ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Το συγκινητικό «αντίο» στη Χρύσα Σπηλιώτη

H οικογένεια του ΔΗΠΕΘΕ «αποχαιρέτησε» με τον δικό της τρόπο την ηθοποιό η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Αττικής, ενώ είχε φιλοξενηθεί πριν από μερικούς μήνες στο Αντιγόνη Βαλάκου

Το Θέατρο θρηνεί τον χαμό της Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Αττικής. Η άτυχη ηθοποιός είχε φιλοξενηθεί πριν από μερικούς μήνες και από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, καθώς συμμετείχε στην παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, ενώ είχε πραγματοποιήσει και σεμινάριο με θέμα «Στην πράξη της Θεατρικής Γραφής» (διαβάστε εδώ κι εδώ).

H πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και οι εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είπαν το δικό τους «αντίο» στην ηθοποιό, με ένα συγκινητικό μήνυμα το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του ΔΗΠΕΘΕ.

Το τελευταίο «αντίο» του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στην ηθοποιό

Η πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και οι εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον άδικο χαμό της ηθοποιού-συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη.

Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε στο παρελθόν μαζί της πολλές φορές. Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα με την παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» και τη διοργάνωση του σεμιναρίου με θέμα «Στην πράξη της Θεατρικής Γραφής».

Ένας άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, ένας άνθρωπος με ήθος, με ευγένεια ψυχής, ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη, έφυγε τόσο νωρίς και τόσο άδικα από κοντά μας… μία προσωπικότητα που είχε πολλά ακόμα να δώσει στην τέχνη που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με κάθε της κύτταρο, έφυγε και άφησε πίσω της ένα μεγάλο κενό.

Ας φωτίζει από εκεί ψηλά σαν ένα αστέρι, θυμίζοντάς μας συνεχώς ότι οι ταπεινοί άνθρωποι σαν τη Χρύσα, θα λάμπουν πάντα στις καρδιές μας.

Χρύσα, θα σε θυμόμαστε!!

Κουράγιο και δύναμη στους δικούς της ανθρώπους.

Λίγα λόγια για τη Χρύσα Σπηλιώτη

Η Χρύσα Σπηλιώτη ήταν ένας ευαίσθητος, τρυφερός, ευγενικός άνθρωπος, πάντα χαμογελαστός. Δημιουργική και ταλαντούχα με ό,τι καταπιανόταν, το γράψιμο, το θέατρο, τις τηλεοπτικές εκπομπές. Παντρεμένη με τον πρώην πρωταθλητή του Παναθηναϊκού στο μοντέρνο πένταθλο Δημήτρη Τουρναβίτη, περνούσε αρκετό καιρό στο εξοχικό τους σπίτι στο Μάτι.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ πέρασε κάποια χρόνια της παιδικής της ηλικίας στην Εύβοια, μια και ο πατέρας της εργάστηκε για ένα διάστημα εκεί. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία. Ήταν από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Θεάτρου της Άνοιξης» αργότερα.

Επαιξε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές στην ΕΡΤ αλλά και στην ιδιωτική τηλεόραση: «Κόντρα στον άνεμο», «Κωστής Παλαμάς», «Θυσία», «Οι αγνοημένοι», «Χαραυγή», «Το καρέ της ντάμας», «Δέκα λεπτά κήρυγμα» κ.ά.

Από το 1997 ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Περισσότερα από 10 έργα της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες, ενώ έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία), ανάμεσά τους τα «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκοτσέζικο ντους», «Αγκά-σφι και φι», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;» και «Το μάτι της τίγρης». Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη, Καστανιώτης και Σοκόλης-Κουλεδάκης. Το 2017 ανέβηκε στη σκηνή το έργο της «Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος».

Επαιξε σε πολλές παραστάσεις, συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Μίνωας Βολανάκης και ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, αλλά και με θεατρικά σχήματα όπως η Ελεύθερη Σκηνή, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και το Εθνικό Θέατρο.

Είχε διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αττικής. Είχε επίσης διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Αγαπούσε πολύ τα παιδιά, είχε παιδαγωγική γνώση και εμπειρία, γι’ αυτό και δούλεψε επί σειρά ετών στην ΕΡΤ σε παιδικά προγράμματα. Από το 1988 και για μια τριετία έγραφε και παρουσίαζε την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» και αργότερα, ξανά στην ΕΡΤ, έγραφε τα κείμενα και παρουσίαζε την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ» σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη.

Το 1991 συνέχισε γράφοντας και παρουσιάζοντας την παιδική σειρά «Μπουρμπουλήθρες», έγραψε το παιδικό θεατρικό έργο «Στη Χώρα του Καρνάβαλου», παραμύθια για τη ραδιοφωνική σειρά του 2ου Προγράμματος της ΕΡΤ με τίτλο «Και όνειρα γλυκά» και τη ραδιοφωνική σειρά «Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν», που παρουσιαζόταν επί 3 χρόνια.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες «Ο ήλιος του θανάτου» (1978), «Το τραγούδι της επιστροφής» (1983), «Ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ» (1995).

Η κηδεία της Χρύσας Σπηλιώτη και του άντρα της, Δημήτρη Τουρναβίτη έγινε το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018 στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.