Διαμαντής Αξιώτης: Η Καβάλα «ξαναγνώρισε» τον άνθρωπο που… ξαναγέννησε την Ιστορία της [φωτογραφίες]

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ένα πολυπληθές κοινό συνάντησαν τον Καβαλιώτη συγγραφέα και ποιητή σε μια βραδιά γεμάτη Λόγο, συγκίνηση, «πέτρα και θάλασσα»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»… ξανασυστήνουν στο κοινό της πόλης, αλλά και στη μαθητική κοινότητα τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται δημιουργικά με τη γραφή, εφορμώντας και εμπνεόμενοι από την Καβάλα.

Η πρώτη εξ αυτών των εκδηλώσεων για το 2019 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2019 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Μετά τον Κοσμά Χαρπαντίδη, τη Γεωργία Τριανταφυλλίδου και τον Χαρίλαο Μιχαλόπουλο, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Διαμαντής Αξιώτης σε μια βραδιά η οποία είχε τίτλο «Καβάλα: Πόλη φτιαγμένη από πέτρα και θάλασσα».

Τον συγγραφέα και το έργο του παρουσίασαν ο διδάκτωρ Λογοτεχνίας, Σπύρος Κιοσσές και η φιλόλογος, Θεοπούλα Τσαπάνη, ενώ αποσπάσματα από το έργο του διάβασαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Κοντός και Αναστασία Μιροσνιτσένκο , καθώς και 2 μαθητές από σχολεία της Καβάλας.

Ο Διαμαντής Αξιώτης κατοικεί στην Καβάλα και η πόλη κατοικεί μέσα του και στα κείμενα και ποιήματά του. Είναι μια σχέση αναπόφευκτη και συνάμα «συγκρουσιακή». Ο Αξιώτης δεν ωραιοποιεί τα τρωτά σημεία της πόλης, δε λειαίνει τις τραχιές επιφάνειές της, τα πάθη της και το σκληρό παρελθόν της.

Τουναντίον… Ξαναγεννά την Ιστορία της, μέσα από μια εν δυνάμει πραγματικότητα, της οποίας η γοητεία εκπορεύεται από τις ίδιες τις ανθρωποκεντρικές λέξεις τις οποίες χρησιμοποιεί ο συγγραφέας-υμνητής της, λέξεις τις οποίες επιλέγει προσεκτικά, βουτηγμένες στις αφηγήσεις της ψυχής της Καβάλας, των ίδιων των ανθρώπων της.

«Ο συγγραφέας ελκύει τον αναγνώστη, καθιστώντας τον κοινωνό της Ιστορίας, μέσα από τα κείμενά του τα οποία είναι προϊόν ενδελεχούς έρευνας και ενός πλούτου γνώσεων. Η ματιά του διεισδυτική, εστιάζει στην Καβάλα, χωρίς να περιορίζεται σ’ αυτήν, καθώς βλέπει πολύ πιο πέρα», ανέφερε η κ. Τσαπάνη.

«Η πρώτη μου γνωριμία με την πόλη της Καβάλας ήταν μέσα από τον λόγο του κ. Αξιώτη, ο οποίος ανοίγει έναν διάλογο με το παρελθόν, αναζητώντας μια βαθύτερη και πληρέστερη κατανόηση του παρόντος. Δεν παρασύρεται, όμως, από το ρεύμα της ιστορίας των έργων του, καθώς πατά γερά στο σήμερα, ενώ η εντύπωση της ιστορικής αντικειμενικότητας καθίσταται απλά προσχηματική, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη», δήλωσε ο κ. Κιοσσές.

Από την πλευρά του ο τιμώμενος συγγραφέας, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους όσοι διοργάνωσαν, συμμετείχαν και παρέστησαν στην εκδήλωση. «Δεν έχει σημασία η ιστορία, αλλά ο τρόπος που σε κάνει ο συγγραφέας να την κοιτάξεις», δήλωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι τα κείμενά του μπορεί να απογειώνονται, όμως παραμένουν πάντα σε επαφή με τη γη, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που ξέρουμε πάντα καλύτερα είναι η ζωή μας, η ζωή των διπλανών μας, η πόλη της Καβάλας…».

Δείτε εδώ τον κατάλογο με όλα τα έργα του Καβαλιώτη συγγραφέα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση