση στο παγκόσμιο πολιτιστικό «γίγνεσθαι»

Στο πλαίσιο του Lucy Art Residency, ένας/μια καλλιτέχνης ή ένα δίδυμο καλλιτεχνών φιλοξενείται για δυο εβδομάδες στην Καβάλα με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Την περίοδο αυτή έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του στο κοινό της πόλης. Επιπλέον, διατίθεται ποσό για την ανάθεση δημιουργίας ενός έργου, το οποίο καλείται να δημιουργήσει αφού επιστρέψει στην έδρα του/της. Η φιλοξενία καλύπτεται από το ξενοδοχείο 5 αστέρων Lucy Hotel, ενώ η επιλογή του/της καλλιτέχνη γίνεται από διεθνή επιτροπή.

Φέτος, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Συνολικά, έγιναν 333 αιτήσεις, εκ των οποίων το 95% προερχόταν από καλλιτέχνες εκτός Ελλάδος.

Την πρώτη χρονιά μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν, μεταξύ άλλων, επιμελητές από την TATE Modern του Λονδίνου και το μουσείο FOAM του Άμστερνταμ. Φέτος προσκεκλημένοι κριτές είναι οι: Ann-Christin Bertrand, επιμελήτρια του μουσείου C/O Berlin, Niccolò Fano της Gallery Matèria από τη Ρώμη, Lars Willumeit, ανεξάρτητος επιμελητή και συγγραφέας και από την Ελλάδα η Ελευθερία Τσέλιου, της ομώνυμης γκαλερί. Επίσης, ο φιλοξενούμενος καλλιτέχνης του πρώτου προγράμματος, Sylvain Couzinet-Jacques, ο οποίος έμεινε ενθουσιασμένος από την εμπειρία του και επιστρέφει φέτος ως κριτής.

Διαβάστε [εδώ] αναλυτικά τα βιογραφικά των μελών της κριτικής επιτροπής

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας στην πόλη της Καβάλας και η δημιουργία ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς του καλλιτεχνικού χώρου. Τα προγράμματα Art Residency, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μια παγκόσμια τάση στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή.

Η θεματική για το 2018 έχει ως κεντρικό άξονα τον ελεύθερο χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο δημιουργίας ή έμπνευσης. Ως φιλοξενούμενοι για το φετινό πρόγραμμα επιλέχθηκαν οι Ιταλοί καλλιτέχνες Martin Errichiello και Filippo Menichetti, οι οποίοι δουλεύουν ως ομάδα με την ονομασία “In Quatra Persona”.

Ανοιχτή ομιλία

Στις 23 Ιουνίου 2018, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα συστηθούν στο κοινό της Καβάλας, παρουσιάζοντας το έργο τους σε ιστορικό κτίριο της πόλης. Εκτός από τους “In Quatra Persona”, στην παρουσίαση θα συμμετέχουν και οι δυο επιλαχόντες, ο Peter Watkins από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Tereza Zelenkova από την Τσεχία. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται επίσης και επιμελητές και γκαλερίστες διεθνούς κύρους που θα βρίσκονται στην πόλη, ως μέλη της κριτικής επιτροπής.

Φωτογραφικό workshop

Ως παράλληλη δράση, στο πλαίσιο του Lucy Art Residency διοργανώνεται ένα πενταήμερο workshop το οποίο θα αφορά σε όλες τις φάσεις μιας φωτογραφικής αφήγησης: Από τα ερωτήματα που τίθενται πριν ακόμη πιεστεί το κλείστρο μέχρι τον σχεδιασμό και την έκδοση του φωτογραφικού βιβλίου.

Εισηγητές θα είναι οι καταξιωμένοι Σουηδοί καλλιτέχνες Klara Källström & Thobias Fäldt (δείτε εδώ), ιδρυτές της πλατφόρμας την οποία μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς επίσης και η γνωστή δημιουργική ομάδα VOID (δείτε εδώ), η οποία έχει έδρα σε Αθήνα και Λισσαβόνα.

Καλούνται να συμμετάσχουν φωτογράφοι και καλλιτέχνες που ασχολούνται ευρύτερα με την οπτική επικοινωνία. Οι προσφερόμενες θέσεις είναι 8-10. Δυο από αυτές θα διατεθούν σε κατοίκους Καβάλας. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι τις 20 Απριλίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Διοργάνωση: Μαρία Μιτζάλη
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Νικόλας Βεντουράκης
Με την υποστήριξη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του Lucy Hotel.