Ο Βασίλης Βασιλικός παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο στη γη όπου γεννήθηκε

«Τα σιλό» παρουσιάζονται στα Λιμενάρια καταμεσής του Αυγούστου

ΟΠολιτιστικός Σύλλογος «Χατζηγιώργης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» παρουσιάζουν την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, στις 20:00, στις Αποθήκες των Μεταλλείων στα Λιμενάρια, το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Τα σιλό», το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο διεθνούς φήμης Θάσιος συγγραφέας σε ηλικία 15 ετών, το οποίο πρόσφατα επανακυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Κώστας Βλαστάρης, η Μένη Καρατζαφέρη και ο Βασίλης Βασιλικός, αποσπάσματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Κακιλή, ενώ τον συντονισμό θα έχει η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας Κατερίνα Κουμανίδου (στην κεντρική φωτό, μαζί με τον συγγραφέα, κατά την παρουσίαση του «Τα σιλό» στην Καβάλα – διαβάστε περισσότερα εδώ).

Ο Βασίλης Βασιλικός, αποδεχόμενος την πρόσκληση των δύο συλλόγων για την παρουσίαση του βιβλίου του στα Λιμενάρια, έγραψε: «Περιμένω με μεγάλη χαρά να πω μια Καλησπέρα και να τα πούμε από κοντά με τους φίλους και συμπατριώτες μου».

Τα σιλό

1941-1944. Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λιά και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπαρμπα-Λιάς επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του Μύλου. Θα τα καταφέρει;

«Για να γράψει κάποιος πρέπει να έχει ένα έλλειμμα ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει διά της γραφής. Για μένα ήταν η Κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε φύγει με την οικογένειά μου από την Καβάλα και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη γιατί φοβόμασταν τους Βουλγάρους – που είχαν βλέψεις για την πόλη της Καβάλας – ότι θα «καθάριζαν» τους «προύχοντες», βλέπετε, ο πατέρας μου ήταν βουλευτής του Βενιζέλου» (Βασίλης Βασιλικός, 2011).

Τα σιλό είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο Βασιλικός το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών, και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.