Makryammos Ephemeral Art Residency: Η Chiara Camoni εκθέτει, εμπνέει και εμπνέεται δίπλα στη θάλασσα [φωτογραφίες]

Η Ιταλίδα καλλιτέχνιδα είναι η φετινή φιλοξενούμενη της δράσης και συνομιλεί με το περιβάλλον του ελληνικού νησιού της Θάσου στο Makryammos Bungalows

Η Chiara Camoni (Ιταλία, 1974) είναι η φετινή φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα του Makryammos Ephemeral Art Residency. Το έργο της Chiara περιλαμβάνει σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βίντεο, υλοποιείται στην οικιακή πραγματικότητα και προκύπτει από συλλογικές εμπειρίες.

Η καλλιτέχνης που φιλοξενείται: Chiara Camoni (Italy, 1974)

Στη συνέχεια της επιτυχίας του πρώτου Makryammos Ephemeral AiR το 2022, με τη συμμετοχή του αγρότη-καλλιτέχνη Peng Zhang (Κίνα, 1990), ο οποίος διαπραγματεύτηκε ιδέες γύρω από το ερώτημα «Τι ίχνη αφήνεις πίσω σου;», η φετινή έκδοση επικεντρώνεται στην υφαντική. Τεχνικές χειροτεχνίας όπως η υφαντική, η κεραμική και η φυσική βαφή προσφέρουν απαραίτητες γνώσεις για πιο αργούς και βιώσιμους τρόπους παραγωγής, καλλιτεχνικής δημιουργίας και σχηματισμού κοινοτήτων. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά έχουν μακρόχρονες παραδόσεις στην υφαντική και μια κληρονομιά που αξίζει να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί σε μια πλειάδα μορφών σήμερα. Η σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική μπορεί να τροφοδοτηθεί από αυτά τα συστήματα γνώσης με καινοτόμους τρόπους. 

Η φετινή φιλοξενούμενη, Chiara Camoni επέτρεψε στην τέχνη να διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ζωής της ή μάλλον έχει μετατρέψει τη ζωή της σε μια ταυτόχρονα κοινοτική και ενδοσκοπική μορφή τέχνης. Αντλώντας από μια παράδοση που κυμαίνεται από την Arte Povera μέχρι την τοπική χειροτεχνία, δημιουργεί τέχνη από φυσικά υλικά (πηλό, ξύλο, φυτά, μαλλί, φυσικές βαφές και ίνες) που συλλέγει γύρω από το ορεινό χωριό της Τοσκάνης όπου ζει και εργάζεται, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της. Η απελευθέρωση και η διαίσθηση είναι δύο βασικές αρχές λειτουργίας στο έργο της καλλιτέχνιδας. Η προγονική γνώση και η λαϊκή τεχνογνωσία, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη, βρίσκονται στο επίκεντρο της καθημερινής της πρακτικής.

Μελλοντικές δράσεις της καλλιτέχνιδας

  • 2024 | Ατομική Έκθεση-Hangar Bicocca, Milan, IT
  • 2023 | Ατομική Έκθεση-A Tail of A Tub, Rotterdam, NL
  • 2023 | Serpentesse (εργαστήριο), παρουσιάζεται από το Green Parrot

Museu Etnològic i de les Cultures del Món, Barcelona, SP

Threads of Nature: Εργαστήριο Υφαντικής

Παράλληλα με το πρόγραμμα φιλοξενίας το Makryammos Ephemeral Art Residency προσφέρει φέτος ένα μοναδικό εργαστήριο διάρκειας μίας εβδομάδας Threads of Nature: On Weaving. Η βασική τεχνική μιας αρχαίας τέχνης που συνδέεται με τη φύση της Θάσου, προσφέρεται σε 12 τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες/χειροτέχνες αλλά και αφοσιωμένους ερασιτέχνες. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο, διεπιστημονικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων, εργαστηρίων και περιηγήσεων στο νησί της Θάσου, όλες συνδεδεμένες με την πρακτική της υφαντικής.

Η ιδέα είναι να διαμορφωθεί μια οργανική πλατφόρμα φέρνοντας σε επαφή προσκεκλημένους, ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, όπως η αρχαιολόγος κλωστοϋφαντουργίας και ερευνήτρια Σοφία Τσουρινάκη, η ερευνήτρια Πολιτιστικής Ανθρωπολογίας και Ιερών Φυσικών Χώρων Δρ Καλλιόπη Στάρα, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Kim Knoppers, οι ντόπιες υφάντρες και η προσκεκλημένη καλλιτέχνης Chiara Camoni. Στόχος του προγράμματος φιλοξενίας είναι να παρουσιάσει τους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους τέτοιες παραδοσιακές μορφές τέχνης έχουν αποτελέσει κομμάτι της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης, πέρα από το να προσφέρει έμπνευση στην καλλιτέχνιδα που φιλοξενείται και να καθιερώσει τη συνέχιση της παραδοσιακής υφαντικής της Θάσου.

