Μια έκθεση ζωγραφικής και ένα ντοκιμαντέρ «φωτίζουν» τη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

Ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος και η επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών Ειρήνη Σαρίογλου μάς ξεναγούν στη ζωγραφική και στο Καστελλόριζο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύσταση του δήμου Καβάλας

Ο Χρήστος Μποκόρος, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στην Καβάλα, προσκεκλημένος του δήμου Καβάλας, του ΔΗΠΕΘΕ και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑσε μια ξεχωριστή έκθεση με τον τίτλο «ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ», η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Καπναποθήκη για έναν περίπου μήνα, από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 ως την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, (καθημερινές 10:00-13:00 και 18:00-21:00) στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη σύσταση του δήμου Καβάλας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στις 19:00 παρουσία του ζωγράφου, ενώ την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της παραπάνω έκθεσης, θα γίνει η προβολή του βραβευμένου ιστορικού ντοκιμαντέρ: «Στην άκρη του Αιγαίου-Καστελλόριζο», του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), στον 3ο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης, παρουσία της σκηνοθέτιδος και επικεφαλής του ΙΔΙΣΜΕ, ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα έργα του κορυφαίου ζωγράφου και να απολαύσουμε το πολύ αξιόλογο ντοκιμαντέρ. Κύριε Μποκόρο, κυρία Σαρίογλου, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην Καβάλα», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Από την πλευρά του ο ζωγράφος, στάθηκε στον χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί η έκθεση, στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, «ένα κτίριο το οποίο χάνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες, στις καινούριες πτωχεύσεις μας, οι οποίες είναι όλο και πιο ψηλές, αλλά επιφανειακά, καθώς το ύψος δεν βρίσκεται πάντα ψηλά, αλλά είναι παντού. Το γεγονός, όμως, ότι θα εκθέσω σ’ αυτόν τον χώρο, ζωοποιεί και εμένα και το νόημα των έργων», όπως σχολίασε ο καλλιτέχνης.

Όσον αφορά τη ζωγραφική, τόνισε ότι το ζητούμενο της συγκεκριμένης Τέχνης «είναι η κοινωνία, η μέθεξη και για να υπάρξει μέθεξη, πρέπει να αναζητήσουμε κάτι κοινό. Σε τι ομονοούμε, όμως, ως κοινωνία; Αυτό δυστυχώς ή ευτυχώς, παραμένει αναπάντητο».

Από την πλευρά της η κ. Σαρίογλου εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου Καβάλας και της κ. Τσανάκα να φιλοξενηθούν οι δύο δράσεις στην πόλη, ενώ ευχήθηκε στον κ. Μποκόρο «να συνεχίσει για πολλά χρόνια να δημιουργεί φως και να μας μυεί σ΄αυτό».

«Η δουλειά του Χρήστου, μας θύμισε την αρετή της φτώχειας, αυτήν που βγαίνει από έναν πνευματικό κόσμο κι αυτό μας ιστορούν τα έργα του», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον ζωγράφο, διατηρώντας παράλληλα μακρά φιλία μαζί του.

«Είναι μεγάλη τιμή για την Καβάλα και για το ΔΗΠΕΘΕ να συμμετέχουν σε μια τέτοια έκθεση», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, προσκαλώντας τους δημότες, τους επισκέπτες και τους μαθητές να δουν τόσο την έκθεση όσο και το ντοκιμαντέρ.

Περισσότερα για το έργο του Χρήστου Μποκόρου, για την έκθεση και για το ντοκιμαντέρ μπορείτε να βρείτε εδώ.