Δημοτικό Ωδείο Καβάλας: Έκλεισε 80 χρόνια προσφοράς και συνεχίζει…

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2018-19 – Συνεχίζει για 7η συνεχόμενη χρονιά το παράρτημα των Κρηνίδων

Πατώντας πλέον στα… 81, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας ανοίγει τις πύλες του με νεανικό σφρίγος και δυναμισμό για να καλωσορίσει παλιούς και νέους μαθητές στη νέα σχολική χρονιά, 2018-19. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-15:00, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί το κανονικό διευρυμένο ωράριο ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι. Για πληροφορίες και αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το Ωδείο (Βενιζέλου 67, απέναντι από το 12ο Δημοτικό Σχολείο) ή επικοινωνήσουν με τα στελέχη του με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Τηλ: 2510.222119 | Φαξ: 2510.221963 | E-mail: [email protected]

Τα ατομικά και ομαδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των επαναληπτικών και κατατακτήριων εξετάσεων. Προσοχή: ειδικά όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Κατατακτήριες Εξετάσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη Γραμματεία (κυρία Στεφανίδου) το αργότερο έως τις 17/9 στις 12 το μεσημέρι.

Το ΔΩΚ πληροφορεί τους ενδιαφερομένους κάθε ηλικίας ότι λειτουργούν οι εξής Σχολές: Σχολή Ενόργανης Μουσικής, με τα Τμήματα Πληκτών (Πιάνο, Ακορντεόν, Αρμόνιο), Εγχόρδων (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο), Πνευστών (Φλογέρα, Φλάουτο, Κλαρινέτο, Τρομπέτα, Σαξόφωνο), Κρουστών (Κλασικών & Μοντέρνων), Κλασικής Κιθάρας – Σχολή Μονωδίας-Φωνητικής (Όπερα & Έντεχνο Ελληνικό ή Ξένο Ρεπερτόριο), Σχολή Σύνθεσης & Ανώτερων Θεωρητικών (Σύνθεση, Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή, Ενοργάνωση), Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, και Σχολή Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής – Μπουζούκι, Τζουράς, Ταμπουράς, Ούτι, Λαούτο κ.ά.

Λειτουργούν επίσης τα Τμήματα Σύγχρονης Μουσικής (Ηλεκτρική Κιθάρα & Ηλεκτρικό Μπάσο), Προετοιμασίας για το Πανεπιστήμιο – για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ, και Μουσικής Προπαιδείας – για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας, 4-7 ετών.

Οι μαθητές συμμετέχουν στις Χορωδίες (Παιδική & Μεικτή) και στα εξής Οργανικά Σύνολα: Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα Συμφωνικού Ροκ, Ακορντεονάτα, Εργαστήρι Ροκ, Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής, Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής.

Με γνώμονα την εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σπουδών, οι διδάσκοντες του ΔΩΚ επιλέγονται από ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή βάσει αυστηρών κριτηρίων, έπειτα από δημόσια προκήρυξη που προσελκύει υποψηφίους από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα. Αν και το ίδρυμα στελεχώνεται από επίλεκτο και πολύπειρο καλλιτεχνικό προσωπικό, όλα τα προγράμματα σπουδών του ΔΩΚ – είτε επαγγελματικής είτε ερασιτεχνικής κατεύθυνσης – προσφέρονται σε πολύ οικονομικές τιμές. Επιπλέον εκπτώσεις ισχύουν για μαθητές που παρακολουθούν 2 ειδικά μαθήματα και για οικογένειες με 2 παιδιά που φοιτούν στο ωδείο. Τέλος, παρέχονται γενναίες εκπτώσεις έως και 50% στα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που επιθυμούν να γευτούν τη χαρά της μουσικής.

Φέτος λειτουργεί για έβδομη συνεχή χρονιά το Παράρτημα του ΔΩΚ στις Κρηνίδες, στους χώρους του πρώην Δημαρχείου (πάνω από το ΚΕΠ Κρηνίδων). Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα ατομικών μαθημάτων σε κάποιο όργανο (κλασικό, ηλεκτρικό ή λαϊκό-παραδοσιακό), ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα Μουσικής Προπαιδείας καθώς και όλα τα απαραίτητα θεωρητικά μαθήματα. Προσοχή: Η προσφορά των διδακτικών αντικειμένων σε ορισμένα όργανα θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση. Οι ενδιαφερόμενοι από τις Κρηνίδες και την ευρύτερη περιοχή μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες καθημερινά στο ΚΕΠ Κρηνίδων (ισόγειο του πρώην Δημαρχείου, λειτουργεί και απογευματινές ώρες). Εκεί θα καταθέσουν μία Αίτηση Εγγραφής, την οποία θα επεξεργαστούμε και θα επικοινωνήσουμε μαζί τους για μία προσωπική συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου.

Είναι γνωστό ότι την περσινή χρονιά οι μαθητές του ΔΩΚ κέρδισαν πολλές και υψηλές διακρίσεις σε πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς – χωρίς να παραλείπουμε τις πρόσφατες επιτυχίες των εισαχθέντων μαθητών μας στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Στο Ωδειό δεσμεύονται λοιπόν και φέτος ότι θα εξαντλήσουν κάθε μέσο ώστε να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο σπουδών και να διατηρηθεί το άριστο προφίλ του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας – ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που πλέον έχει κερδίσει επάξια θέση ανάμεσα στα κορυφαία ωδεία της χώρας!

Με την ευκαιρία το ΔΩΚ συγχαίρει τον τελειόφοιτο κιθαριστή του Θάνο Τζανετάκη (μαθητή του Φώτη Κουτσοθόδωρου), ο οποίος τον Ιούνιο είχε προκριθεί από την Ελλάδα στον Διαγωνισμό της Eurovision για Νέους Σολίστ. Οι ημιτελικοί διεξήχθησαν τον Αύγουστο στο Εδιμβούργο, όπου οι 18 ταλαντούχοι εκπρόσωποι ισάριθμων χωρών της Ευρώπης μοιράστηκαν σε 3 ομάδες των 6 ατόμων και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους. Στη συνέχεια η Επιτροπή επέλεξε από τους 18 τους 6 φιναλίστ, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στον τελικό. Αν και ο μαθητής δεν ευτύχησε να βρεθεί ανάμεσά τους, η παρουσία του Θάνου ήταν πολύ αξιοπρεπής και απέσπασε θετικά σχόλια. Συγχαρητήρια στον ίδιο, στους γονείς και στον καθηγητή του για την προσπάθεια, κι ευχόμαστε η εμφάνισή του να αποτελέσει παράδειγμα για τους συμμαθητές του – και όχι μόνον!

Ο ΔΩΚ καλεί τους φίλους του να επισκέπτονται για πληροφορίες την ιστοσελίδα του (www.dok.gr), απ’ όπου μπορούν να ενημερώνονται για τις ποικίλες εκδηλώσεις του στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Με ένα απλό μήνυμα-αίτημα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη λίστα E-mail που διατηρείται, ώστε να λαμβάνουν εγκαίρως αποκλειστική ενημέρωση για τη μουσική ζωή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (η ανωνυμία είναι διασφαλισμένη, αφού η κάθε διεύθυνσή παραμένει αθέατη για τους υπόλοιπους παραλήπτες των ενημερωτικών email).