Πέρα από το Residency: Brucia la Vecchia/Καιόμενη Αδελφή

Εμπνευσμένη από την ιταλική παράδοση κατά την οποία καίγεται ένα άγαλμα/σκιάχτρο/τοτέμ μιας ηλικιωμένης γυναίκας “Brucia la Vecchia” σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να γιορτάσει την αλλαγή της εποχής, αποχαιρετώντας το παλιό και καλωσορίζοντας το νέο, η Chiara έχει δημιουργήσει από φυσικά υλικά, μια σειρά από 11 γλυπτά γυναικών που αποκαλεί «αδελφές».

Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στη Θάσο, η Chiara σκοπεύει να δημιουργήσει μια 12η «αδελφή», φτιαγμένη αποκλειστικά με τοπική αποξηραμένη βλάστηση. Μόλις ολοκληρωθεί η μακρά συλλογική διαδικασία ύφανσης των στοιχείων και συνένωσής τους για τη δημιουργία του γλυπτού, η Κιάρα θα κάψει τελετουργικά τη 12η αδερφή στην παραλία της Μακρύαμμου και θα καταγράψει το γεγονός. Το βίντεο της καταγραφής (η Καιόμενη Αδελφή) μαζί με τα γλυπτά των 11 αδερφών θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη ατομική της έκθεση στον πολιτιστικό χώρο Hangar Bicocca στο Μιλάνο (εγκαίνια 14 Φεβρουαρίου 2024).

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών

Υπό τη διαχείριση της Korax, με πρωτοβουλία της Μαρίας Μιτζάλη, την καλλιτεχνική επιμέλεια της Kim Knoppers και τον συντονισμό της Sylvia Sachini, το Makryammos Ephemeral Art Residency, προσφέρει μια μηνιαία φιλοξενία ανά έτος σε έναν προσκεκλημένο καλλιτέχνη ή δημιουργό.

Προσφέροντας την ευκαιρία να αναστοχαστεί, να προβληματιστεί, καθώς και να αναπτύξει ένα εφήμερο έργο τέχνης σε συνομιλία με το περιβάλλον του ελληνικού νησιού της Θάσου. Το έργο της καλλιτέχνιδας εξελίσσεται στο χώρο μεταξύ της εφήμερης τέχνης, της φύσης και χειροτεχνίας.

Αξιοποιώντας ή και συμβάλλοντας στη μοναδική αίσθηση του τόπου της Θάσου, η συμμετέχουσα μπορεί να εμπνευστεί από τις φαινομενικές αντιθέσεις του νησιού: την εποχιακή φασαρία των τουριστών σε σχέση με τη διαχρονική γη, τα θαλάσσια τοπία και τα αρχαιολογικά ευρήματα, την ηδονιστική και φευγαλέα καλοκαιρινή διασκέδαση σε σχέση με τα παλιά έθιμα που εξακολουθούν να τηρούνται από τους ντόπιους, τα αγγλικά ως παγκόσμια γλώσσα σε σχέση με τις τοπικές διαλέκτους, την παραγωγή αποβλήτων ως αποτέλεσμα του τουριστικού τομέα και των βιομηχανικών παρεμβάσεων στο τοπίο σε σχέση με την πλούσια βιοποικιλότητα.

Το πρόγραμμα φιλοξενείται από τα Makryammos Bungalows [δείτε εδώ περισσότερα]. Η φετινή έκδοση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την υποστήριξη του Δήμου Θάσου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο».

Πληροφορίες για την  Korax

Η Korax, που ιδρύθηκε το 2019 στην Καβάλα, στοχεύει στην ανάπτυξη, και διάδοση των εικαστικών τεχνών και της τέχνης καταγραφής (documentary art) καθώς και των δραστηριοτήτων που προάγουν τον πολιτισμό και την ανάδειξη της κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας κάθε μορφής εικαστικής τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία. Ως εταιρεία, αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που τρέχει το πρόγραμμα Lucy Art Residency από το 2017. Αυτό το πρόγραμμα αναδείχθηκε από τα διεθνή μέσα (British Journal of Photography, Monocle) ως ένα από τα καλύτερα νέα ευρωπαϊκά residencies καλλιτεχνών. Το 2020, η Korax υλοποίησε την πρώτη της διεθνή συνέργεια ως συνεργάτης της 3ης Μπιενάλε Βιομηχανικής Τέχνης στην Κροατία, υποστηρίζοντας την παραγωγή όλων των πρωτότυπων έργων τέχνης της Ελληνικής Συμμετοχής (με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού) και από το 2022 διοργανώνει το Makryammos Ephemeral Art Residency στο νησί της Θάσου.