Μια έκθεση ζωγραφικής με πολλούς συμβολισμούς

Ένας φιλοξενούμενος στο camp προσφύγων στο Ασημακοπούλου βρήκε διέξοδο στη ζωγραφική και μοιράζεται τα συναισθήματά του με την πόλη της Καβάλας

Την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018 στις 21:00 εγκαινιάζεται στο καφέ-μπαρ Παλλάδιο η έκθεση ζωγραφικής του Μοχαμάντ Σουλεϊμάν.

Ο Μοχαμάντ Σουλεϊμάν γεννήθηκε το 2000 στο Πακιστάν, σε μια πόλη που ονομάζεται Παντζάμπ. Το ταξίδι του για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον ξεκίνησε το 2016 και τον Απρίλιο του 2017 έφτασε στην πόλη μας και εγκαταστάθηκε στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πλέον διαμένει στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου με τον γενικό πληθυσμό των ενήλικων προσφύγων. Όλο αυτό το διάστημα της διαμονής του εδώ βρήκε διέξοδο στη ζωγραφική, καθώς -όπως λέει ο ίδιος- μόνον έτσι μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Έμπνευσή του η φύση, ο άνθρωπος, η κοινωνία, η συμβίωση, η επιβίωση, η μνήμη, η ελευθερία, η απώλεια…

Και όταν αποφάσισε να μοιραστεί τα συναισθήματα αυτά με τους κατοίκους της πόλης μας και να εκθέσει τα έργα του, συστάθηκε μια ομάδα από φίλους που τον γνώρισαν, εκτίμησαν το ταλέντο του και ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν αυτή την ιδέα.

Η έκθεση αυτή, η οποία θα φιλοξενηθεί για ένα διάστημα 10 ημερών στο Παλλάδιο, έχει σαφώς μια συμβολική διάσταση για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αλλά και για όλους τους πολίτες αυτής της πόλης: Ότι οι πρόσφυγες που διαβιούν στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου -τόσο κοντά και συγχρόνως τόσο μακριά μας- τείνουν χέρι γνωριμίας, είναι παρόντες, είναι δημιουργικοί, έχουν ταλέντα και έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν και να νιώσουν ενεργοί.